Evacuarea molozului din Gaza, inclusiv a muniției neexplodate, ar putea dura 14 ani

Evacuarea molozului din Gaza, inclusiv a muniției neexplodate, ar putea dura 14 ani

Evacuarea uriaşei cantităţi de moloz, printre care se află şi muniţii neexplodate, rezultate de pe urma războiului devastator al Israelului în Fâşia Gaza ar putea dura în jur de 14 ani, a estimat vineri un oficial al Naţiunilor Unite.

Campania militară a Israelului în Fâşia Gaza împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas a transformat o mare parte a îngustei fâşii litorale cu 2,3 milioane de locuitori într-un teritoriu devastat, unde majoritatea civililor au rămas fără adăpost, înfometaţi şi expuşi riscului de îmbolnăvire, transmit Reuters, AFP şi DPA.

ADVERTISING

Într-un briefing de presă la Geneva, Pehr Lodhammar, oficial din cadrul agenţiei ONU responsabile cu acţiuni de deminare (UNMAS), a declarat că războiul din Gaza a lăsat până acum o cantitate estimată de 37 milioane de tone de moloz, adică în jur de 300 kg/mp, într-un teritoriu în mare parte urbanizat şi dens populat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a afirmat că, deşi este imposibil să se determine numărul exact al muniţiei rămase neexplodate în Gaza, calculul arată că ar putea dura 14 ani, în anumite condiţii, pentru îndepărtarea resturilor, inclusiv a molozului de la clădirile distruse. ”Vorbim despre circa 14 de ani de muncă cu 100 de camioane”, a calculat Lodhammar.

El a insistat pe faptul că muniţiile neexplodate se găsesc amestecate cu moloz, ceea ce complică serios misiunea.

”Ştim că, în mod tipic, cel puţin 10% din muniţiile trase într-un conflict nu explodează şi sunt, aşadar, o ameninţare permanentă pentru populaţii şi pentru echipele responsabile cu recuperarea corpurilor dintre dărâmături, precum şi pentru lucrătorii care evacuează molozul”, a spus el.

ADVERTISING

Responsabilul a spus că recent a avut loc la Amman o reuniune, cu participarea PNUD (Programul ONU pentru Dezvoltare) şi a unor ONG-uri, consacrată celor mai bune mijloace de a gestiona molozul amestecat cu muniţie neexplodată.

Este vorba ”despre a ne pregăti pentru ceea ce ar trebui în cele din urmă să se producă şi o intervenţie în Gaza”, a mai afirmat el.

Responsabilul UNMAS a precizat că a mai gestionat acest tip de problemă în Irak, ”dar la o scară mai mică”. Potrivit lui, în Fâşia Gaza ”65% dintre clădirile distruse sunt imobile de locuit”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇