Procurorul de la Curtea Penală Internațională cere mandate de arestare pentru Netanyahu și liderii Hamas

Procurorul de la Curtea Penală Internațională cere mandate de arestare pentru Netanyahu și liderii Hamas

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale a cerut mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și liderul Hamas din Gaza, pentru crime de război.

Karim Khan a declarat că există motive rezonabile de a crede că ambii bărbați poartă răspundere penală pentru crime de război și crime împotriva umanității, notează CNN.

"Pe baza probelor adunate şi examinate de biroul meu, am motive rezonabile să cred că Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, şi Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării, poartă răspundere penală pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise pe teritoriul statului Palestina (în Fâşia Gaza) începând cel puţin cu 8 octombrie 2023", a precizat procurorul-şef al CPI, care are sediul la Haga, într-un comunicat.

ADVERTISING

Khan a declarat că CPI solicită, de asemenea, mandate de arestare pentru alți doi lideri de top ai Hamas - Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, liderul Brigăzilor Al Qassem și mai bine cunoscut sub numele de Mohammed Deif, și Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas.

Khan a spus că acuzațiile împotriva liderilor Hamas includ „exterminarea, crima, luarea de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție”.

„Lumea a fost șocată pe 7 octombrie când oamenii au fost smulși din dormitoarele lor, din casele lor, din diferitele kibuţuri din Israel”, a spus Khan.

ADVERTISING

Acuzațiile împotriva lui Netanyahu și Gallant includ „provocarea exterminării, provocarea de foamete ca metodă de război, inclusiv refuzul aprovizionării umanitare, țintirea deliberată a civililor aflați în conflict”, a spus Khan, la CNN.

Decizia îl plasează pe Netanyahu în compania președintelui rus Vladimir Putin, pentru care CPI a emis un mandat de arestare în legătură cu războiul Moscovei în Ucraina.

Mandatele împotriva politicienilor israelieni marchează o premieră pentru CPI, care vizează liderul unui aliat apropiat al Statelor Unite.

ADVERTISING

Un grup de judecători ai CPI va analiza acum cererea lui Khan de emitere a mandatelor de arestare.

Când au apărut informaţii luna trecută referitoare la planurile procurorului-șef al CPI, Netanyahu a spus că orice mandat de arestare al CPI împotriva oficialilor militari și ai guvernului israelian „ar fi un scandal de proporții istorice” și că Israelul „are un sistem juridic independent. care investighează riguros toate încălcările legii.”

Întrebat la CNN despre comentariile făcute de Netanyahu, Khan a replicat: „Nimeni nu este mai presus de lege”.

Israelul și Statele Unite nu sunt membre ale CPI şi nu îi recunosc jurisdicţia. Cu toate acestea, CPI susține că are jurisdicție asupra Gazei, Ierusalimului de Est și Cisiordaniei, după ce liderii palestinieni au acceptat în mod oficial principiile fondatoare ale Curţii în 2015.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇