Oficiali americani: Avionul rusesc cu prizonieri a fost doborât de o rachetă Patriot, trasă din Ucraina

Oficiali americani: Avionul rusesc cu prizonieri a fost doborât de o rachetă Patriot, trasă din Ucraina

Avionul de transport militar Il-76, prăbușit pe 24 ianuarie în regiunea rusă Belgorod, a fost doborât de o rachetă trasă de sistemul Patriot, au declarat mai multe surse citate de New York Times.

Oficiali americani nu vor comenta public accidentul aviatic sau cauzele producerii acestuia, dar au recunoscut, sub protecția anonimatului, că informațiile despre folosirea unei rachete Patriot sunt adevărate, iar la bordul aeronavei se aflau, cel mai probabil, prizonieri de război ucraineni, scrie New York Times.

Patriot este un sistem defensiv, folosit de obicei pentru protejarea unei zone și nu pentru a doborî avioane. Un partener european a furnizat interceptorul Patriot care a lovit avionul militar de transport Iliușin-76, au spus sursele citate.

ADVERTISING

Potrivit acestora, Kievul nu știa că avionul rusesc luat la țintă ar putea transporta prizonieri de război ucraineni. Aeronava IL-76 fusese folosită anterior pentru a transporta rachete, ceea ce o făcea o țintă prețioasă pentru Kiev.

Ucrainenii au mutat lansatorul Patriot în apropierea frontierei cu Rusia și au tras o rachetă când avionul a intrat în raza de acțiune a sistemului de interceptare, scrie ziarul american.

Avionul militar de transport Il-76 a fost doborât pe 24 ianuarie în apropierea satului Iablonovo, din regiunea Belgorod, situată în apropiere de Ucraina. Ministerul rus al Apărării a declarat la scurt timp după incident că la bord se aflau 65 de prizonieri de război ucraineni, dând vina pe Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sursele consultate de NY Times nu au confirmat identitățile pasagerilor, însă au spus că este posibil ca o parte din aceștia să fi fost prizonieri ucraineni. Oficialii ucraineni susţin că Rusia a exagerat numărul victimelor.

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, a negat, însă, că în avionul prăbușit se aflau prizonieri de război ucraineni. Potrivit acestuia, dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, ar fi existat mai mult "material biologic" la locul accidentului. "Și tot acel câmp ar fi roșu de sânge", a spus Danilov într-un interviu pentru Babel citat de publicația ucraineană Obozrevatel.

Armata ucraineană a mai folosit sistemul Patriot pentru a doborî avioane rusești, notează NY Times. Pe 13 mai 2023, ucrainenii au mutat un lansator într-o zonă de lângă granița cu Rusia și au doborât cinci avioane rusești.

ADVERTISING

După această operațiune, un sistem Patriot a fost mutat în secret în sudul Ucrainei, unde a lovit un avion de luptă rusesc Su-35, deasupra Mării Negre. Abia în noiembrie Ucraina a confirmat operațiunea, argumentând că utilizarea rachetelor Patriot a descurajat, cel puțin pentru o perioadă, operațiunile Rusiei.

Ritmul acestor operațiuni a crescut din nou în această iarnă. În decembrie, ucrainenii au anunțat că au doborât încă cinci avioane rusești de luptă.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇