Inventivitatea poate suplini multe lipsuri pe front, dar în cazul soldaților ruși se dovedește foarte periculoasă. Aceștia declanșează minele antipersonal folosind bușteni.
Mai multe înregistrări video arată cum soldații ruși curăță terenul minat, folosind o metodă improvizată care le pune viața în pericol.
În imaginile difuzate în această săptămână pe mai multe conturi de Telegram și X se vede cum militarii detonează minele antipersonal. Un soldat lovește dispozitivul exploziv cu un buștean, declanșând explozia. Acesta nu folosește echipament obișnuit de deminare sau echipament special de protecție, în timp ce se ghemuiește în imediata apropiere a minei, relatează Business Insider.
O altă înregistrare arată o situație similară: un soldat rus fără echipament de protecție încearcă să detoneze o mină, lovind-o de mai multe ori cu un buștean, însă nu reușește să provoace explozia. După mai multe tentative eșuate, ceilalți soldați se apropie și încearcă alte metode. În cele din urmă, mina explodează după ce e lovită.
Pe conturile menționate se precizează că localizarea imaginilor arată că provin din Lugansk, dar nu se știe când au fost filmate.
Rușii aplică și alte metode neobișnuite de a detona minele și chiar mai periculoase. Iată un exemplu:
Nu doar rușii fac astfel de lucruri ciudate. Militarii ucraineni au fost filmați în timp ce loveau minele antipersonal cu bețe lungi sau foloseau frânghii, cârlige și tije din fibră de sticlă pentru a le detona. Au apărut chiar și videoclipuri cu oameni care împingeau cauciucuri peste mine sau aruncau cărămizi în ele, menționează sursa citată.
Minele terestre și alți explozivi nu sunt întotdeauna ușor de depistat, iar aceste capcane pot fi ascunse oriunde, de la jucării pentru copii până la interiorul frigiderelor. Când militarii le găsesc, echipamentele de deminare nu sunt întotdeauna disponibile.
Deși războiul din Ucraina este definit de tehnologia modernă a dronelor, minele terestre sunt folosite constant, în special de către forțele ruse, și au devenit un factor major care modelează evoluția ambelor tabere pe câmpul de luptă.
Minele pe care trupele ruse le-au plantat masiv pe linia fortificată a frontului au îngreunat mult contraofensiva ucraineană din vara anului trecut. Militarii ucraineni au spus că le-a fost extrem de greu să înainteze chiar și câțiva metri, din cauza minării masive a terenului, iar echipele de deminare au avut mult de lucru pentru ca soldații și vehiculele să poată avansa în siguranță.
De la izbucnirea războiului, trupele Moscovei au montat cantități imense de dispozitive explozive. La rândul ei, armata ucraineană a folosit minele terestre pentru a încetini înaintarea rușilor, astfel că Ucraina a devenit cea mai minată țară din lume.
Banca Mondială estima la începutul anului 2023 că deminarea Ucrainei ar putea costa peste 37de miliarde de dolari. În realitate, minele terestre sunt atât de răspândite, încât s-ar putea ca Ucraina să nu fie niciodată curățată complet.
T.D.