Macron le promite studenților două mese pe zi la un euro și vouchere pentru consiliere psihologică

Macron le promite studenților două mese pe zi la un euro și vouchere pentru consiliere psihologică

Președintele francez Emmanuel Macron a promis tuturor studenților două mese pe zi la prețul de un euro, pentru a-i ajuta să facă față lockdown-ului în care se află țara.

„Trebuie să putem oferi un sprijin mai bun”, a spus el, la o întâlnire pe care a avut-o joi cu mai mulți studenți din Paris, relatează BBC.

Măsura anunțată de liderul Franței vine după multe proteste ale studenților, care au semnalat că au nevoie de ajutor, pentru că au probleme financiare și locuiesc singuri, iar sănătatea lor mintală este grav afectată.

În prezent, în Franța, circulația persoanelor este interzisă în intervalul orar 18:00 – 06:00.

ADVERTISING

Vouchere pentru consiliere psihologică

Macron, care s-a adresat studenților de la universitatea Paris-Saclay, a mai spus că Guvernul va acorda subvenții pentru a plăti consilierea studenților, dar și alte servicii pentru bunăstarea sănătății mintale.

Subvențiile vor veni sub forma unui voucher pe care studenții îl pot folosi pentru a sta de vorbă cu un psiholog sau orice alt profesionist din domeniul sănătății mintale.

Macron a adăugat că mesele la preț redus vor fi disponibile la cantinele universitare, dar și la alte puncte de vânzare din apropiere care oferă mâncare la pachet.

"Rămânem într-o perioadă de incertitudine. Vom avea un al doilea semestru în care încă ne vom confrunta cu virusul și vom avea o mulțime de constrângeri. Trebuie să aveți grijă unul de celălalt”, le-a spus Emmanuel Macron tinerilor.

ADVERTISING

OMS: Criza generată de pandemie a afectat sănătatea mintală a milioane de oameni

Studenții, în pragul colapsului

Pandemia i-a afectat grav pe tinerii care studiază în Franța. Mulți s-au trezit peste noapte că locuiesc singuri, deși au doar 19 ani. Tocmai în acest context studenții au ieșit în stradă și au cerut mai multă atenție din partea Guvernului de la Paris.

O combinație între izolare, inactivitate și îngrijorări cu privire la piața muncii i-a dus pe mulți studenți în ”pragul unui colaps”, potrivit psihologilor.

”Locuiesc singur într-o garsonieră din luna septembrie . Este pentru prima dată când stau singur”, a declarat pentru BBC Ryan Kennedy. El este din Montpellier și are 19 ani, fiind student la Drept în Paris.

ADVERTISING

”Nu trece o zi fără ca un prieten să mă sune, pentru că are probleme cu sănătatea mintală”, a povestit tânărul.

Un studiu realizat în SUA arată că pandemia de Covid-19 provoacă probleme de sănătate mintală

Heïdi Soupault, studentă la științe politice din Strasbourg, i-a trimis săptămâna trecută o scrisoare lui Macron. ”Nu mai am vise. Dacă nu avem nicio speranță sau perspective pentru viitor la 19 ani, ce ne mai rămâne?”, a întrebat ea.

Mulți dintre studenții care au manifestat cer revenirea la cursuri față în față. Unii studenți din anul I vor putea reveni în clase începând din 25 ianuarie.

Totodată, joi, Macron a spus că toți studenții ar trebui să fie lăsați în campus măcar o dată pe săptămână, cu condiția să existe anumite măsuri de distanțare socială.

Citește mai multe despre situația epidemiologică din Franța:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇