O asociație de procurori o acuză pe Gabriela Scutea că știa problemele din dosarul 10 August și că va fi clasat, dar nu a făcut nimic

O asociație de procurori o acuză pe Gabriela Scutea că știa problemele din dosarul 10 August și că va fi clasat, dar nu a făcut nimic

Asociația de procurori ”Inițiativa pentru Justiție” (AIJ) susține că procurorul general, Gabriela Scutea, știa de problemele din dosarul 10 August, dar nu a făcut nimic.

Procurorii AIJ mai susțin că Scutea știa și că dosarul va fi clasat, dar nu a luat nicio măsură pentru a verifica și corecta deficiențele.

”Asociația Inițiativa pentru Justiție (AIJ), asociație profesională a procurorilor, având în vedere încercările de manipulare a opiniei publice vehiculate în spațiul public, aduce la cunoștință o serie de aspecte din care rezultă că procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), doamna Scutea Gabriela, a fost informată de posibile deficiențe în efectuarea cercetărilor în dosarul 10 August, nu a luat nicio măsură pentru verificarea aspectelor semnalate și corectarea presupuselor deficiențe și a avut cunoștință de faptul că urma să se dispună o soluție de clasare în cauză”, arată procurorii într-un comunicat.

Prima reacție a procurorului general Gabriela Scutea după ce DIICOT a clasat Dosarul 10 August

S-a cerut control, dar degeaba

Între altele, procurorul general chiar a fost sesizat de Parchetul Militar privind posibile deficiențe în desfășurarea anchetei în dosar. De altfel, i s-a și cerut să dispună un control, însă cererea a fost ignorată.

Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București (PMTMB) a sesizat procurorul general al PÎCCJ, cu privire la posibile deficiențe în desfășurarea anchetei în dosarul 10 August, solicitând acestuia să dispună un control (...) pentru a se lămuri aspectele privind competența materială a DIICOT în cauză, modul de preluare a cauzei de la Secția Parchetelor Militare (SPM), precum și pentru a stabili dacă, la momentul reunirii dosarului, se mai efectuau investigații cu privire la infracțiunile contra siguranței naționale care atrăseseră competența DIICOT.

Dosarul 10 august. Ordonanța DIICOT, o apologie a agresorului. Raționamentul prin care victima a fost transformată în călău

Sesizarea a fost transmisă la cabinetul procurorului general al PÎCCJ în data de 31.01.2020 (vineri), fiind înregistrată la PÎCCJ în intervalul 03-07.02.2020. Procurorul general interimar nu s-a pronunțat asupra solicitării, predând-o noului procuror general, Scutea Gabriela, după numirea în funcție la data de 20.02.2020. Aceasta nu a dat curs solicitării PMTMB și nu a dispus niciun fel de verificare asupra modului în care era efectuată urmărirea penală în cauza 10 August”, precizează sursa citaată.

Știa că dosarul va fi clasat

AIJ mai arată că Gabriela Scutea știa încă din 26 iunie că dosarul 10 August va fi clasat.

”Întrucât procurorul-șef al DIICOT, Hosu Georgiana, a fost și procuror de caz în dosarul „10 August”, fiind astfel incompatibilă să efectueze controlul ierarhic cu privire la soluție și actele care au stat la baza ei, rezultă că atribuția respectivă revine procurorului general al PÎCCJ, Scutea Gabriela.

Peste 57.000 de persoane au semnat petiția Declic și îi cer procurorului general redeschiderea Dosarului 10 August

Prin urmare, este exclus ca aceasta să nu fi fost informată imediat ce a fost dispusă soluția de clasare, încă din data de 26.06.2020. De altfel, Scutea Gabriela nu a invocat vreodată că nu ar fi fost informată asupra soluției dispuse”, conform sursei citate.

Putea să infirme ordonanța, dar nu a făcut-o

Asociația mai subliniază că Gabriela Scutea avea posibilitatea de a infirma ordonanța de clasare a dosarului, dar nu a făcut acest lucru. Astfel, în opinia procurorilor, a dat ”dovadă de o pasivitate suspectă și total atipică personalității sale hiperactive și intruzive”.

”Deși avea posibilitatea de a verifica și infirma din oficiu ordonanța de clasare, dacă apreciază ca fiind nelegală sau netemeinică, inclusiv pe motiv că urmărirea penală este incompletă, Scutea Gabriela nu și-a exercitat atribuția legală de procuror ierarhic superior, dând dovadă de o pasivitate suspectă și total atipică personalității sale hiperactive și intruzive.

Mai mult, indecizia exprimată și în comunicările publice de procurorul general, dublată de afirmațiile sale că, întrucât procurorul-șef al DIICOT, Hosu Georgiana, nu a efectuat acte esențiale de urmărire penală în cauză, acesteia îi revine atribuția de a se pronunța asupra plângerilor împotriva soluției de clasare sau de a infirma din oficiu ordonanța procurorului, induce suspiciunea că procurorul general al PÎCCJ nu vrea să își asume verificarea soluției”, se mai arată în comunicat.

Citește și:

Ce spune Iohannis despre clasarea parțială a Dosarului ”10 august”

Cine a pus bomba 10 August și de ce. Testul procurorului general

Organizații civice au cerut vineri procurorului general redeschiderea Dosarului 10 august. Intervenţia în forţă a jandarmilor, comparată cu un ”plivit de buruieni” în Ordonanța de clasare

Mihai Șora a semnat petiția Declic care cere anchetă corectă în Dosarul 10 August

Dosarul 10 August: Un membru al comunității #Rezist a contestat clasarea acuzațiilor față de șefii Jandarmeriei

Protest la DIICOT față de clasarea Dosarului 10 august: Demisia! (Galerie foto)

Vlad Gheorghe, manifestant bătut în 10 august. “Soluția este o mârșăvie! Nu am fost niciodată audiat de procurorii DIICOT”

DIICOT, puciul și dosarul 10 august

Augustin Lazăr, despre clasarea parțială a dosarului 10 august. Marile dosare sunt din nou blocate sub controlul celor interesați

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇