Macron vrea să vorbească iar cu Putin: Datoria noastră este să evităm ce este mai rău

Macron vrea să vorbească iar cu Putin: Datoria noastră este să evităm ce este mai rău

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va discuta sâmbătă, prin telefon, cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, iar duminică intenţionează să aibă o conversaţie cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, anunţă Palatul Elysée.

„Datoria noastră este să evităm ce este mai rău. Credem că încă avem posibilitatea să îl descurajăm pe preşedintele Putin să atace Ucraina”, a comunicat vineri seară Preşedinţia Franţei.

Germania şi Franţa au cerut vineri seară Rusiei să îşi exercite "influenţa" pentru a-i convinge pe insurgenţii separatişti din estul Ucrainei să înceteze confruntările militare.

ADVERTISING

"Vrem ca Rusia să îşi exercite influenţa pentru a lansa apeluri la reţinere şi a contribui la reducerea tensiunilor. Multiplicarea cazurilor de încălcare a armistiţiului de-a lungul liniei de contact, în ultimele zile, este extrem de preocupantă. Condamnăm utilizarea armamentului greu în zonele civile", afirmă, într-un comunicat comun, miniştrii de Externe din Germania şi Franţa, Annalena Baerbock şi Jean-Yves Le Drian.

Președintele american Joe Biden a declarat vineri seară, după o întâlnire cu liderii NATO, că este convins că Putin a luat decizia de a invada Ucraina și că forțele ruse vor ataca în următoarele zile sau cel mult o săptămână.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Lucrurile se precipită sâmbătă dimineață, în special în Donbass, unde liderii separatiști au dat ordin de mobilizare generală la arme, după ce vineri au demarat operațiunile de evacuare a civililor.

Pentagonul susține că peste 40% din armata rusă de la granițe e poziționată în acest moment în formații de atac.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇