Ziua 102 de război. Primul atac cu rachete la Kiev din aprilie, încă un general rus a fost ucis în război

Ziua 102 de război. Primul atac cu rachete la Kiev din aprilie, încă un general rus a fost ucis în război

Ziua 102 de război în Ucraina a adus primul atac cu rachete la Kiev din aprilie. Moscova susţine că a vrut să distrugă tancuri livrate de alte state.

Pe de altă parte, armata ucraineană pare să fi recucerit parte din oraşul-cheie Severodonețk și controlează acum jumătate din el. În primă fază, ucrainenii au evacuat orașul și au lăsat impresia că se retrag. Ulterior, s-a dovedit că voiau să-i atragă pe ruși într-o bătălie urbană, în care nu își pot folosi superioritatea aeriană și de artilerie.

Totodată, încă un general rus a fost ucis în război. Este al patrulea, potrivit presei de la Kiev.

Zelenski acuză barbaria ruşilor care au distrus sau avariat 113 biserici, unele care rezistau de sute de ani.

Ucraina dorește să-și consolideze pozițiile pe teren cu ajutorul noilor livrări de arme din partea Occidentului, înainte de a relua negocierile de pace cu Rusia. Iar Putin ameninţă că va lovi noi ţinte dacă SUA vor începe să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune.

Papa Francisc se va întâlni cu oficiali ucraineni, pentru a discuta despre o posibilă călătorie în Ucraina.

SpotMedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de duminică, 5 iunie, ziua 102 de război:

23:35 - Trupele ruse bombardează zone rezidențiale din Harkov, a anuțat guvernatorul Oleh Siniehubov. Încă nu au fost raportate victime.

23:15 - Rușii au ucis 3 civili în regiunea Donețk azi. Încă două persoane au fost rănite, potrivit guvernatorului regiunii, Pavlo Kirilenko.

22:41 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers azi în regiunea Zaporojie din sud-estul țării, unde a vizitat trupele de pe linia frontului.

ADVERTISING

El a vorbit cu militarii și le-a mulțumit: "Vreau să vă mulțumesc pentru munca voastră grozavă, pentru că ne protejați pe noi toți. Sunt recunoscător tuturor. Vreau să vă urez multă sănătate vouă și familiilor voastre. Aveți grijă de voi".

22:26 - Există vești bune din orașul Severodonețk, care a fost bombardat de ruși de câteva săptămâni, spune Serghei Haidai, șeful administrației militare a regiunii Lugansk.

„Forțele noastre armate au curățat jumătate din oraș. Jumătate din oraș este cu adevărat controlat de apărătorii noștri”, a scris el într-o postare pe canalul său de Telegram.

Săptămâna trecută, Haidai declara că forțele ruse dețin aproximativ 80% din Severodonețk. Totuși, el se așteaptă ca forțele ruse să își dubleze eforturile de a cuceri orașul în următoarele zile folosind artileria grea.

22:03 - Un deputat ucrainean a fost reținut în Republica Moldova la cererea Belarusului. Polițiștii de frontieră din Moldova l-au reținut pe parlamentarul ucrainean Yevhen Yakovenko, care a fost trecut pe lista de urmăriți a Interpol de către Belarus. Autoritățile din Belarus îl acuză pe Yakovenko de „mită și corupție”.

21:20 - Un alt oraș din regiunea Lugansk, Lisichansk, este mai important pentru ruși din punct de vedere strategic decât Sievierodonețk, datorită poziției sale, a declarat guvernatorul Serghei Haidai.

20:57 - Războiul este încă într-o fază fierbinte, iar capturarea Kievului rămâne obiectivul principal al Rusiei, spune Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei.

20:25 - Generalul rus Roman Kutuzov a fost ucis în Ucraina, relatează presa de la Kiev. Ministerul Apărării al Rusiei nu a făcut încă o declarație oficială, dar canalele media pro-ruse își exprimă deja condoleanțele. Este al patrulea general al Armatei Ruse ucis pe teritoriul Ucrainei.

19:58 - Iată consecințele atacului cu rachetă de noaptea trecută asupra orașului Kramatorsk din regiunea Donețk:

19:09 - Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru au închis spațiul aerian pentru avionul ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, chiar înainte de vizita programată în Serbia, care urmează să aibă loc în perioada 6-7 iunie.

ADVERTISING

18:50 - Problema apei potabile în Mariupol a atins un nivel critic. La robinete nu mai curge, astfel că oamenii primesc doar o dată la două zile de la ruși și pentru asta trebuie să facă cerere și să stea la coadă.

18:06 - Soția comandantului regimentului „Azov” Denis Prokopenko, Ekaterina, spune că nu și-a mai putut contacta soțul de o săptămână. El s află într-un centru de detenție din Republica Populară Donețk. Potrivit acesteia, ultima dată când a luat legătura cu el au lăsat-o să vorbească cu el doar 30 de secunde.

17:44 - Sute de clădiri istorice au fost avariate de bombardamentele rusești în Harkov. Experții francezi le scanează acum cu un laser 3D pentru a facilita restaurarea ulterioară a acestor monumente de arhitectură.

17:23 - Trupele ruse au distrus cel puțin 43 de biserici din regiunea Donețk, de la începutul războiului. „Marea majoritate aparținea Patriarhiei Moscova”, a scris Pavel Kirilenko, șeful administrației militare regionale Donețk, pe canalul său de Telegram.

17:04 - Presa din Gregia relatează că guvernul va transfera în Ucraina o „cantitate impresionantă” de arme și muniție. Atena trimite 20.000 de mitraliere și zeci de mii de obuze de artilerie și antitanc.

16:46 - Sancţiunile impuse de Rusia împotriva companiei Gazprom Germania şi a filialelor acesteia i-ar putea costa pe contribuabilii şi utilizatorii de gaze germani cinci miliarde de euro pe an, sub forma costurilor pentru achiziţiile din alte surse.

16:19 - Ucrainenii au doborât patru rachete rusești care vizau orașul Nikolaiev, în sudul Ucrainei, a anunțat Comandamentul Operațional Sud.

ADVERTISING

16:08 - Poliția din Ucraina a publicat un videoclip cu consecințele bombardării orașului Drujkivka din regiunea Donețk:

15:33 - Autoritățile din orașul Lisichansk, regiunea Luhansk, au evacuat 66 de persoane, printre care 6 copii. Potrivit guvernatorului regiunii, Serghei Haidai, acestea au fost duse în adăposturi.

15:12 - Papa Francisc a cerut să se desfăşoare "negocieri adevărate" care să permită ajungerea la "o încetare a focului şi o soluţie sustenabilă" în Ucraina şi a invitat "responsabilii naţiunilor" să nu ducă "Umanitatea la distrugere".

14:16 - Soția miliardarului rus Melnichenko contestă sancțiunile UE care-i vizează, deoarece sunt „nesăbuite" și „arbitrare". Decizia UE de a extinde sancțiunile împotriva miliardarului rus Andrei Melnichenko și asupra soției sale este „irațională", deoarece aceasta nu a deținut niciodată cetățenia rusă și nici nu a locuit în Rusia, a declarat sâmbătă un reprezentant al cuplului.

Aleksandra Melnichenko, care s-a născut la Belgrad și deține cetățenia sârbă și cea croată, va „contesta decizia nefericită împotriva ei".

13:35 - Generalul rus Aleksandr Dvornikov „a primit sarcina ca până pe 10 iunie fie să ocupe complet Severodonețk, fie să blocheze complet autostrada Lisichansk-Bakhmut și să o ia sub control”, a declarat Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk.

12:54 - Un clip video arată consecinţele atacului cu rachete din Kiev.

12:33 - Spania va livra Ucrainei rachete antiaeriene și tancuri de luptă Leopard, anunță El Pais. De asemenea, Spania va oferi pregătire esențială pentru armata ucraineană în ceea ce privește modul de utilizare a tancurilor. Antrenamentul va avea loc în Letonia, unde armata spaniolă a desfășurat 500 de soldați în cadrul operațiunii NATO „Enhanced Advanced Presence".

12:12 - Vladimir Putin a avertizat Occidentul că Rusia va lovi noi ţinte dacă SUA vor începe să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune. În cazul în care astfel de rachete vor fi livrate, vom lovi acele ţinte pe care până acum nu le-am lovit, a declarat Putin, într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat Rossia-1.

"Dacă ajung să le furnizeze, vom trage concluziile care se impun şi vom folosi armele noastre, de care nu ducem lipsă, pentru a ataca acele obiective pe care până acum nu le-am lovit".

11:51 - Serghei Leshcenko, consilier al președintelui Ucrainei, a declarat că loviturile cu rachete de la Kiev au avut ca obiectiv infrastructura feroviară.

11:30 - Armata ucraineană a recăpătat controlul în jumătate din oraşul Severodoneţk, transmite șeful administrației regionale Lugansk, Serghei Haidai.

11:19 - Franța este în discuții cu Emiratele Arabe Unite pentru a înlocui achizițiile de petrol rusești, care se vor opri după impunerea embargoului UE, a declarat ministrul de Finanțe Bruno, Le Maire.

10:58 - Ministrul de Externe al Italiei, Luigi di Maio, a declarat că "războiul mondial al pâinii a început deja", din cauza blocării cerealelor în Ucraina, care împiedică accesul la grâne a numeroase ţări vulnerabile, iar această situaţie implică "riscul ca noi conflicte să izbucnească în Africa".

10:37 - O cămaşă brodată purtată de Zekenski s-a vândut la licitaţie în SUA cu 100.000 de dolari. Toţi banii merg către fondul de donaţii în sprijinul Ucrainei.

10:16 - 262 de copii au fost uciși și 467 au fost răniți în război, potrivit celor mai recente rapoarte furnizate de Rada Supremă, parlamentul ucrainean.

10:05 - Rușii au tras o rachetă de croazieră care a trecut „la o înălțime critică" deasupra unei centrale nucleare din sudul Ucrainei, potrivit Energoatom.

„Rusia a comis un alt act de terorism nuclear - la ora 5:30 a.m. o rachetă de croazieră rusă, similară rachetei 'Caliber', a zburat la o înălțime critică deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei. Probabil, această rachetă a fost trasă în direcția Kievului, unde s-au auzit explozii în această dimineață", a anunțat operatorul de stat.

9:54 - Primarul Lymanului, din regiunea Donețk, spune că orașul nu mai există.

9:43 - Ministerul Apărării al Marii Britanii confirmă contraatacul Ucrainei din orașul Severodoneţk, despre care spune că „toceşte impulsul operațional pe care l-au câștigat anterior forțele ruse prin concentrarea unităților de luptă și a puterii de foc”.

Cel mai recent raport britanic de informații susține afirmațiile oficialilor ucraineni de sâmbătă, conform cărora forțele lor au recucerit părți ale orașului.

9:32 - Poliţia de Frontieră anunţă că 8.429 de cetăţeni ucraineni au intrat sâmbătă în România, în creştere cu 5,7 % faţă de vineri. De la declanşarea invaziei, au intrat în România 1.122.756 de ucraineni.

9:21 - Pe rețelele de socializare sunt raportate acțiuni puternice ale armatei ucrainene în Severodonețk, dar nu e clar cât din oraș a fost recuperat. Oricum, bătălia se dovedește tot mai mult o capcană în care armata rusă a intrat, fiind constrânsă mai mult politic să cucerească acest ultim oraș important din Lugansk.

În primă fază, ucrainenii au evacuat orașul și au lăsat impresia că se retrag. Ulterior, s-a dovedit că tactica lor a fost aceea de a-i atrage pe ruși într-o bătălie urbană, în care nu își pot folosi superioritatea aeriană și de artilerie, pentru a le produce cât mai multe pagube.

9:10 - Serviciile de informații ale Ucrainei comunică cu sute de luptători capturați din oțelăria Azovstal, iar Kievul face tot posibilul pentru a le asigura eliberarea, printr-un schimb de prizonieri, potrivit ministrului de Interne, Denis Monastirski. Cu toate acestea, unii oficiali ruși au spus că aceşti luptători ar putea fi chiar executaţi.

8:49 - Un concert de muzică clasică din Sankt Petersburg, la care trebuia să participe Vassili Sinaiski, un dirijor de renume internațional, a fost anulat după ce acesta a fost denigrat de susținătorii lui Putin pentru că a condamnat războiul din Ucraina. Pe site-ul oficial al Filarmonicii Academice se spune simplu că spectacolul e anulat din cauza „stării de sănătate" a lui Sinaiski.

8:38 - Vladimir Rogov, un colaborator pro-rus din regiunea Zaporojie, a propus ca Ucraina să fie redenumită UGIL – statul ucrainean Ivano-Frankivsk și Liov (două oraşe din vestul Ucrainei).

8:17 - Kazahstanul îşi redenumeşte petrolul pe care îl exportă prin porturile maritime ruseşti, care va fi comercializat sub numele de Kazakhstan Export Blend Crude Oil, pentru a-l disocia de petrolul originar din Rusia şi a evita riscurile de sancţiuni şi problemele de finanţare.

8:06 - Preşedintele Ucrainei le-a cerut primarilor din SUA să întrerupă legăturile cu oraşele ruseşti cu care au relaţii de „înfrăţire". „Tiranilor nu trebuie să li se permită să se bucure de legături cu lumea liberă. Orice legături", a declarat Volodimir Zelenski, într-un discurs online adresat Conferinţei primarilor din SUA.

El a oferit drept exemplu oraşul Chicago, care e înfrățit cu Moscova. Alte exemple sunt Jacksonville şi Murmansk, San Diego şi Vladivostok, Albany şi Tula. El a mai spus că „unele dintre cele mai letale rachete ruseşti sunt proiectate şi fabricate la Ekaterinburg. Care, apropo, este înfrăţit cu San Jose".

Chicago şi Albany au anunţat amândouă suspendarea temporară a relaţiilor.

7:55 - Serviciul de presă al Legiunii Internaționale pentru Apărarea Ucrainei anunţă că au fost uciși voluntari din Olanda, Germania, Australia și Franța.

7:44 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spune că sancţiunile occidentale nu vor avea niciun efect asupra exporturilor de petrol ale ţării şi a prezis o creştere mare a profiturilor din livrările de energie în acest an: ”Având în vedere nivelul preţurilor care a fost stabilit ca urmare a politicilor Occidentului, nu am suferit pierderi bugetare”.

7:33 - Ucraina dorește să-și consolideze pozițiile pe teren cu ajutorul noilor livrări de arme din partea Occidentului, înainte de a relua negocierile de pace cu Rusia, a declarat negociatorul ucrainean David Arakhamia: „Forțele noastre armate sunt pregătite să folosească noile arme... și apoi cred că putem iniția o nouă rundă de discuții de pe o poziție consolidată".

7:22 - Institutul pentru Studiul Războiului: Ucraina efectuează contraatacuri eficiente la Severodoneţk. În cea mai recentă actualizare a situaţiei de pe front, think tank-ul american spune că armata ucraineană reușește să oprească încercările Rusiei de a le încercui pozițiile în regiunea Lugansk.

7:11 - S-au auzit explozii la Kiev. Primarul Vitali Klitsciko spune că au fost 5 lovituri de rachetă. Nu au fost raportate persoane decedate, dar o victimă a fost internată în spital. În ultimele ore, alarma aeriană a sunat în mare parte din Ucraina, inclusiv în regiunea Kiev.

7:00 - O femeie își arată casa distrusă din Vuhledar, regiunea Donețk.

6:45 - Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a vizitat Borodyanka distrusă de trupele rusești.

6:38 - Ca urmare a bombardării Donețkului, 5 persoane au fost ucise și 20 rănite. „Două școli, un liceu, o sală de sport și o grădiniță au fost avariate”, spune primarul orașului.

6:17 - Armata rusă poate opri uciderea, dacă o persoană din Moscova dă un astfel de ordin, iar absenţa unui astfel de ordin e o umilinţă pentru întreaga lume, susţine preşedintele Volodimir Zelenski, într-un nou mesaj transmis sâmbătă noapte.

"Ei sunt gata să ardă totul: bisericile ortodoxe la fel ca orice altceva în Ucraina. În timpul războiului pe scară largă, 113 biserici au fost deja distruse sau avariate de bombardamentele ruseşti. Printre acestea se numără şi cele antice - cele care au rezistat celui de-Al Doilea Război Mondial, dar nu au rezistat ocupaţiei ruse. Există şi cele care au fost construite după 1991.

Diplomaţii ucraineni vor face totul pentru ca toată lumea să conştientizeze această altă crimă a ocupanţilor. Rusia distruge în mod deliberat şi sistematic moştenirea culturală şi istorică a Ucrainei, precum şi infrastructura socială, locuinţe şi tot ceea ce este necesar pentru viaţa normală.

Un stat care face asta nu poate fi membru UNESCO şi nu poate rămâne la ONU de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Carta ONU nu prevede niciun drept pentru terorişti, iar UNESCO nu este un loc pentru barbari", a spus Zelenski.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇