NATO cere retragerea trupelor ruse din Ucraina, Georgia şi Moldova

NATO cere retragerea trupelor ruse din Ucraina, Georgia şi Moldova

NATO a transmis Rusiei propuneri scrise cu privire la multe probleme şi a indicat că doreşte „să continue pe calea dialogului”, a declarat, miercuri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Şeful Alianţei a afirmat că Rusia ar trebui să-şi retragă trupele din Ucraina, Georgia şi Moldova şi a reafirmat că NATO va lua toate măsurile necesare pentru a proteja aliaţii.

„Propunerile scrise ale celor 30 de aliaţi NATO transmise Rusiei în această seară acoperă o gamă largă de chestiuni (…) Întindem din nou mâna Rusiei pentru a încerca să continuăm calea dialogului, dar suntem pregătiţi şi pentru ce e mai rău”, a spus Stoltenberg.

ADVERTISING

Stoltenberg a mai spus că Rusia ar trebui să-şi retragă trupele din Ucraina, Georgia şi Moldova, unde sunt desfăşurate fără acordul acestor ţări, iar toate părţile ar trebui să se angajeze în mod constructiv în eforturile de soluţionare a conflictelor.

„În toate eforturile noastre, continuăm să ne coordonăm îndeaproape cu Ucraina, precum şi cu alţi parteneri NATO, inclusiv Finlanda, Suedia, Georgia şi, desigur, Uniunea Europeană. NATO este o Alianţă defensivă şi nu vrem confruntare. Dar nu putem şi nu vom face compromisuri cu privire la principiile pe care se bazează securitatea Alianţei noastre şi securitatea în Europa şi America de Nord. Rămânem pe deplin angajaţi faţă de tratatul nostru fondator şi angajamentul nostru de apărare colectivă consacrat în articolul 5. Vom lua toate măsurile necesare pentru a apăra şi proteja toţi Aliaţii", a spus Stoltenberg.

ADVERTISING

„Ne aflăm într-un moment critic”, a declarat el, denunţând încă o dată prezenţa a „peste 100.000 de soldaţi” şi a altora „pe drum”.

El şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la prezenţa, sub pretextul unui exerciţiu care ar putea fi folosit „pentru a pregăti un atac”, a mii de luptători ruşi în Belarus, precum şi desfăşurarea „sistemelor de apărare S400” sau „mijloace aeriene”. „Se adaugă la tensiuni”, a spus el când a fost întrebat despre riscul războiului.

Stoltenberg a mai spus că propunerile NATO includ apeluri pentru informări reciproce privind exerciţiile militare, dialogul privind controlul armelor, mai multă transparenţă în activităţile militare şi eforturi comune de combatere a ameninţărilor cibernetice.

ADVERTISING

Documentul reiterează, de asemenea, „principiul de bază” al NATO, conform căruia fiecare stat are dreptul de a decide singur dacă doreşte să adere la Alianţa Nord-Atlantică.

El a reamintit de consolidarea forţelor alianţei pe flancul estic, în Ţările Baltice sau în Marea Neagră. Stoltenberg a indicat că forţele aliate şi-au sporit nivelul de pregătire. Forţa de răspuns a NATO este formată din 5.000 de militari care pot fi dislocaţi „în câteva zile dacă este necesar” prin decizie a consiliului alianţei. De la 1 ianuarie, această forţă este comandată de Franţa.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇