Lucian Bode nu a plagiat, a decis Consiliul Național de Etică aflat în subordinea Ministerului Cercetării (Surse)

Lucian Bode nu a plagiat, a decis Consiliul Național de Etică aflat în subordinea Ministerului Cercetării (Surse)

Lucian Bode nu a plagiat în cartea care reprezintă teza sa de doctorat, a decis Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), aflat în subordinea Ministerului Cercetării.

Potrivit surselor Libertatea, ședința a avut loc joi, iar majoritatea membrilor au votat că volumul care reprezintă teza de doctorat nu este plagiat.

Anul trecut, jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit în publicația PressOne că teza de doctorat a lui Bode conține cel puțin 18,5% text plagiat, 6 ilustrații complet plagiate, precum și alte 30 citate incorect.

ADVERTISING

Ulterior, teza ministrului Bode a fost analizată din nou de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

În urma analizei lucrării, experții UBB au transmis apoi că „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”, potrivit unui comunicat al Universității.

„Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate. În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia ii solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”, se arată în hotărârea Comisiei de Etică.

ADVERTISING

UBB a precizat că pentru a asigura rigurozitatea și imparțialitatea analizei, a cooptat doi experți externi: prof. Corneliu Bjola, specialist în relații internaționale, care predă la Oxford, și prof. Alin Fumurescu, specialist în științe politice la Universitatea din Houston.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a reacționat imediat după ce a primit verdict de plagiat în cazul tezei de doctorat, susținând că va lupta în instanță nu doar pentru reabilitarea numelui său, ci pentru apărarea statului de drept.

ADVERTISING

La începutul lunii februarie, președintele Klaus Iohannis ceruse ca liberalii să ia o decizie în privința acuzațiilor de plagiat până la formarea noii echipe guvernamentale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇