Se schimbă fronturile de luptă. Premierul Poloniei: Rusia vrea să cucerească o treime din Ucraina „cât de curând”

Se schimbă fronturile de luptă. Premierul Poloniei: Rusia vrea să cucerească o treime din Ucraina „cât de curând”

Se schimbă fronturile de luptă din Ucraina, spune un consilier al Ministerului de Interne de la Kiev, în timp ce premierul polonez spune că Rusia vrea să cucerească o treime din Ucraina „cât de curând”.

Fronturile de luptă din Ucraina se schimbă, spune Vadym Denysenko, consilier al Ministerului de Interne, citat de Sky News.

Orașul Mariupol din sudul țării și un coridor din estul Ucrainei devin zone cheie în războiul cu Rusia. Mariupol s-a confruntat cu bombardamente intense încă din primele zile ale conflictului, în timp ce orașele din jurul capitalei ucrainene au suferit atacuri aeriene neîncetate.

ADVERTISING

Acum, Ministerul ucrainean de Interne susține că frontul de luptă s-a mutat pentru a include orașul estic Izyum din regiunea Harkov și Volnovakha. Rusia își retrage forțele în regiunea Kiev, dar este prea devreme pentru a spune că același lucru se întâmplă și în regiunea Cernihov, mai spune reprezentantul ministerului.

Și premierul polonez, Mateusz Morawiecki (foto), spune că trupele rusești se regrupează și crede că obiectivul este acum să cucerească o treime din teritoriul Ucrainei „cât de curând”.

ADVERTISING

„Văd că trupele rusești se regrupează, se reorganizează. Cred că vor încerca destul de curând să înconjoare forțele ucrainene, în special în regiunea Donbas. Și apoi, după ce vor fi capturat o treime din teritoriul Ucrainei, vor dori să negocieze din această... poziție foarte puternică", a declarat premierul Poloniei, într-un interviu la CNN.

Într-un discurs virtual adresat joi parlamentului australian, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei și a avertizat asupra unor implicații mari pentru securitatea globală dacă Rusia nu este oprită.

ADVERTISING

Morawiecki a declarat că aliații Ucrainei trebuie să continue să impună „sancțiuni zdrobitoare” Rusiei. Moscova „se teme de sancțiuni pe termen lung”, a declarat el pentru CNN. „Noi pledăm pentru confiscarea activelor lor și facem tot posibilul pentru a nu mai cumpăra petrol și gaze rusești”.

În ciuda faptului că aliații occidentali au impus deja sancțiuni dure, premierul polonez a avertizat că prețul rublei rusești a rămas în mare parte stabil și că aceasta este o dovadă că „pentru moment, Putin și oamenii săi au reușit să schimbe politica fiscală, politica monetară, politica financiară în așa fel încât să fie imuni la sancțiuni într-o anumită măsură... cel puțin pentru următoarele câteva luni”.

„Pentru următoarele săptămâni și următoarele două luni, Rusia este pregătită pentru acest război. Nu sunt atât de sigur dacă Occidentul, dacă Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO sunt la fel de pregătite. ... Opinia publică se va sătura de acest război", a mai spus el.

Morawiecki a avertizat, de asemenea, că, în timp ce „ucrainenii luptă cu inimi de leu”, Occidentul trebuie să își sporească urgent aprovizionarea cu armament în țară, făcând un apel direct la Statele Unite să „acționeze rapid, vă rog să acționați rapid, deoarece ei [Ucraina] luptă pentru valorile noastre, valorile noastre universale”.

„Trebuie să îi ajutăm pe ucraineni să își apere țara cât mai repede posibil. Zilele noastre sunt orele lor, săptămânile noastre [sunt] zilele lor; ei au nevoie de arme aici și acum. ... Rusia este o țară mare, o țară mare, cu multe mărfuri, materii prime, resurse... Au o armată mare. De aceea se pot din nou și din nou regrupa și reorganiza", a adăugat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇