Norvegia împrumută Suedia și Islanda cu dozele de AstraZeneca ce stăteau oricum degeaba în depozite

Norvegia împrumută Suedia și Islanda cu dozele de AstraZeneca ce stăteau oricum degeaba în depozite

Norvegia va împrumuta 216.000 de doze de AstraZeneca țărilor vecine, Suedia și Islanda.

Acordul vine după ce Norvegia a suspendat, din 11 martie, vaccinarea populației cu AstraZeneca, după ce s-a tabilit că, în situații foarte rare, serul poate duce la probleme de coagulare a sângelui și apariția trombozelor.

Ministerul Sănătății a precizat că împrmutul va fi returnat daca este anulată decizia suspendării.

”Suedia și Islanda vor să împrumute doze din Norvegia de AstraZeneca, ce se află într-un depozit al Institutului Național de Sănătate Publică. Vom acorda acest împrumut atât timp cât se menține decizia suspendării vaccinării cu AstraZeneca la noi în țară”, se arată într-un comunicat al ministerului citat de EuroNews.

ADVERTISING

Suedia va primi 200.000 de doze, în timp ce restul de 16.000 vor ajunge în Islanda.

Dozele respective urmează să expire în iunie și iulie.

”Sunt bucuros că vaccinurile pe care le avem în stoc, dar nu le folosim pot fi de ajutor. Suedia a ajutat Norvegia să obțină acces la vaccinuri și acum se confruntă cu o rată ridicată a infectărilor.

Dacă vaccinarea cu AstraZeneca va fi reluată în țara noastră, vom primi înapoi dozele de îndată ce le cerem. Suedia și Islanda vor trimite vaccinurile înapoi din prima livrare de AstraZeneca pe care o primesc”, a subliniat ministrul norvegian al Sănătății, Bent Høie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Context

Agenția Europeană a Medicamentului a prezentat în urmă cu câteva săptămâni raportul privind vaccinul AstraZeneca. Concluziile arată că există un risc extrem de mic de a face tromboze, dar EMA a insistat că la acest moment este clar că beneficiile sunt mai mari decât riscurile.

Institutul Național de Sănătate Publică din Norvegia a recomandat eliminarea totală a vaccinului AstraZeneca, însă guvernul a decis suspendarea, considerând că nu există încă suficiente date pentru o decizie atât de radicală.

ADVERTISING

Între timp, o echipă de experți analizează riscurile asociate atât cu AstraZeneca, dar și cu Johnson and Johnson. Concluziile urmează să fie anunțate cel târziu pe 10 mai.

Citește mai multe despre riscurile asociate cu vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca și deciziile luate la nivel european:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇