Casa Albă anunță o măsură fără precedent: O „cantitate istorică” de petrol va fi eliberată din rezervele strategice ale SUA (Video)

Casa Albă anunță o măsură fără precedent: O „cantitate istorică” de petrol va fi eliberată din rezervele strategice ale SUA (Video)

Preşedintele SUA, Joe Biden, a decis să recurgă la cea mai mare eliberare de petrol din rezervele strategice, ca răspuns la creşterea preţurilor la energie în contextul războiului din Ucraina, a anunţat joi Casa Albă, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

O cantitate de 180 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice ale SUA ar urma să fie eliberată pe piaţă pe parcursul următoarelor luni. Practic, SUA vor elibera zilnic 1 milion de barili de petrol din rezervele strategice, pentru a contribui la scăderea preţului benzinei şi la combaterea inflaţiei în toată ţara,

„Această eliberare record va furniza o cantitate istorică de ofertă pentru a servi drept punte până la finele anului, când producţia internă se va majora”, a informat Casa Albă într-un comunicat de presă în care a subliniat că este vorba de o măsură „fără precedent”.

ADVERTISING

Discursul susținut de președintele Joe Biden în care a anunțat măsura fără precedent:

President Biden Delivers Remarks on Lowering Gas Prices

Happening Now: President Biden delivers remarks on the Administration’s actions to reduce the impact of Putin’s price hike on energy prices and lower gas prices at the pump for American families.

Publicată de The White House pe Joi, 31 martie 2022


Chiar dacă SUA au eliberat de mai multe zeci de ori petrol din rezervele strategice, inclusiv pentru a compensa impactul perturbărilor de aprovizionare, a reduce deficitul comercial şi a diminua chetuielile bugetare, amploarea intervenţiilor nu a fost niciodată atât de mare.

În discursul în care a anunțat decizia, preşedintele Biden a spus, în contextul războiului din Ucraina și a sancțiunilor aplicate Rusiei până acum: „Astăzi anunţ un plan care are două componente, nu doar pentru a atenua suferinţa simţită acum de familii, ci şi pentru a opri această perioadă a dependenţei şi incertitudinii, pentru a crea o bază reală a unei independenţe energetice americane autentice şi durabile".

ADVERTISING

"Problema majorării preţurilor la carburanţi are două direcţii. Prima este pandemia. Când a început criza COVID-19, cererea pentru petrol a scăzut brusc, astfel că producţia a redus ritmul în întreaga lume. Iar în contextul forţei şi vitezei relansării economice, cererea pentru petrol a crescut mult mai rapid decât producţia. De aceea, preţul benzinei a început să crească de anul trecut. A doua direcţie este Vladimir Putin, (...) sunt majorări de preţuri din cauza războiului lui Putin, dat fiind că multe ţări refuză cumpărarea de petrol din Rusia. (...) Eu am spus că vor fi costuri. (...) Iar dacă vrem să avem reduceri ale preţurilor, trebuie să avem un volum mai mare al producţiei acum", a spus Biden, potrivit Mediafax.

ADVERTISING

Preşedintele SUA a anunţat măsuri de stimulare a companiilor să crească producţia de petrol şi a avertizat că producătorii care nu vor să exploateze toate zăcămintele de care dispun vor fi sancţionaţi. Biden a amintit că, oricum, întreaga lume trebuie să reducă treptat dependenţa de combustibilii fosili şi să treacă la energie ecologică, pentru protejarea climei.

Impactul deciziei, greu de estimat și atenuat de poziția OPEC

Datele publicate de Departamentul american al Energiei arată că la data de 25 martie rezervele strategice de petrol ale SUA conţineau o cantitate de 568 de milioane de barili de petrol.

"Este greu de subestimat amploarea acestei intervenţii. Ar fi cea mai mare retragere anunţată în istoria de 45 de ani a rezervelor strategice", a subliniat Kevin Book, director la ClearView Energy Partners.

Preţurile petrolului au scăzut joi, după ce miercuri seara au apărut rapoarte care sugerau că o astfel de măsură este iminentă.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent pentru luna mai au scăzut cu 4%, ajungând la 108,89 dolari pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul WTI, de referinţă în SUA, au scăzut cu 4,7%, până la 102,84 dolari pe baril.

În paralel, administraţia de la Washington va cere Agenţiei Internaţionale a Energiei să coordoneze eliberări de petrol din rezervele strategice ale altor mari state consumatoare. Potrivit unor surse citate de Bloomberg, Agenţia Internaţională a Energiei va organiza o reuniune în zilele următoare, iar Casa Albă se aşteaptă ca şi celelalte state membre ale IEA să scoată petrol din rezervele lor strategice.

Cu toate acestea, eforturile SUA nu vor fi însoţite de o majorare a producţiei statelor OPEC+. Acestea au decis joi să ignore cererile privind o majorare semnificativă a producţiei, pentru a reduce presiunile asupra preţurilor.

Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate în frunte cu Rusia, reunite toate sub umbrela OPEC+, au convenit să continue strategia de majorare treptată a producţiei de petrol.

OPEC+ a optat pentru menţinerea statu quo-ului în pofida faptului că la data de 7 martie cotaţia barilului de petrol a atins un nivel record, depăşind 130 de dolari. Între timp, cotaţiile au mai scăzut, dar rămân peste pragul de 100 de dolari.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇