Reprezentanti ai mai multor organizaţii civice printre care și ”Geeks for Democracy”, s-au întâlnit vineri cu procurorul general, Gabriela Scutea, pentru a cere redeschiderea Dosarului violenţelor din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei.
”În debutul întâlnirii (foto) a fost reiterat caracterul paşnic, demonstrat în timp, al protestelor din Piaţa Victoriei şi faptul că trăsătura principală a majorităţii participanţilor la aceste proteste a fost refuzul abuzurilor şi violenţei, aspecte caracteristice aflate în contradicţie cu afirmaţiile cuprinse în Ordonanţa DIICOT care laudă demersul forţelor de ordine de a-i trata pe protestatari ca pe o ’cultură iremediabil compromisă’ care este nevoie să fie ’întoarsă la stadiul de brazdă’”, afirmă Geeks for Democracy în comunicatul transmis după întâlnire.
Ei mai remarcă şi faptul că, deşi la acest moment nu există număr de intrare la Parchetul General în vederea analizei dosarului, procurorul general a recunoscut că a studiat textul ordonanţei şi a menţionat rezervele personale cu privire la modul de redactare al acesteia.
”Totodată, Gabriela Scutea a specificat faptul că opinia domniei sale, justificată de dreptul procurorului general de verificare a procurorilor din subordine, se va baza pe probatoriul din cele 133 de volume ale dosarului”, transmite asociaţia.
Vezi aici imagini de la Parchetul General:
Protestatarii, comparați de procuror cu buruienile
”Într-un mod plastic, dar sugestiv exprimat pentru înţelegerea semnificaţiei asociate conceptului, reţinem că acţiunea de intervenţie în forţă executată în vederea restabilirii ordinii publice pe timpul desfăşurării unei adunări publice care şi-a pierdut caracterul paşnic nu are şi nu poate avea semnificaţia unei activităţi de plivit buruieni într-un răsad de panseluţe, ci mai degrabă pe aceea de întoarcere a unei culturi iremediabil compromise la stadiul de brazdă", se arată în Ordonanţa de clasare a dosarului.
De asemenea, în document se mai arată că ”misiunile executate de către forţele de ordine în astfel de situaţii sunt departe de a fi perfecte, erorile de apreciere şi acţiune fiind o constantă influenţată de limitele factorului uman”.
Petiție online pentru redeschiderea dosarului
O petiție online pentru redeschiderea dosarului a fost lansată de Declic și poate fi semnată AICI.
”Pentru că Dreptatea nu este negociabilă, nici nu poate sta ascunsă în cămară. Pentru că nu mi-am pierdut cu totul încrederea în magistrații români. Semnați, dragii mei. Este esențial să alcătuim o masă critică, să rămânem în continuare fermi, calmi și cu mintea limpede”, a scris pe Facebook Mihai Șora.
Dosarul violenţelor de la protestul din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, a fost clasat în ceea ce priveşte săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale, dar şi în ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa coordonatorilor intervenţiei forţelor de ordine, iar urmărirea penală pentru purtare abuzivă, abuz şi neglijenţă în serviciu în cazul unor jandarmi care ”au exercitat violenţe nejustificate împotriva unor protestatari” a fost declinată către Parchetul Militar.
Clasarea în ceea ce priveşte acuzaţiile de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă îi vizează pe coordonatorilor acţiunii jandarmilor, Laurenţiu Cazan, Mihai Dan Chirică, Gheorghe Sebastian Cucoş şi Ionuţ Cătălin Sindile.
Citește mai multe despre:
Protest la DIICOT față de clasarea Dosarului 10 august: Demisia! (Galerie foto)
Prima reacție a procurorului general Gabriela Scutea după ce DIICOT a clasat Dosarul 10 August