Mii de oameni au ieșit în stradă în Bruxelles pentru a manifesta împotriva restricțiilor sanitare (FOTO&VIDEO)

Mii de oameni au ieșit în stradă în Bruxelles pentru a manifesta împotriva restricțiilor sanitare (FOTO&VIDEO)

Câteva mii de persoane au manifestat duminică la Bruxelles împotriva certificatului sanitar şi a restricţiilor legate de pandemia COVID-19, scandând ”libertate”.

Manifestanţii – în jur de 5.000, potrivit poliţiei locale – au mărşăluit de la gara Bruxelles Nord până în cartierul european, la apelul mişcării „Împreună pentru libertate”, care reuneşte mai multe asociaţii, relatează AFP.

Protest against Coronavirus measures in Brussels
Foto: Hepta.ro

Manifestaţii împotriva certificatului de sănătate – necesar pentru accesul în restaurante şi la evenimente culturale în special – au loc în mod regulat de câteva săptămâni în capitala belgiană, ducând la altercații cu forțele de ordine.

Protest against Coronavirus measures in Brussels
Foto: Hepta.ro

Participanţii au purtat, duminică, pancarte cu mesajul „Nu dictaturii vaccinurilor” sau „Nu vă atingeţi de copiii noştri”, referire la decizia autorităţilor belgiene de a autoriza vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani.

Protest against Coronavirus measures in Brussels
Foto: hepta.ro

Ministrul belgian al sănătăţii, Frank Vandenbroucke, a declarat la postul de televiziune RTL că este în favoarea organizării unei dezbateri în parlamentul federal „cât mai repede posibil” cu privire la obligativitatea vaccinării sau la introducerea unui permis de vaccinare, ca în Franţa.

ADVERTISING

''Mentalitatea oamenilor se schimbă. În urmă cu un an am spus: vaccinarea obligatorie nu este o idee bună, trebuie să convingem oamenii. Acum, ştiind că trebuie să vaccinăm 100% din populaţie, ceea ce nu era ideea noastră în urmă cu un an când am crezut că 70% este suficient, avem încă nevoie de un fel de generalizare", a spus el.

Belgium: Thousands march in anti-vaccination pass protest in Brussels

Cu toate acestea, ministrul a afirmat că ''nu i-au plăcut deloc cuvintele'' preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a afirmat că a vrut să-i ''enerveze'' pe cei nevaccinaţi, considerând că este necesar ''să se evite acest tip de polarizare''.

ADVERTISING

Premierul Alexander De Croo, care s-a distanţat şi el de declaraţiile controversate ale preşedintelui francez, a declarat sâmbătă, într-un interviu acordat publicaţiei Le Soir, că ar putea fi "convins" de utilitatea vaccinării obligatorii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇