Hamas a mai eliberat 12 ostatici. Un tanc a tras în orașul Gaza

Hamas a mai eliberat 12 ostatici. Un tanc a tras în orașul Gaza

În Gaza continuă armistiţiul, iar Hamas a eliberat marți seara 12 ostatici. O a doua româncă împreună cu fiicele ei au fost eliberate deja luni seara.

Într-un gest extrem, actriţa americancă Cynthia Nixon – cunoscută din serialul Sex and the City – a intrat în greva foamei, în faţa Casei Albe, alături de alţi manifestanţi, pentru a cere încetarea completă a focului în Fâşia Gaza. ”În şapte săptămâni, Israelul a omorât mai mulţi civili pe o minusculă fâşie de pământ decât au fost ucişi în 20 de ani în tot Afganistanul”, spune Cynthia Nixon.

Începând de vineri, 50 de ostatici israelieni au fost eliberați ca parte a unui acord inițial pentru o pauză de patru zile în luptele din Gaza. Ca urmare a negocierilor paralele conduse de Qatar, Hamas a eliberat și 17 thailandezi, un filipinez și un cetățean ruso-israelian.

Israelul și Hamas au convenit ieri să prelungească armistițiul cu două zile, deschizând calea pentru eliberarea a încă 20 de ostatici. Guvernul de la Tel Aviv a aprobat anterior o listă cu 50 de prizoniere palestiniene pentru o potențială eliberare anticipată.

ADVERTISING

Problema este că nu toate cele 240 de persoane răpite se află sau s-au aflat pe mâna Hamasului. Între 40 şi 50 de ostatici s-ar afla, potrivit CNN, pe mâna Jihadului Islamic sau altor grupări armate din Gaza şi acestea nu eliberează pe nimeni.

Reuters scrie pe surse că directorii Mossad-ului şi CIA se întâlnesc cu prim-ministrul Qatarului, la Doha, pentru a vorbi despre prelungirea armistițiului dintre Israel și Hamas.

Societatea Semilunii Roșii din Palestina spune că, de la începutul armistițiului, a reușit să livreze 200 de camioane de ajutor umanitar.

Dixmude, o navă spital a Franţei, a acostat în Egipt și ar putea începe să trateze copiii răniți din Gaza în cursul acestei săptămâni.

Iată cele mai importante evenimente de marţi, 28 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 53:

  • Hamas a mai eliberat ostatici - Forţele de apărare israeliene (IDF) au confirmat marţi că Hamas a predat Crucii Roşii 12 ostatici pentru a fi transferaţi în Israel. "Pe baza informaţiilor care au fost primite de la Crucea Roşie, 12 ostatici - inclusiv zece israelieni şi doi cetăţeni străini - sunt în drum spre teritoriul israelian", afirmă IDF într-o scurtă declaraţie. Armata a anunţat apoi că cei 12 ostatici - 10 israelieni şi doi străini - au fost transferaţi de Crucea Roşie în Egipt prin punctul de trecere Rafah. Ostaticii vor fi aduşi la un punct de întâlnire unde forţele israeliene le vor verifica identitatea, înainte de a-i aduce în Israel prin punctul de trecere Kerem Shalom. "Familiile ostaticilor sunt ţinute la curent de către reprezentanţii IDF cu cele mai recente informaţii disponibile", precizează armata.
  • Israelul acuză tiruri în Fâşia Gaza - Militari israelieni au fost ţinta unor explozii şi tiruri intensive în Fâşia Gaza, marţi după-amiaza, anunţă un purtător de cuvânt al armatei israeliene. ”În ultima oră, trei dispozitive explozive au fost detonate în două ocazii distincte, în nordul Fâşiei Gaza, în apropiere de forţele Tshalului, contrar acordurilor de încetarea focului. În unul dintre cazuri, focuri de armă au fost trase împotriva forţelor noastre”, anunţă el.
  • Actriţă celebră, în greva foamei - Într-un gest extrem, actriţa americancă Cynthia Nixon - cunoscută din serialul Sex and the City - a intrat în greva foamei, în faţa Casei Albe, alături de alţi manifestanţi, pentru a cere încetarea completă a focului în Fâşia Gaza. ”În şapte săptămâni, Israelul a omorât mai mulţi civili pe o minusculă fâşie de pământ decât au fost ucişi în 20 de ani în tot Afganistanul”, spune Cynthia Nixon.
  • Un tanc a tras în oraş - Ambele părți ale conflictului din Gaza au raportat că s-a tras cu tancul în orașul Gaza de dimineața, fără a provoca victime. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a precizat că nişte indivizi suspecți "s-au apropiat de trupele IDF, iar un tanc IDF a tras un foc de avertizare”.
  • Întâlnire între spioni - Reuters scrie pe surse că directorii Mossad-ului şi CIA se întâlnesc cu prim-ministrul Qatarului, la Doha, pentru a vorbi despre prelungirea armistițiului dintre Israel și Hamas. La întâlnire sunt prezenţi şi oficiali egipteni.
  • 200 de camioane de ajutoare - Societatea Semilunii Roșii din Palestina spune că, de la începutul armistițiului, a reușit să livreze 200 de camioane de ajutor umanitar în orașul Gaza și în regiunea de nord.
  • Spital plutitor din Franţa - Transportatorul francez de elicoptere Dixmude a acostat în Egipt și ar putea începe să trateze copiii răniți din Gaza în cursul acestei săptămâni, a declarat marți ministrul Apărării, Sébastien Lecornu. „Avem această navă, care a fost transformată în spital și care a sosit ieri. Are 40 de paturi”, spune ministrul. Cu două săli de operație și 40 de paturi, ar putea trata pe cei cu răni ușoare înainte de a fi mutați la spitale de la sol.
  • Hamas nu are toţi ostaticii - Nu toate cele 240 de persoane răpite în atacul de la 7 octombrie se află sau s-au aflat pe mâna Hamasului. Între 40 şi 50 de ostatici s-ar afla, potrivit CNN, pe mâna Jihadului Islamic sau altor grupări armate din Fâşia Gaza. Potrivit acordului cu Israelul, Hamasul - şi nu alte grupări - eliberează ostatici în schimbul eliberării unor deţinuţi palestinieni.
  • Israelul a primit deja lista ostaticilor care urmează să fie eliberaţi marți de către Hamas. Începând de vineri, 50 de ostatici israelieni au fost eliberați ca parte a unui acord inițial pentru o pauză de patru zile în luptele din Gaza. Ca urmare a negocierilor paralele conduse de Qatar, Hamas a eliberat și 17 thailandezi, un filipinez și un cetățean ruso-israelian.
  • Altă româncă, eliberată de Hamas împreună cu fiicele - Remus Aloni este un cetățean cu dublă cetățenie, română și israeliană, care avea şase membri din familie luați ostatici în Gaza. Au fost răpite cele două fiice ale bărbatului, Sharon și Danielle, cele trei nepoate și ginerele. Vineri a fost eliberată una dintre fiice, Danielle Aloni, alături de fiica sa, Emilia (5 ani), potrivit listei ostaticilor publicată de The Guardian. Iar luni seara, a doua parte a familiei sale a fost eliberată. Este vorba despre Sharon Aloni şi gemenele de trei ani - Ema şi Iulia. IDF a confirmat că Hamas a predat ieri Crucii Roșii 11 ostatici israelieni, mai exact 9 copii și 2 mame.
  • Doi palestinieni au fost uciși de forțele israeliene în Cisiordania. O persoană a fost ucisă în apropierea orașului Beitunia din Cisiordania, iar a doua în orașul apropiat Ramallah, scrie Times of Israel citând surse palestiniene. Peste 200 de palestinieni au fost uciși de IDF în Cisiordania după atacul Hamas din 7 octombrie.
  • A treia vizită pentru Blinken - Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, revine în Orientul Mijlociu. Va fi a treia sa călătorie în regiune de la atacul Hamas din 7 octombrie.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇