Ziua 20 de război: 3 milioane de refugiați, civili morți, orașe distruse. Trei premieri europeni cer, de la Kiev, o misiune internațională de menținere a păcii în Ucraina

Ziua 20 de război: 3 milioane de refugiați, civili morți, orașe distruse. Trei premieri europeni cer, de la Kiev, o misiune internațională de menținere a păcii în Ucraina

Este ziua 20 de război. Bombardamentele continuă, mai ales în Kiev, unde a fost reintrodusă starea de asediu și cetățenii sunt sfătuiți să nu iasă din adăposturi până joi dimineață.

Rușii sunt tot mai aproape de capitală, dar asta nu a oprit premierii Cehiei, Poloniei și Sloveniei să vină în Kiev, într-o demonstrație fără precedent de susținere pentru Ucraina, la finalul căreia au cerut o misiune internațională de menținere a păcii pe sol ucrainean.

Preşedintele Zelenski s-a adresat într-un discurs soldaţilor ruşi, în special recruţilor, spunându-le că, dacă se vor preda, vor fi trataţi cu decenţă, nu cum sunt trataţi în propria armată. În plus, Zelenski s-a plâns că nu-i mai ajung armele și munițiile primite din Occident și a criticat din nou NATO, pentru faptul că e ”hipnotizat” și nu închide cerul Ucrainei.

Rușii nu au făcut cuceriri considerabile în aceste 20 de zile de război, însă au comis multă distrugere, soldată și cu pierderea a sute de vieți. Zeci de copii sunt printre cei care au murit. În plus, azi ONU a anunțat că peste 3 milioane de ucraineni au fugit din țară.

Moscova a fost ținta unui nou set de sancțiuni și a răspuns, mai mult simbolic, interzicându-le lui Joe Biden, Justin Trudeau și altor câteva sute de oficiali americani și canadieni să intre în Rusia. Kievul a prezentat un document care arată că Rusia ar plănui exploatarea forestieră în masă a pădurilor din Ucraina, ca să aibă bani de război.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele din cea de-a 20-a zi de război din Ucraina:

00:34 - Rusia trebuie să facă miercuri două plăți mari, de 117 milioane de dolari, din datoria externă. Este foarte probabil ca acesta să fie momentul intrării în incapacitate de plată.

ADVERTISING

Și cu această informație, închidem Live-ul celei de-a 20-a zi de război. Mulțumim că ne-ați urmărit, să avem cu toții o noapte în pace!

00:27 - Jaroslaw Kaczynski, vicepremier și șeful partidului de guvernământ din Polonia, a cerut, de la Kiev, ca în Ucraina să fie trimisă o misiune internațională de menținere a păcii.

”Cred că e necesar să avem o misiune de pace - NATO sau o structură internațională mai amplă -, dar să fie o misiune care să fie capabilă să se apere și care să opereze pe teritoriul ucrainean”, a spus Kaczynski, la o conferință de presă comună susținută împreună cu Volodimir Zelenki și premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei.

00:03 - Muftiul Ucrainei le cere mercenarilor sirieni să nu vină să lupte în Siria pentru Putin.

”Putin vrea să vă angajeze să vă aducă în Ucraina. Nu veniți aici să ne omorâți, nu comiteți un păcat. Musulmanii sunt parte din Ucraina. Ne apărăm națiunea. Nu Ucraina a atacat Rusia, ci Rusia a atacat Ucraina”, a fost mesajul său.

Săptămâna trecută au existat informații că Moscova a angajat 16.000 de mercenari sirieni, pentru a lupta în Ucraina.

23:56 - ONU anunță că a putut confirma până acum decesele a 691 de civili, printre care 48 de copii. Alți 1.143, inclusiv 62 de copii, au fost răniți.

Ca de fiecare dată, ONU precizează că acestea sunt doar datele pe care le-a putut confirma, dar numărul real cel mai probabil e mult mai mare.

23:28 - ONU anunță că peste 3 milioane de ucraineni au fugit din țară în cele 20 de zile de război.

23:21 - Imagini filmate la Mariupol arată cum tancurile rusești trag intenționat în cetățeni.

23:02 - Zelenski a făcut un nou apel pe Twitter către liderii lumii să impună embargo total asupra comerțului cu Rusia.

ADVERTISING

”Tot comerțul cu Rusia trebuie oprit! Astfel încât să nu mai poată fi sponsorizată uciderea copiilor noștri. Ucraineni de pretutindeni, contactați politicienii, vorbiți cu jurnaliștii, puneți presiune pe companii să plece din Rusia, ca euro și dolarii lor să nu fie plătiți cu sângele nostru.

Prețul acestui război împotriva Ucrainei trebuie să fie unul foarte dureros pentru Rusia. Această presiune trebuie pusă de toți ucrainenii, din țară și din străinătate, dar și de toate țările prietene și partenere. Întreaga lume trebuie să facă ceea ce este moral. Nu doar statele, ci și companiile”, a scris Zelenski.

22:49 - Primele imagini de la întâlnirea dintre Zelenski și premierii Cehiei, Poloniei și Sloveniei.

22:47 - O navă rusească a bombardat Odessa în această seară. Autoritățile anunță că doi oameni au fost răniți.

22:45 - De după gratii, Alexei Navalnîi prezice că războiul cu Ucraina, ”pus la cale de bătrânul nebun”, va duce la prăbușirea Rusiei.

22:40 - 7 cadavre au fost găsite sub dărâmăturile unei școli bombardate de ruși duminică, în regiunea Kikolaiev. Salvatorii spun că numărul victimelor ar putea fi mai mare.

22:36 - Peste 600 de clădiri au fost distruse în Harkov de bombele rușilor, spune primarul.

”Școli, creșe, spitale, clinici. Rușii ne bombardează încontinuu din aer”, a spus Ihor Terekhov.

22:32 - O nouă rundă de negocieri de pace va avea loc miercuri, anunță ucrainenii. ”Există contradicții fundamentale, dar e clar loc de compromis”, a declarat un consilier prezidențial.

22:30 - Economia Rusiei a fost dată înapoi cu un deceniu în urma sancţiunilor adoptate de Occident din cauza invaziei ruse din Ucraina, a afirmat marţi Casa Albă, care a ironizat în acelaşi timp măsurile de răspuns ale Moscovei împotriva preşedintelui Joe Biden şi a altor politicieni americani, relatează DPA.

ADVERTISING

22:16 - Aproximativ 20.000 de persoane au putut părăsească marţi Mariupol, mare oraş-port din sud-estul Ucrainei aflat sub asediul forţelor ruse, folosind un culoar umanitar, a anunţat preşedinţia ucraineană, potrivit AFP.

"Astăzi, aproximativ 20.000 de persoane au părăsit Mariupol cu maşina folosind un culoar umanitar. Din cele 4.000 de maşini care au părăsit oraşul, 570 au ajuns deja la Zaporojie, la circa 230 de km nord-vest", a transmis printr-un comunicat adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Kirilo Timoşenko.

22:04 - Parlamentul Slovaciei a autorizat marţi staţionarea în ţară a unor soldaţi străini din cadrul NATO, al căror număr ar putea ajunge la 2.100, relatează AFP.

21:56 - Marina rusă avansează spre regiunea Odesa din Ucraina. Analizele arată că sunt nave pentru debarcarea trupelor. Analiza imaginilor realizate de satelitul Sentinel 2 arată trei grupuri de nave de război care se apropie de coastă, lângă Odessa. Acestea sunt ruseşti şi includ nave de debarcare.

21:54 - Kremelinul a transmis un comunicat pentru a anunța că Vladimir Putin a avut o convorbire cu Charles Michel, președintele Consiliului European. El s-a plâns că ucrainenii nu sunt cu adevărat angajați în negocierile de pace, astfel încât să fie găsită o soluție acceptabilă pentru ambele părți.

21:37 - Adjunctul cancelariei lui Zelenski, Ihor Zhokova, s-a arătat mai optimist după negocierile de astăzi, spunând că discuțiile au început să fie ”mai constructive”, ceea ce îi face pe ucraineni să fie ”optimiști cu moderație”.

21:28 - După gestul curajos făcut marți de Marina Ovsyannikova, și alți jurnaliști ruși iau atitudine. Vadim Glusker, un jurnalist cunoscut și corespondent la Bruxelles al NTV, a treia cea mai mare televiziune din Rusia, controlată de Kremlin, a demisionat.

De asemenea, sunt informații că și Zhanna Agalakova, corespondent al Channel One la Paris, și-a dat demisia.

21:21 - Pentagonul transmite că nu a fost observat un avans notabil al trupelor ruești.

21:17 - Astronautul american Mark Vande Hei, care a petrecut 355 de zile în spațiu, se va întoarce pe Pământ cu o rachetă rusească, în ciudă tensiunilor cauzate de invazia Ucrainei. Și alți doi astronauți ruși se vor întoarce pe Pământ, racheta urmând să aterizeze în Kazakhstan.

21:10 - Biden anunță că a semnat un nou ajutor de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina.

20:50 - Prim-ministrul ungar Viktor Orban nu este cu omologii săi ceh, polonez şi sloven pentru discuţii la Kiev deoarece Ungaria nu furnizează arme Ucrainei, potrivit website-ul de ştiri Origo, citat marţi de agenţia MTI.

Guvernul ungar nu va permite ca Ungaria să fie târâtă în război şi lucrează pentru a restabili pacea, potrivit website-ului (proguvernamental - n.r.), care notează că Ungaria a arătat clar de la începutul războiului că nu va trimite soldaţi sau arme în Ucraina şi nici nu ar permite tranzitul armelor pe teritoriul său.

20:49 - Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au rezervat peste 10.000 de paturi de spital pentru cetăţenii ucraineni, în timp ce o organizaţie non-guvernamentală americană a instalat un spital de campanie în apropiere de Lvov, în vestul Ucrainei, pentru a îngriji acolo civili care fug din calea bombardamentelor ruse, dar posibil şi militari ucraineni răniţi.

20:48 - Belarusul anunţă iar că a fost restabilită alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl. Rămâne să vedem dacă de data aceasta se confirmă.

20:40 - Primarul KievuluiVitali Kliciko i-a trimis o invitaţie scrisă Papei Francisc în capitala ucraineană, pentru a-şi ”arăta compasiunea” faţă de poporul ucrainean, iar Suveranul Pontif i-a răspuns prin ”rugăciunea” sa, relatează AFP.

”Noi credem că prezenţa unor lideri religioşi din lume, în persoană, la Kiev, este esenţială în salvarea a mii de vieţi şi deschiderea căii păcii în oraşul nostru, în ţara noastră şi nu numai”, scria Vitali în această scrisoare, datată la 8 martie, de care presa a aflat azi.

20:14 - Zelenski a vorbit, prin videoconferință, la reuniunea Forţei Comune de Reacţie (JEF), o coaliţie coordonată de Marea Britanie din care mai fac parte Danemarca, Finlanda, Estonia, Lituania, Letonia, Islanda, Olanda, Suedia şi Norvegia.

El a criticat din nou NATO, spunând că s-a lămurit și el și încep să o facă și ucrainenii: ”Îşi dau seama că putem miza doar pe forţele proprii".

Zelenski a regretat că NATO "pare hipnotizată în contextul agresiunii ruse" şi refuză impunerea unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina.

"Am auzit argumentul că ar începe Al Treilea Război Mondial dacă NATO blochează zborurile avioanelor ruse. De aceea nu a fost creată zonă aeriană umanitară în Ucraina şi de aceea ruşii pot bombarda oraşele şi pot omorî oamenii, pot arunca în aer spitale şi şcoli", a acuzat Zelenski.

19:51 - Premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei au ajuns la Kiev.

Citește mai multe despre declarațiile celor trei: ”Aici libertatea luptă împotriva tiraniei”

19:47 - Până acum un milion și jumătate de copii au părăsit Ucraina, potrivit ONU. Asta înseamnă că în fiecare minut 55 de copii își părăsesc casele și fug din calea războiului.

19:44 - Guvernatorul din Donețk, Pavlo Kirilenko, a declarat că soldații ruși au intrat într-un spital de la periferia Mariupolului și i-au luat ostatici pe cei aproximativ 400 de oameni de acolo. Unii se adăposteau de bombe, dar alții sunt pacienți și personal medical.

19:40 - Iată ce a mai rămas din spitalul din Volnovakha, localitate din Donbas distrusă total de ruși.

19:27 - Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, va participa săptămâna viitoare, la Bruxelles, la un summit extraordinar al Alianţei Nord-Atlantice, anunţă Ambasada americană de la sediul NATO.

19:22 - UE a adoptat oficial cea de-a 4-a rundă de sancțiuni pentru lideri și companii din Rusia. Pe noua listă se regăsesc 15 oligarhi, membri ai familiilor lor sau personalități din Rusia.

  • Roman Abramovich, miliardar
  • Herman Khan, miliardar
  • Viktor Rashnikov, miliardar
  • Alexei Kuzmichev, miliardar
  • Alexander Mikheev, directorul Rosoboronexport
  • Alexander Shokhin, președintele Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia
  • Andrei Riumin, directorul Rosseti
  • Armen Gasparian, scriitor, membru în consiliul de administrație al RT
  • Artem Sheinin, prezentator tv
  • Dmitri Kulikov, scriitor
  • Konstantin Ernst, directorul Channel One, televiziune de stat din Rusia
  • Marina Sechina, fosta soție a lui Igor Sechin, proprietarul Stankoflot
  • Suleiman Kerimov, miliardar
  • Tigran Khudaverdyan, director al Yandex
  • Vladimir Rashevsky, director EuroChem

Printre cele 9 companii incluse pe noua listă de sancțiuni se numără Rosoboronexport, Uralvagonzavod, USC și Rosneft Avia.

19:16 - Rusia a interzis și importurile de ouă și pui din statele americane Maryland, Dakota de Sud, Iowa și Missouri.

19:11 - Rusia a impus sancțiuni și împotriva premierului canadian Justin Trudeau, precum și altor 312 cetățeni canadieni, printre care se regăsesc membri ai guvernului și parlamentari. Ca și în cazul americanilor, nici canadienii de pe lista neagră nu au voie să intre în Rusia.

19:01 - Rusia s-a retras oficial din Consiliul Europei. Ea fusese oricum suspendată pe 26 februarie, în a doua zi de război.

Rusia era membră din 1996 a organismului pentru drepturile omului din cadrul Consiliului. A mai fost dată afară și în 2014, după ce a anexat Crimeea, dar fusese primită înapoi în 2019, cu drepturi depline.

18:27 - Amendă de 30.000 de ruble pentru jurnalista Marina Ovsyannikova, fiind găsită vinovată de instigare la protest. Sancțiunea nu este pentru intervenția ei în timpul emisiei, de aseară, la buletinul Channel One, ci pentru un video cu ea în care transmitea rușilor să iasă în stradă.

Preşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a cerut jurnalista să primească cele mai dure pedepse.

17:57 - Un cameraman de la Fox News a fost ucis în Ucraina. Fox News a confirmat faptul că Pierre Zakrzewski a fost omorât luni, în timp ce se afla într-un vehicul și a fost lovit de gloanțe, anunță Sky News.

Cameramanul Pierre Zakrzewski călătorea cu jurnalistul Benjamin Hall care a fost și el grav rănit.

Și colega lor din Ucraina, jurnalista Oleksandra Kuvshynova, a fost ucisă. Decesele celor doi au loc la câteva zile după ce fotograful american Brent Renaud a fost împușcat mortal într-o suburbie a orașului Kiev.

17:33 - Zelenski se adresează Parlamentului canadian: ”Imaginați-vă că cineva asediază Vancouver-ul. Puteți să vă imaginați turnul din Toronto doborât, cum a fost cel din Kiev? Imaginati-vă cum ar fi să vă dea cineva jos steagurile, în Montreal”.

Zelenski cere insistent să fie închis cerul Ucrainei: ”Câte bombe mai trebuie să cadă peste orașele noastre? Nu cerem mult, cerem doar dreptate”.

17:11 - Rusia a impus sancțiuni împotriva președintelui SUA Joe Biden, precum și mai multor lideri americani.

Pe lista neagră a rușilor sunt la acest moment 13 oficiali, printre care secretarul de stat al SUA Antony Blinken, directorul CIA William Burns, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Jen Psaki sau șeful Pentagonului Lloyd Austin, potrivit Kommersant, care citează un comunicat al Ministerului de Externe de la Moscova.

Pe lista neagră se află și fostul secretar de stat și prezidențiabil Hillary Clinton, dar și fiul președintelui, Hunter Biden. Vezi AICI detalii.

16:54 - Klaus Iohannis merge miercuri la Chişinău, unde se va întâlni cu Maia Sandu. Informaţia a apărut întâi pe surse, iar abia acum a fost confirmată de Administraţia Prezidenţială de la Chişinău.

16:45 - Zelenski a declarat că, deşi NATO este "cea mai puternică" alianţă de apărare "din lume", unii dintre membrii acesteia "sunt parcă hipnotizaţi de agresiunea rusă".

Intervenţia lui Zelenski a avut loc la o reuniune a liderilor ţărilor nordice şi baltice convocată de premierul britanic, Boris Johnson, la Londra.

"Se vorbeşte mult despre un al Treilea Război Mondial, care ar începe dacă NATO ar închide cerul ucrainean în faţa rachetelor şi avioanelor ruseşti, astfel că un coridor umanitar de excludere aeriană nu a fost stabilit", a deplâns el.

"Aceasta permite armatei ruse să bombardeze oraşe paşnice şi să arunce în aer blocuri, spitale şi şcoli", le-a transmis el.

16:21 - Peste 70 de autobuze sunt pregătite în orașul asediat Sumî, din nord-estul Ucrainei, pentru a evacua civilii care s-au adunat pentru a beneficia de un cordon umaniar condus de Crucea Roșie.

16:00 - Sute de persoane au venit la înmormântările celor patru militari ucraineni din Liov, uciși în atacul rusesc asupra unei baze militare, la Iavoriv, lângă granița cu Polonia, unde, în total, au fost ucise 35 de persoane.

Slujba religioasă a fost întreruptă pentru scurt timp ce alarma antiaeriană. Victimele din Liov aveau vârste cuprinse între 31 și 56 de ani.

15:30 - Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina continuă, transmite negociatorul ucrainean Mihailo Podolyak.

15:25 - Marea Britanie va impune sancțiuni pentru încă 370 de ruși, printre care și 50 de oligarhi și familiile lor, cu o avere netă combinată de circa 100 de miliarde de lire sterline.

15:00 - Aproximativ 2.000 de mașini au reușit să părăsească orașul ucrainean asediat Mariupol și alte 2.000 așteaptă să plece, potrivit autorităților locale.

14:43 - Președintele Zelenski a declarat, într-o conferință video cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, și alți oficiali de la Londra, că nu-i mai ajung armele și munițiile primite din Occident.

„Cantitatea (de arme și muniții - n.red.) pe care o primim pe săptămână este folosită de obicei de noi în 20 de ore”, a spus Zelenski, precizând că armata ucraineană este nevoită să folosească echipamentul rusesc capturat și echipamentele din era sovietică aflate prin depozite.

„Desigur, Ucraina nu este membră NATO, înțelegem asta. Am auzit de mulți ani despre ușile deschise, dar am auzit și că nu putem intra pe acele uși", a mai comentat Zelenski.

14:30 - Rusia ar plănui exploatarea forestieră în masă a pădurilor din Ucraina, conform unui document prezentat de serviciile de informații ale armatei de la Kiev.

Ar fi vorba despre o scrisoare a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, adresată președintelui Vladimir Putin, în care este evocată posibilitatea de a exploata forestier pădurile din zonele cucerite, arată serviciile de informații ucrainene, profitul urmând să fie direcționat pentru susținerea efortului de război.

Este greu de verificat independent autenticitatea documentului prezentat de Kiev, însă informația a fost prezentată și pe The Guardian.

14:04 - Numărul persoanelor ucise în atacurile aeriene asupra Kievului din această dimineață a crescut la patru, a declarat primarul orașului.

De asemenea, cel puțin 19 oameni și-au pierdut ieri viața în atacul rușilor asupra unui turn de televiziune din nord-vestul țării.

13:48 - Medicii de la un spital din Boston au venit în ajutorul ucrainenilor realizând videoclipuri scurte cu instrucțiuni esențiale pentru a opri sângerarea unei răni deschise, scrie Washington Post.

Sfaturile sunt simple și la obiect, în limba ucraineană, și prezintă exact ce pot face oamenii simpli, cu ce au ei la îndemână, nu cu mijloacele disponibile la spital.

Training Video: How to Stop the Bleed - Навчальне Відео: Як Зупинити Кровотечу і Врятувати Життя

13:30 - Președintele Zelenski a mulțumit țărilor care au adoptat o „poziție morală” împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.

Este mai ușor să oprim împreună „mașinăria de război rusească”, a spus Zelenski, „altfel vor veni și la voi”.

12:44 - Noi detalii despre declararea stării de asediu la Kiev pentru 35 de ore: „Astăzi este un moment dificil și periculos. De aceea, îi rog pe toți locuitorii să se pregătească să stea acasă două zile sau, dacă aud sirenele, să meargă în adăposturi”, a transmis primarul Capitalei Ucrainei, Vitali Klitschko.

Mai mult, Klitschko a făcut un apel la bărbații ucraineni să se întoarcă în Kiev și să apere orașul.

Rușii sunt tot mai aproape de Kiev, pe de o parte, însă apărarea naturală a orașului le creează probleme, iar pe de altă parte în acest interval ar urma să ajungă în oraș o delegație condusă de premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei, deci interdicția de circulație ar putea fi impusă și pentru asigurarea condițiilor de securitate necesare vizitei.

12:42 - Kremlinul a catalogat drept „huliganism” acțiunile jurnalistei din Rusia care a întrerupt un buletin de știri în direct de la postul public de televiziune pentru a denunța războiul din Ucraina.

12:23 - Și Marea Britanie a impus, marți, noi interdicții de export și majorări de tarife pentru produsele rusești. Rusia și Belarus nu mai au acces la tarifele OMC pentru „națiunea cea mai favorizată” pentru sute de exporturi. În plus, a fost întocmită o listă de bunuri pentru care se aplică tarife majorate cu 35%.

Vodca rusească se numără printre produsele afectate de creșteri, în timp ce interdicția de export este considerată ca afectând zone precum vehiculele de lux, moda de ultimă generație și operele de artă cumpărate de ruși din Marea Britanie.

12:10 - Fostul cancelar german Gerhard Schröder s-a întâlnit joia trecută cu Roman Abramovici, la Moscova, timp de câteva ore, relatează tabloidul Bild în această dimineață. El s-a văzut atunci și cu Vladimir Putin, la rugămintea ucrainenilor, care sperau că îl va putea convinge pe Putin să înceteze focul.

12:05 - Procuratura rusă a cerut condamnarea lui Alexei Navalnîi la 13 ani de închisoare și plata unei amenzi de 1,2 milioane de ruble. El este acuzat de înșelăciune și de insultarea instanței de judecată.

11:56 - Oficialul rus care declarase săptămâna trecută că China a refuzat să furnizeze Rusiei piese de aeronave, în urma sancțiunilor occidentale, a fost dat afară, a informat marți ziarul Kommersant.

11:52 - La Kiev se introduc din nou restricții de circulație pentru locuitori, de astăzi, de la ora 20:00, până joi, 17 martie, ora 07:00. Anunțul a fost făcut de primarul Capitalei Ucrainei, Vitali Klitschko.

Este interzisă circulația prin oraș fără permis special, iar oamenii pot ieși în acest interval doar pentru a merge la adăposturile antiaeriene, în caz de urgență.

11:30 - Rusia a oprit furnizarea gazelor naturale către UE prin conducta Yamal-Europa, marți, conform datelor înregistrate de senzorii de la granița Poloniei cu Germania.

11:19 - Căile Ferate Ucrainene anunță naționalizarea trenurilor și vagoanelor rusești care se află pe teritoriul Ucrainei.

11:00 - Kievul era bombardat puternic de artileria rusă, marți, mai ales partea orașului de pe direcția localității Irpin, unde se dau lupte grele.

Rușii nu au reușit să treacă râul Irpin, care reprezintă o apărare naturală pentru Kiev. Ucrainenii au aruncat în aer podurile existente și nu-i lasă pe ruși să folosească poduri plutitoare. Râurile și mlaștinile întinse din regiune creează mari probleme trupelor ruse.

10:30 - Premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei vor merge la Kiev, pentru a se întâlni cu președintele și prim-ministrul Ucrainei, deși Kievul este bombardat de armata rusă.

„Împreună cu prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, viceprim-ministrul Jarosław Kaczyński și prim-ministrul Sloveniei, Janez Janša, mergem astăzi la Kiev în calitate de reprezentanți ai Consiliului European, pentru a ne întâlni cu președintele Zelenski și cu prim-ministrul Șmîhal”, a anunțat premierul Cehiei, Petr Fiala.

„Vizita este organizată în consultare cu Charles Michel, Președintele Consiliului European și Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene. Scopul vizitei este de a exprima sprijinul neechivoc al Uniunii Europene pentru Ucraina și pentru libertatea și independența acesteia”, a mai transmis acesta.

10:15 - Uniunea Europeană a convenit în mod oficial, în această dimineață, asupra unui al patrulea pachet de sancțiuni pentru Rusia, care include și înghețarea activelor și interdicția de călătorie pentru Roman Abramovici.

Alte măsuri vizează interzicerea importurilor unor produse din oțel din Rusia, interzicerea investițiilor noi în sectorul energetic rus, cu unele excepții, interzicerea exporturilor de bunuri de lux din UE către Rusia, precum și blocarea ratingului de țară al Rusiei și a furnizării de servicii de rating pentru firmele din Rusia, care vor duce la limitarea suplimentară a accesului la piețele financiare ale UE.

09:55 - Comitetul de Investigații al Federației Ruse o anchetează pe Marina Ovsiannikova, care a avut curajul să afișeze un mesaj împotriva războiului în direct la postul TV în care lucra.

09:48 - Imagini cu blocurile bombardate din Kiev:

09:45 - European Metal Festival Alliance (EMFA) scoate la vânzare tricoul METAL UNITED, iar banii obținuți sunt donați unei organizații caritabile, care ajută în acest moment poporul ucrainean. Tricoul este disponibil pentru precomandă aici, la prețul de 16,66 euro, iar încasările vor fi destinate Music Saves UA (Asociația Ucraineană de Evenimente Muzicale – ВАМП).

09:38 - Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei declară că peste 13.500 de ocupanți ruși au fost uciși până acum. A fost prezentat și un bilanț complet al pagubelor suferite de armata rusă, în care intră și 404 tancuri, 95 de elicoptere și 81 de avioane de vânătoare.

09:36 - Rușii anunță că au doborât șase drone Bayraktar TB-2 în ultimele 24 de ore, a informat agenția de știri Interfax, citând ministerul Apărării din Rusia. Informația nu a putut fi confirmată din surse independente.

09:33 - Ministerul rus al Apărării susține că armata rusă a cucerit întregul teritoriu al regiunii Herson. Populația a ieșit să protesteze, iar rușii au tras focuri de avertisment.

Britanicii cred că Rusia ar putea încerca să organizeze un „referendum” la Herson, în încercarea de a legitima zona ca „republică separatistă” similară cu Donețk, Lugansk și Crimeea.

09:19 - Una dintre exploziile din această dimineață a distrus faţada staţiei de metrou Lukyanivska din Kiev şi birourile din cadrul acesteia. Staţia este destul de aproape de centrul orașului şi a fost închisă din cauza avariilor suferite.

09:16 - Două clădiri rezidențiale din Kiev au fost bombardate marți dimineață. Este vorba despre o vilă cu două etaje din cartierul Osokorky, la est de centrul orașului, și un bloc de 10 etaje din Podil, la nord de centrul orașului. O persoană a fost transportată la spital.

09:05 - Organizatorii concursului muzical Eurovision au confirmat că Ucraina va participa la ediţia din 2022, programată să aibă loc între 10 şi 14 mai, la Torino.

08:52 - Poliţia de Frontieră anunţă că 13.769 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară, luni, în scădere cu 4,8% faţă de ziua precedentă. De la declanşarea invaziei, la nivel naţional, au intrat în România 425.786 cetăţeni ucraineni.

08:35 - Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, dă asigurări că ţara sa „nu este parte” a războiului din Ucraina. Guvernul chinez „nu vrea sancţiuni care să afecteze China”, a declarat ministrul de Externe chinez.

08:19 - Cum arată orașul Harkov, după încă o noapte de bombardamente:

08:04 - Zelenski spune că trupele ruse sunt „confuze” şi „nu se aşteptau la o asemenea rezistenţă” din partea Ucrainei.

07:54 - Continuă evacuarea civililor din Ucraina. Azi vor fi instalate noi coridoare în patru orașe din regiunea Sumî.

07:36 - Gazele ruseşti vor continua să circule către Europa prin Ucraina atâta timp cât operatorii reţelelor de gaze din Ucraina vor putea să îşi desfăşoare activitatea, a declarat luni şeful companiei de stat Naftogaz pentru Reuters.

07:21 - Korean Air a anunţat că va suspenda zborurile către şi de la Moscova şi Vladivostok cel puţin până spre sfârşitul lunii aprilie, în contextul războiului din Ucraina.

07:09 - Preţurile petrolului au scăzut luni cu circa 7%, la cele mai reduse niveluri din ultimele două săptămâni.

06:58 - Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a precizat că a discutat la telefon cu omologul său canadian, Mélanie Joly, despre „modalităţi de a opri agresiunea rusă” contra Ucrainei.

Într-un mesaj pe Twitter, Kuleba a spus că el şi Joly au convenit asupra faptului că presiunea sancţiunilor asupra Rusiei va "creşte".

06:44 - O clădire rezidențială este în flăcări la Kiev, după ce explozii puternice au fost auzite anterior în capitală, potrivit agenției naționale de ştiri Ukrinform.

Nu se știe momentan dacă există răniți.

06:35 - Zelenski i-a mulţumit Marinei Ovsiannikova, angajată a televiziunii de stat din Rusia, care a întrerupt o emisiune, luni seară, pentru a protesta. Ea s-a așezat în spatele prezentatoarei, având în mână o pancartă pe care scria „Fără război, opriți războiul. Nu credeți propagandă, vă mint”.

06:22 - Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a anunţat că Rusia a recrutat peste 40.000 de sirieni pentru războiul din Ucraina. Niciunul nu a ajuns încă pe front, însă aproximativ 400 ar fi deja în tabere de pregătire apropiate de frontiera cu Ucraina.

06:12 - Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a neutralizat sute de elicoptere ruseşti, 80 de avioane de război, sute de tancuri şi mii de alte echipamente.

Our brave defenders continue to inflict devastating losses on Russian troops. Soon the number of downed helicopters of...

Publicată de Володимир Зеленський pe Luni, 14 martie 2022

05:56 - Și în Kiev s-au auzit cele mai mari explozii de la începutul acestui conflict.

05:53 - Oleksi Arestovici, consilier al şefului de cabinet al preşedintelui Zelenski, a declarat că războiul ar trebui să se termine cel târziu la începutul lunii mai, pentru că Rusia nu va mai avea resurse pentru a susţine invazia.

05:40 - Un soldat rus capturat de forțele ucrainene a transmis un mesaj mamei sale.

„Mamă, Rusia a comis această crimă. Sunt în viață. M-ar fi putut ucide, dar mă protejează. Singurul lucru din care pot muri, mamă, este din atacul avioanelor noastre”, a transmis soldatul.

05:23 - Ministerul japonez al Finanţelor a îngheţat bunurile a încă 17 ruşi ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia.

Sunt vizaţi membri ai Parlamentului Rusiei, oligarhul Viktor Vekselberg şi cinci rude ale bancherului Iuri Kovalciuk. Numărul total al ruşilor sancţionaţi de Japonia a ajuns astfel la 61.

05:01 - Un iaht în valoare de aproape 128 de milioane de euro al unui oligarh rus a fost sechestrat la Barcelona.

04:50 - Preşedintele Zelenski s-a adresat într-un discurs soldaţilor ruşi, în special recruţilor, el spunându-le că dacă se vor preda vor fi trataţi cu decenţă, nu cum sunt trataţi în propria armată.

“Vreau să le spun ceva soldaţilor ruşi. Celor care deja sunt pe pământul nostru. Şi care urmează să fie trimişi să lupte împotriva noastră.

Recruţi ruşi! Ascultaţi-mă cu atenţie. Ofiţeri ruşi! Aţi înţeles deja totul. Nu o să luaţi nimic din Ucraina. O să luaţi vieţi. Sunteţi mulţi. Dar şi viaţa voastră va fi luată.

De ce să muriţi? Pentru ce? Ştiu că vreţi să supravieţuiţi. Vă ascultăm conversaţiile în interceptări, ascultăm ce credeţi cu adevărat despre acest război fără sens, despre această ruşine şi despre statul vostru. Discuţiile dintre voi. Apelurile voastre către casă, către familie. Auzim totul. Tragem concluzii. Ştim cine sunteţi”, a spus Zelenski.

04:36 - Harkov a fost puternic bombardat în această noapte. Este al doilea cel mai populat oraș din Ucraina.

04:20 - Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, spune că Rusia ar putea planifica să folosească arme chimice sau biologice într-un "atac fals" în Ucraina


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇