Armistițiul din Fâșia Gaza a fost prelungit. Alți 11 ostatici israelieni au fost eliberați. Acord cu Elon Musk pentru serviciul Starlink

Armistițiul din Fâșia Gaza a fost prelungit. Alți 11 ostatici israelieni au fost eliberați. Acord cu Elon Musk pentru serviciul Starlink

Armistiţiul dintre Israel şi Hamas, intrat azi în ultima zi, a fost prelungit. Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari. Hamas a confirmat că a căzut de acord cu Qatarul şi Egiptul pentru prelungirea cu două zile a armistiţiului.

Un oficial Hamas a declarat pentru Reuters că prelungirea armistiţiului se face în aceleaşi condiţii ca şi precedentul armistiţiu de patru zile. Acest lucru înseamnă că cel puţin încă zece ostatici israelieni vor fi eliberaţi marţi şi alţi zece miercuri, iar 30 de deţinuţi palestinieni vor fi eliberaţi de Israel în fiecare zi. Israelul nu a confirmat deocamdată prelungirea armistiţiului.

Negociatorii din Israel și ai Hamas și-au exprimat îngrijorarea cu privire la listele de ostatici și deținuți care sunt propuși pentru schimbul de luni. Ambele părţi întocmesc câte o listă, iar documentele sunt schimbate cu 12 ore înainte de schimb. Luni, ambele părți şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la numele de pe listă.

Apoi, cabinetul premierului Benjamin Netanyahu a anunţat că autorităţile israeliene au notificat familiile ostaticilor care urmează să fie eliberaţi în următoarele ore, acordul cu Hamas părând să fie din nou pe calea cea bună după blocajul anterior.

Între timp, Miliardarul american Elon Musk a convenit ca serviciul său de acces la internet prin satelit Starlink să fie disponibil în Fâşia Gaza numai dacă va primi permisiunea din partea autorităţilor israeliene.

Iată cele mai importante evenimente de luni, 27 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 52, ultima de armistiţiu:

  • Alți 11 ostatici israelieni eliberați - Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au confirmat luni seara că Hamas a predat 11 ostatici israelieni Crucii Roşii. "Conform informaţiilor furnizate de Crucea Roşie, 11 ostatici israelieni sunt în drum spre teritoriul israelian", au declarat Forţele de Apărare Israeliene. La rândul său, Ministerul de Externe din Qatar a declarat că 33 de palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene vor fi daţi la schimb pentru eliberarea a 11 ostatici israelieni din Gaza. Într-o postare pe reţelele sociale, MAE din Qatar a precizat că cei 11 israelieni eliberaţi din Gaza sunt cetăţeni cu dublă cetăţenie: trei francezi, doi cetăţeni germani şi şase cetăţeni argentinieni.
  • A patra eliberare de ostatici e în curs - Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a anunţat că a patra eliberare de ostatici este "în curs" şi susţine că o prelungire a încetării temporare a focului, anunţată de Qatar, Hamas şi SUA, nu este încă definitivată. "Gestionăm un acord prin intermediul mediatorilor. Nimic nu este definitiv până când nu se întâmplă cu adevărat", a spus el. "Lucrurile progresează şi în această seară, dar este nevoie de răbdare", a adăugat oficialul.
  • Acord cu Musk - Miliardarul american Elon Musk a convenit ca serviciul său de acces la internet prin satelit Starlink să fie disponibil în Fâşia Gaza numai dacă va primi permisiunea din partea autorităţilor israeliene, potrivit ministrului israelian al Comunicaţiilor Shlomo Karhi. ''Ca rezultat al acestui acord semnificativ, unităţile satelit ale Starlink vor putea fi operate în Israel cu aprobarea Ministerului israelian al Comunicaţiilor, inclusiv în Fâşia Gaza'', a scris Karhi într-o postare pe platforma X (fosta Twitter, fondată de Musk).
  • Blocaj depășit - Cabinetul premierului Benjamin Netanyahu a anunţat luni după-amiază că autorităţile israeliene au notificat familiile ostaticilor care urmează să fie eliberaţi în următoarele ore, acordul cu Hamas părând să fie din nou pe calea cea bună după un blocaj anterior, când părţile ridicaseră obiecţii. Un oficial israelian a declarat anterior pentru The Times of Israel că Hamas încercase să separe mamele de copiii lor în cadrul eliberării ostaticilor prevăzute pentru luni, lucru pe care Ierusalimul pare să fi reuşit să îl contracareze. Qatarul, dar şi Statele Unite s-au implicat în medierea diferendului, potrivit CNN.
  • Armistiţiul a fost prelungit - S-a ajuns la un acord pentru prelungirea armistiţiului umanitar din Fâşia Gaza cu încă două zile, a declarat luni pe X ministrul de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari. Hamas a confirmat că a căzut de acord cu Qatarul şi Egiptul pentru prelungirea cu două zile a armistiţiului umanitar cu Israelul. Un oficial Hamas a declarat pentru Reuters că prelungirea armistiţiului se face în aceleaşi condiţii ca şi precedentul armistiţiu de patru zile. „S-a ajuns la un acord cu fraţii din Qatar şi Egipt pentru prelungirea armistiţiului umanitar temporar cu încă două zile, cu aceleaşi condiţii ca şi în armistiţiul anterior”, a declarat oficialul Hamas. Acest lucru înseamnă că cel puţin încă zece ostatici israelieni vor fi eliberaţi marţi şi alţi zece miercuri, iar 30 de deţinuţi palestinieni vor fi eliberaţi de Israel în fiecare zi. Israelul nu a confirmat deocamdată prelungirea armistiţiului, scrie The Times of Israel.
  • Câţi ostatici mai are Hamas - Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a declarat luni că numărul total de ostatici încă ținuți în Gaza este acum de 184, inclusiv 14 străini și 80 israelieni cu dublă naționalitate.
  • Şeful NATO cere prelungirea armistiţiului - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut luni prelungirea armistițiului de patru zile dintre Israel și Hamas, aflat la ultima zi, pentru a permite eliberarea mai multor ostatici.
  • Iranul vrea un armistiţiu de durată - Iranul a cerut luni un armistiţiu de durată în războiul dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas pentru a se garanta că "crimele" israeliene din Fâşia Gaza "încetează complet". "Republica Islamică Iran vrea şi speră, la fel ca multe ţări", că armistiţiul "intră într-un proces de durată" şi că "crimele regimului sionist încetează complet", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanani, într-o conferinţă de presă la Teheran.
  • Probleme cu lista - Negociatorii din Israel și ai Hamas și-au exprimat îngrijorarea cu privire la listele de ostatici și deținuți care sunt propuși pentru schimbul de luni. Ambele părţi întocmesc câte o listă, iar documentele sunt schimbate cu 12 ore înainte de schimb. Luni, ambele părți şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la numele de pe listă. Mediatorii din Qatar lucrează pentru a rezolva problemele și a evita întârzierile.
  • Hamas vrea prelungirea armistiţiului - O sursă apropiată de Hamas a declarat pentru AFP că mişcarea palestiniană i-a "informat pe mediatori" că este în favoarea unei prelungiri de "două până la patru zile". Acordul prevede un armistiţiu de patru zile (începând de vineri), trecerea ajutorului umanitar în Gaza şi eliberarea a 50 de ostatici din cei peste 200 care au fost duşi în Gaza şi a 150 de prizonieri palestinieni deţinuţi în Israel. O dispoziţie a acordului permite extinderea acestuia pentru a elibera zilnic aproximativ zece ostatici deţinuţi de Hamas, în schimbul eliberării a aproximativ 30 de prizonieri palestinieni din Israel.
  • Netanyahu face apel la victorii în Gaza - Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, urmează să ceară luni guvernului un buget de război de 30 de miliarde de shekeli (7,3 miliarde de euro) şi a făcut apel la "victorii".
  • Prizonierii revin acasă - În Cisiordania ocupată, autobuze ale Crucii Roşii au dus prizonierii eliberaţi la Ramallah şi Beitunia, unde au fost întâmpinaţi de mulţimi care fluturau steaguri palestiniene, ale Hamas şi ale altor facţiuni.
  • 200 de camioane pe zi timp de cel puţin două luni - Deşi armistiţiul le-a oferit un răgaz locuitorilor din Gaza, situaţia umanitară din această zonă rămâne "periculoasă", iar nevoile " sunt fără precedent", potrivit Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNrwa). Începând de vineri, 248 de camioane încărcate cu ajutoare au putut intra în Fâşia Gaza, potrivit ONU. "Ar trebui să trimitem 200 de camioane pe zi timp de cel puţin două luni pentru a face faţă nevoilor", a declarat un purtător de cuvânt al Unrwa, adăugând că în unele zone nu există "apă potabilă sau alimente".
  • Palestinienii revin în zona de război - Armata israeliană, care consideră că treimea nordică a Fâşiei Gaza este o zonă de război, a ordonat deja populaţiei să plece şi a interzis oricui să se întoarcă în timpul armistiţiului. În ciuda acestui avertisment, mii de locuitori din Gaza au profitat de armistiţiu pentru a încerca să se întoarcă la casele lor din nord. Potrivit ONU, mai mult de jumătate din locuinţele din teritoriu au fost avariate sau distruse de război, iar 1,7 milioane de persoane, dintr-o populaţie de 2,4 milioane, au fost strămutate.
  • Biden vrea mai mulţi ostatici eliberaţi - Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că i-a comunicat preşedintelui american Joe Biden că Israelul îşi va relua campania în Gaza cu forţă deplină odată ce armistiţiul temporar se va încheia. Cu toate acestea, Netanyahu a mai spus că ar fi binevenită extinderea armistiţiului dacă aceasta va facilita eliberarea a zece ostatici suplimentari în fiecare zi, aşa cum s-a convenit în cadrul acordului iniţial intermediat de Qatar. La rândul său, Casa Albă a declarat că Biden şi Netanyahu au discutat şi au convenit să "continue să lucreze pentru a asigura eliberarea tuturor ostaticilor".
  • Musk, la Ierusalim - Miliardarul Elon Musk, proprietarul reţelei de socializare X, urmează să discute luni la Ierusalim cu preşedintele Israelului, Isaac Herzog, despre lupta online împotriva antisemitismului. Organizaţiile evreieşti au raportat o creştere a actelor antisemite în diferite ţări de la începutul acestui război. Casa Albă l-a acuzat săptămâna trecută pe Elon Musk că a făcut o "promovare abjectă a urii antisemite şi rasiste" într-una dintre postările sale de pe reţeaua de socializare X. Miliardarul a răspuns unui proprietar de cont, care a scris că evreii încurajează "ura împotriva albilor", cu acest mesaj: "Ai spus exact adevărul". Presa israeliană scrie despre o posibilă întâlnire între Elon Musk şi Benjamin Netanyahu, care nu a fost, totuşi, confirmată oficial.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇