NATO pregăteşte tabere pentru afganii evacuaţi, iar trupele americane îi culeg de prin Kabul, inclusiv cu elicopterul

NATO pregăteşte tabere pentru afganii evacuaţi, iar trupele americane îi culeg de prin Kabul, inclusiv cu elicopterul

NATO are de gând să înfiinţeze tabere de primire pentru afganii care au lucrat pentru Alianţă în Afganistan şi sunt evacuaţi în prezent din Kabul, după ce puterea a fost preluată de talibani.

În acest timp, militarii americani fac tot posibilul să evacueze cât mai mulţi afgani şi pentru asta au ieşit din perimetrul aeroportului şi chiar au zburat cu elicopterul până la un hotel din Kabul.

Tabere pentru afgani

"Discutăm despre diferite locuri pentru cazarea temporară a afganilor", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la încheierea unei întâlniri cu miniştrii de Externe din ţările aliate.

Jens Stoltenberg a adăugat că mai mulţi aliaţi şi-au manifestat deja disponibilitatea de a primi pe termen lung foşti colaboratori afgani ai NATO.

Potrivit ministrului german de Externe Heiko Maas, imensa bază militară americană din Ramstein, în landul Renania-Palatinat, este deja utilizată ca centru de primire pentru solicitanţii de protecţie care sunt evacuaţi din Afganistan.

ADVERTISING

În plus, conform informaţiilor dpa, şi Kosovo urmează să preia o parte din afganii evacuaţi.

Conform estimării secretarului general al NATO, aproximativ 200 de afgani continuă să lucreze pentru NATO. În eforturile de evacuare din Kabul sunt de luat în calcul, de asemenea, angajaţii locali care au lucrat pentru contingentele naţionale.

Traseul afganilor evacuaţi de pe aeroportul Hamid Karzai include o primă oprire în Qatar sau în Kuweit. De acolo, ei îşi continuă călătoria spre Europa. Adăposturi temporare urmează să fie amenajate în baze militare deja existente.

Incursiunile militarilor americani

Pe de altă parte, soldaţii americani staţionaţi pe aeroportul Hamid Karzai din Kabul au părăsit incita complexului pentru a recupera mai multe persoane care urmează să fie evacuate şi care se găseau "foarte aproape", a informat Pentagonul.

"În scurt timp şi parcurgând o distanţă scurtă, câţiva soldaţi au putut să iasă, să-i recupereze şi să-i aducă" la aeroport, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby.

ADVERTISING

Zona din imediata apropiere a aeroportului din Kabul este cuprinsă de haos, după ce, începând de luni, mii de oameni încearcă să părăsească ţara aflată acum din nou sub controlul talibanilor, acuzaţi că interzic accesul la aeroport.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a dat asigurări că soldaţii americani care au ieşit din perimetrul aeroportului nu au fost nevoiţi să treacă prin niciun punct de control taliban, transmite AFP.

Statele Unite, care au planificat să evacueze peste 30.000 de americani şi civili afgani prin bazele sale din Kuweit şi Qatar, au evacuat deja peste 13.000 de persoane de la începerea operaţiunii, pe 14 august, a anunţat preşedintele Biden.

Operaţiunile americane de evacuare au fost reluate, vineri, după câteva ore de întrerupere din cauza saturării unor baze americane din regiune, în special cea din Qatar, a declarat un înalt oficial al Pentagonului.

"Zborurile au fost reluate, iar avioanele militare americane către Qatar şi alte destinaţii decolează, iar alte avioane decolează către Kabul în timp ce vorbesc", a declarat generalul Hank Taylor reporterilor.

ADVERTISING

El a precizat că unele zboruri vor fi direcţionate către Germania, unde SUA au mai multe baze militare.

Evacuare cu elicopterul

În plus, armata americană a trimis trei elicoptere pentru a evacua 169 de americani, care nu au putut ajunge la aeroportul din Kabul, a declarat vineri un oficial.

Trei aparate de zbor Chinook au părăsit perimetrul securizat al aeroportului Hamid Karzai pentru a ajunge la un hotel din apropiere, The Baron, cu scopul de a-i recupera pe cetăţenii americani, a mai spus Kirby.

Este pentru prima dată de la debutul crizei când armata americană şi-a demonstrat capacitatea de a părăsi perimetrul securizat al aeroportului pentru a veni în ajutorul celor care doresc să părăsească Afganistanul.

Grupul evacuat la bordul elicopterelor intenţiona să se deplaseze pe jos la aeroport, dar mulţimile făceau dificil accesul, provocând îngrijorare în rândul oficialilor americani.

"Nu erau toţi siguri că vor putea trece", a spus John Kirby. "În consecinţă, comandanţii de pe teren au luat iniţiativa de a trimite aceste elicoptere pentru a-i recupera".

Anterior, preşedintele Joe Biden s-a referit la evacuarea a 169 de americani, fără a da însă detalii.

Soldaţii americani, care controlează aeroportul Hamid Karzai pentru a facilita operaţiunile de evacuare, nu l-au părăsit până acum pentru a evita riscul unei ciocniri cu talibanii.

Al treilea zbor la Kabul al aeronavei MApN: 14 români transferaţi în aeroport au fost evacuaţi, alături de 4 cetăţeni bulgari

Iată câteva analize pe situaţia din Afganistan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇