Alegerile parlamentare din Rusia, care au început vineri și se termină duminică, sunt marcate de diverse tertipuri prin care actuala Putere încearcă să-și păstreze dominația pe scena politică a țării conduse de Vladimir Putin.
Wall Street Journal relatează că Boris Vișnevski a crezut că vede dublu atunci când a mers să-și verifice fotografia și biografia pe care comisia electorală din Rusia plănuia să le publice pentru candidatura sa la alegerile parlamentare din acest weekend. Asta pentru că a văzut pe liste un alt candidat, cu același nume, alături de el. Apoi a mai descoperit altul. „Dublurile” sale îi semănau inclusiv din punct de vedere fizic.
„Pe de o parte, treaba asta mi s-a părut amuzantă, pentru că acești oameni aveau alte nume până de curând și arătau altfel”, povestește Boris Vișnevski, un candidat din Opoziție din Sankt Petersburg. „Pe de altă parte, se încearcă să se creeze confuzie în rândul alegătorilor, să-i păcălească, să existe oameni care îi votează pe ceilalți în locul meu”, continuă acesta, pentru sursa citată.
Prezența pe liste a unor „dubluri” este doar una dintre strategiile Puterii care par să fie făcute pentru a-și păstra influența în Parlament.
Unele grupuri din Opoziție și reprezentanții presei independente din Rusia au fost catalogați drept extremiști sau agenți străini - fapt ce i-a făcut să nu fie eligibili pentru a-și depune candidatura la alegerile parlamentare din acest weekend. De fapt, o analiză publicată de watchdog-ul Golos arată că, de fapt, 9 milioane de ruși ar fi fost neeligibili pentru a-și depune candidatura, în contextul unor restricții adoptate în ultima vreme.
De asemenea, instituțiile de la Moscova i-au acuzat pe giganții IT americani Google și Apple de interferențe în procesul de vot, pentru că au permis listarea în magazinele lor a aplicației Smart Voting realizate de dizidentul Alexei Navalnîi (închis la începutul anului după episodul tentativei de otrăvire), prin care îi îndemna pe ruși să termine dominația partidului Rusia Unită. Pe cale de consecință, Apple și Google au retras aplicația respectivă din magazinele lor. De asemenea, și Telegram a oprit toate canalele care aveau legătură cu alegerile din Rusia.
Fiodor Krașeninnikov, analist politic refugiat în Lituania, susține pentru sursa citată că autoritățile încearcă orice tertipuri pentru a limita votul împotriva Puterii. „Așa ceva nu s-a mai întâmplat la o scară atât de largă; e o acțiune concentrată și asta face din alegerile din 2021 să fie cele mai necinstite alegeri de până acum”.
În aceste condiții, este de așteptat ca scrutinul să fie câștigat fără niciun fel de emoții de formațiunea președintelui Vladimir Putin, Rusia Unită. Singura miză reală e legată doar de prezența la urne, care ar putea fi extrem de scăzută, punând presiune pe viitoarele alegeri prezidențiale, din 2024, când liderul rus trebuie să se decidă dacă mai candidează sau nu.
Totodată, purtătorul de cuvânt al Președinției, Dmitri Peskov, a susținut că procesul de vot este unul democratic și nepătat.
Citește mai multe despre acest subiect:
Alegeri în Rusia: Cu lână de oaie împotriva lui Navalnîi
Rusia are alegeri parlamentare, UE vrea să o ajute să se schimbe și să nu recunoască rezultatul