Război în Ucraina, ziua 36. Pentagonul crede că urmează un „război prelungit”. SUA - decizie fără precedent. De vineri, gazul se plăteşte în ruble

Război în Ucraina, ziua 36. Pentagonul crede că urmează un „război prelungit”. SUA - decizie fără precedent. De vineri, gazul se plăteşte în ruble

A fost a 36-a zi de război în Ucraina și bombardamentele au continuat în mai multe zone, chiar și în apropiere de Kiev.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că nu crede în promisiunile Rusiei de a-şi reduce activitatea militară şi armata sa se pregăteşte pentru noi lupte în estul ţării. Şeful NATO i-a dat dreptate şi a spus că trupele Moscovei nu pleacă, doar se reproziţionează. Surse din Pentagon au spus că urmează un „război prelungit”.

Asta în timp ce Vladimir Putin a semnat decretul privind încorporarea a aproape 135.000 de recruţi noi.

Zelenski a vorbit în fața Parlamentului Australiei și a cerut mai multe sancțiuni pentru Rusia. Va ține un discurs și la București, în Parlament, luni seara.

Peste 380 de copii au fost uciși sau răniți în Ucraina de la începutul invaziei ruse, iar Moscova a anunțat un armistiţiu la Mariupol azi, pentru evacuarea civililor.

Pe de altă parte, Putin strânge cu uşa gazului statele europene, pe care le forţează să plătească în ruble şi să-şi deschidă conturi la băncile ruseşti.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din cea de-a 36-a zi de război:

23:48 - Rusia a anunţat că vineri, începând cu ora 10:00 ora Moscovei, va fi activat la Mariupol un coridor umanitar pentru evacuarea civililor şi a cetăţenilor străini. Ministerul rus al Apărării spune că măsura s-a luat ca urmare a unei solicitări personale a președintelui Macron şi a cancelarului Scholz către preşedintele rus Vladimir Putin.

23:28 - Viceprim-ministrul ucrainean Irina Veresciuk spune că alimentele și medicamentele trimise în Melitopol cu 12 autobuze au fost furate de ruși. Se poartă negocieri pentru a evacua localnicii cu aceste autobuze.

22:46 - Liderul separatist din Donețk a ordonat formarea unei administrații municipale pentru Mariupol, anunță presa rusă de stat, potrivit CNN. Orașul Mariupol se află la limita regiunii Donețk din Ucraina. Guvernul rus, care a recunoscut independența RPD la sfârșitul lunii februarie, consideră că întreaga regiune aparține republicii separatiste.

ADVERTISING

22:30 - Potrivit celei mai recente estimări a ONU, peste 1.100 de civili au fost uciși în Ucraina în timpul conflictului, inclusiv copii, iar autoritățile din Ucraina spun că este vorba de cel puțin 148 de copii uciși.

De asemenea, ministerul ucrainean al Apărării susține că au fost lansate 1.370 de rachete și au fost distruse 15 aeroporturi ucrainene. De la începutul războiului, mai mult de 10 milioane de ucraineni și-au părăsit casele, dintre care aproximativ patru milioane au intrat în țările vecine ca refugiați.

22:02 - Invazia rusă riscă să reducă la jumătate recolta de cereale în Ucraina, crucială pentru alimentaţia mondială, a avertizat joi ministrul ucrainean al agriculturii într-un interviu pentru AFP. Dacă Ucraina a avut anul trecut o recoltă de 106 milioane de tone de cereale, un record absolut, în acest an aceasta va fi cu "25 până la 50%" inferioară, a prognozat ministrul Mikola Solski. "Şi încă este un pronostic optimist", a adăugat el.

21:09 - O recentrare a efortului rus de război asupra Donbasului, în estul Ucrainei, unde forţele ruse urmează să înfrunte o armată ucraineană călită în război, prevesteşte un război ”prelungit”, avertizează joi un oficial de rang înalt de la Pentagon, relatează AFP.

Forţele ruse şi-au început retragerea de la Cernobîl (nord) şi au ”abandonat” aeroportul militar de la Gostomel, la nord-vest de Kiev, însă ”credem în continuare că este o repoziţionare”, a declarat presei acest oficial, sub protecţia anonimatului. ”Noi n-avem absolut niciun indiciu că aceşti militari (ruşi) se întorc acasă sau că sunt îndepărtaţi definitiv din luptă”, a subliniat el.

ADVERTISING

”Ceea ce credem în continuare este că aceste forţe vor fi reechipate şi trmise înapoi în Ucraina (...) pentru a continua lupta, în conformitate cu ceea ce credem noi că este obiectivul lor, adică per ansamblul estul”, şi anume regiunile ucrainene separatiste proruse Lugansk şi Doneţk, în Donbas, a precizat el.

20:39 - Casa Albă anunță o măsură fără precedent: O „cantitate istorică” de petrol va fi eliberată din rezervele strategice ale SUA

20:25 - Se schimbă fronturile de luptă din Ucraina, spune un consilier al Ministerului de Interne de la Kiev, în timp ce premierul polonez spune că Rusia vrea să cucerească o treime din Ucraina „cât de curând”.

19:52 - O persoană a fost ucisă şi alte patru rănite în urma tirurilor asupra unui convoi format din cinci autobuze care transportau voluntari spre oraşul asediat Cernihov, în nordul Ucrainei, a anunţat joi o responsabilă ucraineană, citată de AFP. După Mariupol, în sud, Cernihov, care avea 280.000 de locuitori înainte de război, este oraşul cel mai dur lovit de bombardamente de la începerea războiului. Primarul oraşului spune că 350 de persoane au fost ucise aici, majoritatea civili.

19:03 - Rusia a anunţat joi că interzice liderilor europeni şi majorităţii europarlamentarilor intrarea pe teritoriul său, ca reacţie la măsurile punitive care vizează Moscova pentru intervenţia sa militară în Ucraina, relatează AFP şi Reuters.

"Restricţiile se aplică celor mai înalţi lideri ai Uniunii Europene, inclusiv unui anumit număr de comisari europeni şi de şefi ai organismelor militare europene, precum şi marii majorităţi a deputaţilor Parlamentului European, care promovează politici antiruseşti", a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, potrivit Agerpres.

ADVERTISING

18:49 - Statele Unite denunţă ferm blocarea de către Rusia a unei prelungiri anuale a Misiunii de observare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), după opt ani de mandat, care expiră azi.

18:41 - Ambasadorul SUA la ONU se va deplasa în luna aprilie în România și în Republica Moldova pentru a se întâlni cu oficiali și refugiați ucraineni, anunță CNN.

18:22 - Parlamentul leton a votat joi pentru interzicerea afișării în public a literei "Z", afirmând că este un simbol folosit pentru a glorifica invazia rusă în Ucraina. Amenzile merg de la 350 la 2.900 de euro.

18:14 - Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a 13 persoane și 22 de companii asociate cu industria de apărare rusă.

17:56 - Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a spus că Paris și Berlin nu vor accepta condițiile Rusiei pentru plata livrărilor de gaze în ruble.

17:40 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la Belgia să livreze armament pentru a-i ajuta poporul să lupte cu trupele ruse, în special la Mariupol, afirmând că pacea este mai importantă decât comerţul cu Rusia.

17:25 - Compania nucleară ucraineană de stat Energoatom a anunţat că majoritatea trupelor ruse care au ocupat centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl au părăsit zona şi se îndreaptă către graniţa cu Belarus.

17:16 - Primarul din Cernihiv, Vladislav Atroşenko, afirmă că locuitorii oraşului au constatat o intensificare a bombardamentelor de când delegaţia rusă a promis că va reduce forţa atacurilor. El acuză Rusia de genocid, arătând că arme cu precizie redusă şi bombe lansate de la joasă înălţime ţintesc civili şi zone rezidenţiale.

17:03 - Ţările care cumpără gaz din Rusia trebuia să plăteasă în ruble, începând de vineri, altfel contractele vor fi oprite, conform unui decret semnat joi de către președintele Vladimir Putin.

„Oferim contractorilor din astfel de țări [neprietenoase] o schemă clară și transparentă: pentru a achiziționa gaz natural rusesc, trebuie să deschidă conturi în ruble în băncile rusești. Din aceste conturi se vor face plăți pentru gazul furnizat, începând de mâine, 1 aprilie”, a spus Putin.

El a subliniat că Rusia nu se va angaja în acte de caritate, în ceea ce privește furnizarea de gaze.

16:52 - Premierul norvegian Jonas Gahr Stoere a declarat că Vladimir Putin l-a asigurat că Rusia va permite culoare umanitare civililor asediați în Mariupol. În timpul unui apel telefonic de o oră cu președintele rus, Stoere a spus că l-a îndemnat pe Putin să pună capăt războiului din Ucraina, să retragă trupele ruse și să permită accesul convoaielor umanitare. „Avem așteptări foarte limitate cu privire la ceea ce s-ar putea realiza, dar nimic nu ar trebui lăsat neîncercat în situația în care ne aflăm acum”, a spus Stoere.

16:41 - Rusia a acuzat Ucraina că a afectat comunicațiile de la Cernobîl, într-un mesaj în care explică modul în care gestionează centralele nucleare pe care le-a prelua. Rusia afirmă că Ucraina a întrerupt comunicațiile de la distanță dintre centrală și Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Tot rușii susțin că oficialii ucraineni le-au solicitat membrilor personalului să nu se intre în contact cu forțele rusești de la centrale.

16:30 - Compania Azomureş a anunţat că angajaţii companiilor din Elveţia şi România ai Grupului Ameropa, precum şi fundaţia cu acelaşi nume, au donat 180.000 de franci elveţieni şi 600 de tone de grâu pentru familiile afectate de războiul din Ucraina.

16:19 - Trupele ruse ''nu se retrag, ci se repoziţionează'' în Ucraina, iar NATO se aşteaptă la ''ofensive suplimentare'' ale acestora, a declarat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

''Rusia încearcă să-şi regrupeze forţele, să le reaprovizioneze şi să-şi consolideze ofensiva în regiunea Donbas'', a spus Stoltenberg la o conferinţă de presă, după ce miercuri Rusia promisese că, în urma negocierilor ''substanţiale'' desfăşurate cu Ucraina la Istanbul, îşi va diminua semnificativ activităţile militare în direcţia Kievului şi în zona oraşului Cernihiv.

''În acelaşi timp, Rusia menţine presiunea asupra Kievului şi a altor oraşe. Aşadar, ne putem aştepta la alte acţiuni ofensive, care vor aduce încă şi mai multă suferinţă'', a adăugat secretarul general al NATO.

16:08 - Georgia a calificat drept "inacceptabil" planul de referendum pentru alipirea la Rusia a regiunii separatiste Osetia de Sud, care a fost în centrul războiului ruso-georgian din 2008. "Este inacceptabil să se vorbească despre referendum atât timp cât acest teritoriu este ocupat de Rusia", a spus şeful diplomaţiei georgiene, David Zalkaliani.

15:57 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa Parlamentul României luni seara, săptămâna viitoare.

15:46 - Circa 83% dintre ruşi aprobă acţiunea preşedintelui Vladimir Putin, în creştere cu 12% faţă de luna februarie, potrivit unui sondaj publicat joi de Institutul independent de sondare a opiniei publice Levada, declarat de autorităţile de la Moscova drept "agent străin".

Doar 15% dintre ruşi au declarat că nu aprobă acţiunea preşedintelui (în scădere cu 12% într-o lună), iar 2% au spus că nu au nicio părere.

15:35 - Comisia Europeană a efectuat inspecţii-surpriză în sedii ale companiei ruse de gaze naturale Gazprom în Germania - pe care o suspectează de faptul că a încălcat reglementări în domeniul concurenţei cu scopul de a majora preţurile, declară joi surse europene concordante pentru AFP.

15:24 - Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind încorporarea a 134.500 de recruţi noi, dar Ministerul Apărării a asigurat că decretul nu are nicio legătură cu actualul război din Ucraina. Campania de recrutare de primăvară - ce are loc între 1 aprilie şi 15 iulie - are în vedere bărbaţi între 18 şi 27 de ani.

15:13 - Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a estimat că responsabilii occidentali nu înţeleg nimic din modul în care funcţionează puterea în Rusia, răspunzând astfel unor declaraţii venite din partea serviciilor de informaţii americane şi britanice, conform cărora Vladimir Putin este informat incorect despre evoluţia reală a invaziei în Ucraina şi este minţit de consilierii săi, care se tem să-i spună adevărul.

Oficialii occidentali ''nu îl înţeleg pe preşedintele Putin, ei nu înţeleg mecanismul de luare a deciziilor, nu înţeleg activitatea noastră''.

15:02 - Cel puțin 13 persoane au fost rănite în urma bombardamentelor în Donețk, a declarat șeful administrației militare regionale.

14:57 - Numărul victimelor atacului cu rachetă asupra clădirii administrației regionale de stat din Nikolaiev a crescut la 19 persoane.

14:44 - Separatişti ucraineni proruşi din Donbas anunţă că deţin controlul asupra aproape întregii regiuni ucrainene Lugansk şi a peste jumătate din regiunea Doneţk.

14:26 - Premierul italian Mario Draghi spune că președintele rus Vladimir Putin i-a transmis că nu sunt încă îndeplinite condițiile pentru o încetare a focului în Ucraina.

14:14 - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va crea misiuni de monitorizare online pentru centralele nucleare ucrainene de la Cernobîl şi Zaporojie, ocupate de Rusia.

13:55 - Regatul Unit a anunțat noi sancțiuni împotriva rușilor. Pe listă se află personalități din mass-media și lideri militari.

13:49 - Ucraina a acuzat Rusia că a avariat sau distrus cel puțin 59 de biserici din întreaga țară de la începutul invaziei sale. Moscova neagă că a vizat infrastructura civilă, dar BBC a identificat o serie de situri religioase care au suferit daune grave.

13:30 - Germania va fi ”mai săracă” din cauza războiului din Ucraina, dar este ”un preţ destul de mic de plătit, în comparaţie cu suferinţele pe care le îndură ucrainenii”, a afirmat ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

13:08 - Peste 380 de copii au fost uciși și răniți în Ucraina de la începutul invaziei ruse, spune procurorul general al Ucrainei. Au fost puternic afectate aproape 800 de școli.

13:01 - Regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a fost afectată de incendii puternice în ultimele 24 de ore, a declarat joi guvernatorul. Bombardamentul intens a împiedicat deschiderea coridoarelor de evacuare, a spus Oleg Siniegubov.

12:42 - UE ia în considerare noi sancțiuni împotriva băncilor rusești. Potrivit WSJ, pachetul de sancțiuni va include și restricții mai puternice privind utilizarea criptomonedelor și poate afecta membrii familiilor oamenilor de afaceri ruși.

12:31 - Continuă luptele în jurul orașului Kiev. Ucrainenii spun că au recucerit complet Irpin, dar le-au spus locuitorilor care au plecat din oraș: „nu vă puteți întoarce, este prea periculos”.

12:14 - Miniştrii Afacerilor Externe rus şi ucrainean, Serghei Lavrov şi Dmitro Kuleba, au putea avea o nouă întrevedere "în următoarele două săptămâni", a anunţat joi omologul lor turc Mevlut Cavusoglu.

11:56 - Australia va aplica o taxă vamală suplimentară de 35% pentru toate importurile din Rusia și Belarus.

11:45 - Gazprom analizează opţiunile în privinţa opririi livrărilor de gaze către ţările "neprietenoase" şi evaluează posibilele consecinţe, a informat joi publicaţia rusă Kommersant, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

11:24 - Forţele ruse par să fi fost relocate în Belarus, ”probabil pentru regruparea unităţilor, precum şi crearea unei rezerve pentru refacerea pierderilor de personal, armament şi echipamente ale grupurilor care operează în Ucraina”, a anunţat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

11:07 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat Parlamentului Australiei, în cadrul unei videoconferinţe, solicitând noi sancţiuni împotriva Rusiei.

”Distanţa dintre ţările noastre este mare, dar nu există distanţă faţă de brutalitatea ruşilor pe teritoriul nostru ucrainean”, a subliniat Zelenski.

10:50 - Guvernul ucrainean trimite 45 de autobuze pentru a evacua civilii din orașul asediat Mariupol, a declarat vicepremierul Iryna Vereșciuk.

10:37 - Forțele Armate ale Ucrainei afirmă că au ucis și capturat 17.500 de soldați ruși și au distrus 135 de avioane, 131 de elicoptere și 614 tancuri.

10:28 - Ministrul turc de Externe spune că nu vede o implementare completă a rezultatelor discuțiilor de la Istanbul dintre Rusia și Ucraina.

10:12 - Sancțiunile financiare impuse Rusiei amenință să dilueze treptat dominația dolarului american și ar putea duce la o mai mare fragmentare a sistemului monetar internațional, a declarat Gita Gopinath, director general adjunct al FMI.

09:51 - Ministerul Apărării din Marea Britanie afirmă că, în ciuda faptului că Moscova a spus că intenționează să-și reducă activitatea militară în jurul orașului ucrainean Cernihiv, bombardamentele au continuat.

Ministerul avertizează că este posibil să aibă loc lupte grele în suburbiile capitalei ucrainene, în zilele următoare, deoarece trupele ruse își mențin pozițiile la estul și vestul orașului.

Luptele continuă și în Mariupol, dar forțele ucrainene dețin în continuare controlul asupra orașului.

09:36 - Poliţia de Frontieră anunţă că 8.650 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară miercuri, în creştere cu 4,7% faţă de ziua precedentă.

09:20 - Șeful administrației regionale din Lugansk, Serhiy Haidai, a anunțat că bombardarea regiunii a continuat noaptea trecută. Una dintre ținte a fost un depozit de petrol, unde a izbucnit un incendiu puternic.

09:03 - Numărul morților ca urmare a bombardării Administrației Regionale de Stat din Nikolaiev a crescut la 15 persoane.

08:48 - Organizarea unui referendum privind neutralitatea Ucrainei ar putea dura cel puţin un an, potrivit şefului delegaţiei de negociatori ucraineni, David Arahamia. Oficialul ucrainean a mai afirmat că negocierile de pace vor fi reluate vineri în format online.

08:29 - Primarul din Irpin spune că orașul se confruntă cu bombardamente „continue” și mortale, în ciuda promisiunilor Rusiei că încetează luptele în apropiere de Kiev.

Oleksandr Markuşin a declarat că orașul a fost lovit de rachete. „Mulți oameni au murit”, a spus el.

08:12 - ONU afirmă că a reușit să obțină dovezi ale utilizării de către Rusia a armelor interzise în zonele populate din Ucraina de cel puțin 24 de ori.

07:43 - Kremlinul a indicat că toate exporturile de energie și mărfuri ale Rusiei ar putea fi cotate în ruble, întărind încercarea președintelui Vladimir Putin de a face Occidentul să simtă durerea sancțiunilor pe care le-a impus pentru invazia Ucrainei.

07:31 - Trupele ruse şi-au doborât din greşeală propriile avioane şi au refuzat uneori să se supună ordinelor, potrivit agenţiei britanice de spionaj cibernetic, GCHQ.

07:15 - Eduard Kokoity, fostul președinte al Osetiei de Sud, spune că soldații din regiunea sa care au fost trimiși în Ucraina s-au întors acasă.

06:55 - 64 de soldați ruși au fost uciși lângă Mariupol. De asemenea, trei tancuri au fost distruse, potrivit reprezentanților batalionului Azov care participă la apărarea Mariupolului.

06:41 - Armata Ucrainei anunță că a recâștigat controlul asupra localităților Orlove, Zahradivka, Kochubeyivka.

06:16 - Bursele europene au închis miercuri în scădere, în urma celei mai recente runde de discuţii dintre Rusia şi Ucraina, menite să găsească o soluţie la conflictul armat

06:02 - Forţele ruse încep să se retragă de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, asupra căreia au preluat controlul în prima zi a invaziei Ucrainei la 24 februarie, a indicat miercuri un înalt responsabil al Pentagonului

05:50 - Autorităţile ucrainene au acuzat forţele ruse că au tras cu obuze cu fosfor în micul oraş Marinka din estul Ucrainei.

"Au fost localizate peste zece incendii provocate de aceste obuze şi au fost ţinute sub control de către personalul Serviciului naţional pentru situaţii de urgenţă", a afirmat pe Telegram şeful administraţiei militare a regiunii Doneţk, Pavel Kirilenko.

05:45 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu crede în promisiunile Rusiei de a-şi reduce activitatea militară şi armata sa se pregăteşte pentru noi lupte în estul ţării.

05:33 - Ministerul rus al Apărării a anunţat miercuri seară un "regim al tăcerii" sau o încetare locală a focului, cu începere de joi de la orele 10.00 (07.00 GMT), în portul ucrainean asediat Mariupol, pentru a evacua civilii.

05:20 - Autorităţile ucrainene au afirmat că aproximativ jumătate din teritoriu a fost deja "poluat" de muniţiile folosite de forţele ruse de la începutul invaziei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇