Susţinătorii lui Navalnîi sunt în continuare arestați sub acuzații de ”extremism”

Susţinătorii lui Navalnîi sunt în continuare arestați sub acuzații de ”extremism”

Doi colaboratori ai opozantului rus Aleksei Navalnîi au fost arestaţi marţi – inclusiv o aleasă acuzată de ”extremism”, o infracţiune pasibilă de 12 ani de închisoare -, a anunţat mişcarea, relatează AFP.

”S-a întâmplat o mare nenorocire”, scrie pe Twitter Leonid Volkov, un opozant în exil, mâna dreaptă a lui Aleksei Navalnîi, anunţând arestarea Kseniei Fadeeva, o aleasă muncipală la Tomsk, şi a lui Zahar Sarapulov, un fost conducător al organizaţiei lui Navalnîi la Irkuţk.

Ksenia Fadeeva a fost aleasă în septembrie 2020, în Parlamentul din Tomsk, un oraş din Siberia, în care Aleksei Navalnîi a fost otrăvit, în august, în acelaşi an, în toiul campaniei electorale.

ADVERTISING

Opozantul, transferat în Germania la tratament, care acuză Kremlinul şi FSB de otrăvirea sa cu o substanţă neurotoxică de tip noviciok, a fost arestat la revenirea în Rusia, la începutul lui 2021, şi se află de atunci la închisoare.

Întreaga mişcare a lui Navalnîi a fost catalogată drept ”extremistă” şi a fost interzisă în iunie.

Potrivit lui Ivan Jdanov, alt apropiat al lui Aleksei Navalnîi, care s-a exilat, la rândul său, Ksenia Fadeeva este acuzată cu titlul personal de infracţiunea de ”extremism” şi de ”abuz de putere”.

ADVERTISING

Ea riscă, în cazul unui proces, până la 12 ani de închisoare.

Anul 2021 a fost marcat de o reprimare tot mai mare a criticilor regimului lui Vladimir Putin în Rusia, al cărei ultim exemplu este o hotărâre a Curţii Supreme, marţi, de a desfiinţa embelmatica organizaţie nonguvernamentală (ONG) Memorial, care denunţă crime de stat şi gardiana memoriei victimelor Gulagului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇