Cancelarul Austriei spune că vaccinarea obligatorie e ”un amestec minor” în libertățile oamenilor, pe lângă carantină

Cancelarul Austriei spune că vaccinarea obligatorie e ”un amestec minor” în libertățile oamenilor, pe lângă carantină

Zeci de mii de persoane au manifestat în Austria împotriva vaccinării obligatorii în lupta împotriva Covid-19 – o măsură pe care cancelarul Alexander Schallenberg a catalogat-o duminică drept un ”amestec minor” în comparaţie cu măsuri alternative.

Mobilizarea a fost cea mai puternică la Graz (sud), unde poliţia a anunţat sâmbătă seara că aproape 25.000 de persoane s-au adunat paşnic împotriva măsurlior Guvernului, mai ales împotriva vaccinării obligatorii, Austria fiind primul stat membru al Uniunii Europene (UE) care o impune.

ADVERTISING

În context, cancelarul austriac Alexander Schallenberg a declarat într-un interviu acordat cotidianului italian Corriere della Sera că Guvernul este nevoit să ia această măsură pentru a creşte nivelul vaccinării împotriva Covid-19 al populaţiei austriece, în prezent de 67%, unul dintre cele mai mici în Europa de Vest.

”Orice plasare în carantină este un amestec greu în libertăţile fundamentale ale concetăţenilor noştri. Vaccinarea obligatorie este, prin comparaţie, un amestec minor”, subliniază Alexander Schallenberg.

ADVERTISING

”Mi-ar fi plăcut să fac altfel. Este trist. Dar Europa, inima societăţilor deschise, bogate şi industriale, este din nou focarul pandemiei”, adaugă el.

Austria a impus luni o carantină parţială, însă şcolile rămân deschise, şi a decis să treacă la vaccinarea obligatorie de la 1 februarie.

Duminică, autoritățile din Austria au anunțat că au detectat la Tirol un posibil prim caz de Covid cu varianta sud-africană cu multiple mutații, denumită Omicron. Este vorba de o persoană care s-a întors din Africa de Sud săptămâna trecută, au anunțat autoritățile, precizând că mai e așteptată o confirmare, potrivit Reuters.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇