Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, i-a încurajat duminică din închisoare pe ruşi să voteze pentru orice candidat în afara celor ai partidului de la putere Rusia Unită şi să recurgă la recomandările „votului inteligent”, pe care Kremlinul a încercat să-l blocheze prin toate mijloacele.
„Astăzi este ziua în care vocea ta contează cu adevărat. Sociologia arată că majoritatea alegătorilor iau o decizie în ultimul moment. Şi ştim cu toţii foarte bine (…) că doar urmând strategia votului inteligent vocea ta are puterea reală de a face diferenţa”, a scris Navalnîi pe contul său de Instagram.
„Alegeţi orice partid în afară de Rusia Unită”, şi-a îndemnat concetăţenii liderul opoziţiei ruse, dorind „succes nouă tuturor!”.
Duminică este ultima dintre cele trei zile în care aproximativ 110 milioane de ruşi sunt chemaţi la urne în cadrul alegerilor pentru Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului federal).
Conceptul de „vot inteligent” („Smart vote”) există din 2019 şi recomandă alegătorilor să-i voteze pe candidaţii cu cele mai mari şanse – fie că aceştia sunt liberali, comunişti sau naţionalişti – în fiecare dintre districte, pentru a-i învinge pe candidaţii Rusiei Unite, considerat de Navalnîi drept „partidul hoţilor şi al şmecherilor”.
Utilizatorul, care nu are nevoie să se identifice, trebuie doar să caute numărul districtului său pe aplicaţia „Votul inteligent” pentru a primi recomandarea corespunzătoare cu cine să voteze.
Echipa lui Navalnîi a lucrat din greu pentru a promova „Votul inteligent” în faţa blocajelor constante pe care le-a suferit lista recomandărilor din cauza presiunilor autorităţilor în ultimele săptămâni şi mai ales în ultimele zile.
Autorităţile ruse au cerut giganţilor tehnologici să suprime platforma respectivă, întrucât aceasta ar difuza „conţinut interzis” prin lege. De asemenea, companiile de tehnologie au fost acuzate de „interferenţă” în alegerile legislative din Rusia.
Kremlinul susţine că reţeaua de birouri a lui Navalnîi şi două organizaţii ale acestuia au fost interzise de justiţie în iunie, când un tribunal le-a declarat „extremiste”.
În data de 6 septembrie, regulatorul de telecomunicaţii de stat rus Roskomnadzor blocase deja site-ul platformei, iar vineri, în prima zi a alegerilor, companiile de tehnologie din SUA Google şi Apple au eliminat aplicaţia „Navalnîi” din magazinele lor virtuale, care conducea direct alegătorul la „Votul inteligent”.
De asemenea, serviciul de mesagerie criptat rus Telegram a blocat sâmbătă robotul web al iniţiativei, iar în cursul serii compania Google a procedat în mod similar cu lista publicată în Google Docs, la cererea autorităţilor ruse.
Serviciul video al YouTube a eliminat şi el un videoclip al echipei lui Navalnîi care difuza lista candidaţilor pentru care recomanda votul.
Colaboratorii liderului opoziţiei au făcut copii ale linkurilor din Google Docs pentru a permite în continuare accesul la lista de recomandări, potrivit Telegram.
Alegătorii trebuie să aleagă la acest scrutin 450 de deputaţi ai Dumei: jumătate pe liste de partid şi cealaltă jumătate în circumscripţii majoritare.
Peste 5.800 de candidaţi din 14 partide, inclusiv 10 candidaţi independenţi, îşi încearcă şansele la aceste alegeri.
În plus la deputaţii pentru Duma de Stat, alegătorii sunt chemaţi să aleagă 12 guvernatori şi 39 de parlamente regionale.
Rusia Unită încearcă să-şi reînnoiască majoritatea constituţională din Dumă de peste 300 de locuri.
Potrivit sondajelor dinaintea scrutinului, partidul pro-Kremlin înregistra mai puţin de 30% din intenţiile de vot.
Comuniştii, a doua forţă din Dumă, speră să-şi amelioreze rezultatele, deşi se consideră că nu vor putea ameninţa hegemonia Rusiei Unite, conform agenţiei de presă citate.
Citește mai multe despre acest subiect:
Alegeri în Rusia: Cu lână de oaie împotriva lui Navalnîi
Rusia are alegeri parlamentare, UE vrea să o ajute să se schimbe și să nu recunoască rezultatul