Navalnîi a lansat o nouă organizaţie internaţională anticorupţie, alături de Guy Verhofstadt şi Francis Fukuyama

Navalnîi a lansat o nouă organizaţie internaţională anticorupţie, alături de Guy Verhofstadt şi Francis Fukuyama

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, în prezent încarcerat, a lansat luni o organizație internațională anticorupție, la un an după ce Fundația rusă anticorupție (ACF) a fost declarată ilegală, ca fiind extremistă.

Pe canalul său de Telegram, unde transmite mesaje susținătorilor prin intermediul avocaților, cărora li se permite să intre în contact cu el, Navalnîi a declarat că din consiliul consultativ al fondului vor face parte fostul premier belgian Guy Verhofstadt, politologul Francis Fukuyama, jurnalista și istoricul Anne Applebaum, laureată a premiului Pulitzer, și soția lui, Iulia Navalnaya.

ADVERTISING

Navalnîi a devenit cunoscut pentru că şi-a folosit fundația ca să arăte averea înalților oficiali ruși, într-o serie de videoclipuri acide și foarte vizionate. A devenit astfel cel mai aprig critic al președintelui Vladimir Putin.

Hotărârea judecătorească de anul trecut prin care fundația a fost scoasă în afara legii a interzis, de fapt, aliaților săi să candideze la alegeri și a dat autorităților puterea de a încarcera activiștii ACF și de a le îngheța conturile bancare, oprind capacitatea acesteia de a primi donații de la susținători.

ADVERTISING

Luni, pe rețelele de socializare, Navalnîi a declarat că noua Fundație Internațională Anticorupție va fi „complet transparentă și ușor de înțeles” și că primele sale fonduri vor fi Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, în valoare de 50.000 de euro, pe care Parlamentul European i l-a acordat anul trecut.

„Ca întotdeauna, ne bazăm pe ajutorul și sprijinul dumneavoastră și vă promitem că vom lucra bine”, a declarat Navalnîi.

El a fost încarcerat în 2020, pentru că a încălcat condițiile de eliberare pe cauțiune.

ADVERTISING

Anul acesta a fost condamnat la alți 9 ani de închisoare pentru fraudă și sfidarea instanței, acuzații despre care spune că au fost fabricate pentru a-i zădărnici ambițiile politice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇