Omicron iese în lume: Marea Britanie aprobă vaccinarea cu booster la 3 luni, Joe Biden face apel la calm

Omicron iese în lume: Marea Britanie aprobă vaccinarea cu booster la 3 luni, Joe Biden face apel la calm

Noua variantă de coronavirus, numită Omicron, dă fiori întregii lumi în așteptarea unor clarificări de la specialiști. Aceștia sunt așteptați să estimeze, cel mai probabil în următoarele două săptămâni, cât de contagioasă este exact și dacă vaccinurile de până acum îi fac față sau nu.

Până atunci, am aflat că e posibil să fie de patru, cinci ori mai transmisibilă decât Delta, dar și că riscul să se răspândească în Europa este de la ridicat la foarte ridicat.

Iar datele care apar confirmă acest lucru. Pe lângă Africa de Sud și țările vecine, noua tulpină a fost deja confirmată în Israel, Belgia, Marea Britanie, Germania, Italia, Danemarca, Olanda, Australia, Canada (inclusiv provincia Quebec), Elveția, Portugalia, Suedia și Spania. Opt posibile cazuri au fost depistate în Franța și încă se așteaptă rezultatul secvențierii în Austria și Cehia.

Președintele SUA, Joe Biden, spune că varianta Omicron ”este un motiv de îngrijorare, nu de panică”, iar cea mai bună protecție este obținută prin vaccinarea inclusiv cu doza booster. Deși nu au fost încă raportate cazuri de infectare cu noua tulpină în SUA, Biden a precizat: „mai devreme sau mai târziu vom vedea cazuri și în Statele Unite și vom face față acestei noi amenințări la fel cum am făcut-o și până acum”.

Ministerul Sănătății din Franța a anunțat opt posibile cazuri de infectare cu noua tulpină Omicron în mai multe departamente ale țării și sporirea măsurilor de siguranță, transmite Reuters. Francezii au și așa destule probleme din cauza variantei Delta, țara fiind lovită de valul 5 al pandemiei, care a generat o creștere a spitalizărilor, de la o zi la alta, de la 500 la 10.000 de cazuri.

ADVERTISING

Spania anunță primul caz de infectare cu tulpina Omicron, la un pacient de 51 de ani venit duminică din Africa de Sud, cu escală la Amsterdam, potrivit autorităților sanitare din Madrid, citate de Reuters.

Noua tulpină Omicron a fost detectată și în Suedia, într-o probă recoltată în urmă cu mai mult de o săptămână, la o persoană care s-a întors din Africa de Sud, a anunțat luni agenția suedeză pentru sănătate publică.

Miniştrii Sănătăţii din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite (G7) s-au reunit luni la Londra pentru a discuta despre evoluţia situaţiei Omicron și au stabilit că noua variantă de coronavirus este extrem de transmisibilă și necesită măsuri urgente.

În Marea Britanie, unde au mai fost identificate încă două cazuri noi de infectare cu varianta Omicron, autoritățile grăbesc vaccinarea populației. Astfel, doza booster poate fi administrată după numai 3 luni de la a doua doză, pentru a mări eficacitatea vaccinului în fața noii amenințări. Aceasta a devenit disponibilă și pentru cei între 18 și 39 de ani. Mai mult, pacienții imunosupresați pot face acum și cea de-a patra doză, iar copiii între 12 și 15 ani pot face a doua doză de vaccin antiCOVID.

Până acum, vaccinarea cu doza booster se făcea la 6 luni. Așa se procedează în mod curent și în România. Italia a fost prima țară care a micșorat limita, la 5 luni, iar Marea Britanie merge cu pragul și mai jos, deoarece a început vaccinarea devreme și a folosit mult vaccin AstraZeneca, astfel că mulți dintre cei vaccinați la început și-au cam pierdut din protecție - doza booster o va ridica foarte mult.

ADVERTISING

China anunță că va trimite în Africa încă un miliard de doze de vaccin antiCOVID, dintre care 600.000 cu titlul de donație.

Rusia anunță că vaccinurile Sputnik V și Sputnik Light protejează și împotriva variantei Omicron, însă în cazul puțin probabil în care va fi nevoie de un vaccin dedicat, institutul Gamaleya din Moscova poate produce câteva sute de milioane de doze tip booster Sputnik Omicron până pe 20 februarie 2022, informează The Guardian.

Alianţa Pfizer-BioNTech a decis să accelereze producerea unei doze specifice ”booster” de vaccin împotriva variantei Omicron a SARS-CoV-2, care să fie gata în 100 de zile, anunţă luni compania germană în domeniul biotehnologiei BioNTech.

Și Polonia tocmai a anunțat că interzice zborurile din mai multe țări africane, pe fondul temerilor privind noua tulpină de coronavirus. Sunt vizate inclusiv zborurile din Africa de Sud, iar cei care ajung totuși în Polonia din această țară vor sta mai mult în carantină. De altfel, toți cei care vin în Polonia din afara spațiului Schengen și nu sunt vaccinați vor sta în carantină 14 zile, cu posibilitatea de a ieși după cel puțin 8 zile, daca fac un test de COVID și rezultatul este negativ.

Africa de Sud protestează și consideră că introducerea restricțiilor de călătorie este ”regretabilă, nefericită și tristă”, mai ales când țări vecine au ales să-și închidă granițele pentru sud-africani. Angola, Mauritius, Rwanda şi Seychelles au întrerupt deja zborurile dinspre Africa de Sud.

”Trebuie să ne opunem restricțiilor de călătorie nejustificate și fără baze științifice, care afectează economia și sectoarele care se bazează pe turism”, a declarat președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa.

ADVERTISING

Direcția Generală de Sănătate din Franța anunță că au fost descoperite primele posibile cazuri de infectare cu varianta Omicron a virusului. Este vorba despre opt persoane care s-au întors din Africa în ultimele 14 zile și au fost testate pozitiv, potrivit BFMTV, transmite Mediafax.

„Autoritățile sanitare s-au mobilizat pentru a descoperi cât mai rapid fiecare pacient contaminat pentru a fi izolat, pus în carantină împreună cu persoanele cu care a intrat în contact indiferent dacă sunt sau nu vaccinate”, au anunțat reprezentanții Direcției Generale de Sănătate din Franța

Confirmarea faptului că este vorba despre noua variantă a virusului poate veni în câteva zile, au precizat autoritățile din Franța.

13 cazuri de contaminare cu varianta Omicron au fost confirmate în Portugalia, la jucători ai clubului de fotbal Belenenses SAD, transmite News.ro. Institutul Naţional portughez de Sănătate (INSA) a precizat că unul dintre jucători a fost recent în Africa de Sud.

Mai mult, şase cazuri ale variantei Omicron au fost depistate în Scoţia, a anunţat Guvernul local. Oficialii din cadrul sănătăţii publice acţionează în vederea precizării circumstanţelor acestor cazuri. ”Acest lucru va ajuta la stabilirea originii virsului şi a oricărei alte persoane cu care au intrat în contact în ultimele săptămâni”, a precizat ministrul scoţian al Sănătăţii Humza Yousaf, citat de News.ro.

Canada a anunţat că a depistat pe teritoriul său primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului, la persoane care au călătorit recent în Nigeria, transmite AFP, citată de Agerpres. Cei doi bolnavi, primii detectaţi pe continentul american, au fost izolaţi la Ottawa, iar autorităţile sanitare încearcă să identifice eventualele persoane cu care au venit în contact.

Mai mult, ca măsură de precauție pentru a evita cel mai rău scenariu, Japonia își va închide granițele pentru străini începând de marți, a declarat premierul Fumio Kishida, adăugând că este pregătit pentru criticile care îl acuză că este prea prudent, transmite agenția Reuters, preluată de Mediafax.

În Elveția a apărut primul caz suspect de variantă Omicron la o persoană care s-a întors din Africa de Sud în urmă cu aproximativ o săptămână, a precizat Oficiul Federal pentru Sănătate Publică pe Twitter. Testele vor clarifica situația în zilele următoare, transmite Mediafax.

Israelul a confirmat primul caz și mai are încă șapte suspecte. De asemenea, este prima țară care a decis să își închidă granițele, din cauza Omicron.

Belgia este prima ţară europeană care a anunțat că a descoperit un caz de infectare cu noua variantă a noului coronavirus B.1.1.529. Este vorba despre un bărbat care a revenit din Egipt la 11 noiembrie.

Apoi am avut primele două cazuri confirmate de Omicron în Marea Britanie. Este vorba de două persoane care au călătorit recent în Africa de Sud și care acum se află în izolare.

La care s-au adăugat Germania și Italia. Trei cazuri de infectare cu noua tulpină de Covid, Omicron, au fost confirmate în Germania și un caz în Milano. În Germania, cele două cazuri au fost confirmate la Munchen, la două persoane care au intrat în țară pe 24 noiembrie, venind pe calea aerului din Africa de Sud, iar duminică seară a fost depistat un al treilea caz pe aeroportul din Frankfurt.

Un caz de infectare cu Omicron a fost confirmat și în Italia, la Milano, la un pacient care a venit din Mozambic.

Duminică la prânz, și Olanda a confirmat 13 cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului în rândul celor 61 de pasageri testaţi pozitiv la COVID-19 după ce au sosit vineri cu două zboruri din Africa de Sud. Există posibilitatea să fie confirmate și alte cazuri, întrucât secvenţierea probelor nu s-a încheiat.

''Acesta ar putea fi doar vârful aisbergului'', a declarat ministrul olandez al Sănătăţii, Hugo de Jonge, la o conferinţă de presă la Rotterdam.

Și Danemarca a confirmat duminică seara că cele două cazuri la care aștepta secvențierea s-au întors cu rezultat pozitiv. Cele două persoane abia se întorseseră din Africa de Sud.

Duminică dimineața au fost confirmate primele două cazuri și în Australia. Autorităţile sanitare australiene au anunţat că au detectat prezenţa variantei de coronavirus Omicron la doi pasageri care au sosit din Africa Australă la Sydney. Cei doi pasageri au călătorit cu o cursă a Qatar Airways prin Doha.

Republica Cehă verifică un caz suspect de infectare cu Omicron la o persoană care a petrecut o perioadă de timp în Namibia, a anunţat sâmbătă Institutul Naţional de Sănătate Publică de la Praga.

La fel, autoritățile din Austria au anunțat că au detectat la Tirol un posibil prim caz de Covid cu varianta sud-africană cu multiple mutații. Este vorba de o persoană care s-a întors din Africa de Sud săptămâna trecută, au anunțat autoritățile, precizând că mai e așteptată o confirmare, potrivit Reuters.

Botswana, ţara africană unde au fost prelevate primele probe ce au confirmat existenţa noii variante Omicron a coronavirusului, a anunţat că a înregistrat până duminică 19 cazuri de COVID-19 cu această variantă şi a susţinut că originea acestora este ''importată'', dar a refuzat să precizeze de unde veneau cele patru persoane de la care au fost prelevate acele probe.

Noua variantă va ajunge și în România

Noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, spune că Omicron va ajunge sigur și în România. Și s-ar putea să avem noroc sau ghinion.

„Până în momentul de față, criteriul care a determinat includerea în această categorie de îngrijorare se pare că este legat de transmisibilitate. (...) Se transmite mai ușor, dar poate dă forme de boală mai ușoare. Nu știm încă. Ar fi extraordinar. Atunci impactul pe sistemele de sănătate e mai mic. Se întâmplă câteodată să ai și noroc. Nu știu dacă o să avem noroc sau o să avem ghinion”, a spus Rafila.

Între timp, au fost deja luate primele măsuri și cei care vin din sudul Africii intră în carantină.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis ca toți cetățenii UE și cei ai Confederației Elvețiene care revin în România din țări africane unde evoluează tulpina Omicron să fie testați la sosire și plasați în carantină.

Persoanele care provin din alte locuri ale lumii și care vin în România din țările africane unde s-a identificat noua tulpină de coronavirus nu vor fi lăsate să treacă de frontieră.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇