Ziua 96. Rusia se pregătește să atace Ucraina din trei direcții, Turcia cere noi negocieri de pace, liderii UE nu au ajuns la un acord privind un embargo pe petrolul rusesc

Ziua 96. Rusia se pregătește să atace Ucraina din trei direcții, Turcia cere noi negocieri de pace, liderii UE nu au ajuns la un acord privind un embargo pe petrolul rusesc

În ziua 96 de război, informațiile de pe front arată că Ucraina e tot mai aproape să piardă estul. Rușii au câștigat peste weekend Limanul, o localitate un important nod feroviar, care deschide calea spre marile oraşe Sloviansk şi Kramatorsk.

Rușii au reușit să avanseze în ultimele zile adoptând o tactică brutală, cu lovituri repetate de artilerie nesofisticată care „toacă” și epuizează apărarea ucraineană.

Iar acum se pregătesc să atace Ucraina din trei direcții. SUA nu vor să trimită sisteme de artilerie avansate, ceea ce a stârnit nemulțumirea Kievului.

Între timp, un jurnalist francez a fost ucis în timp ce însoțea un convoi umanitar în estul Ucrainei, iar statele membre UE nu s-au pus de acord privind embargoul pentru petrolul rusesc.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele de luni, 30 mai, ziua 96 de război în Ucraina:

23:51 - Bakhmut, un oraș cu 72.000 de locuitori din regiunea Donețk, este puternic bombardat.

23:32 - Trupele ruse au avansat în interiorul orașului Severodonetsk, iar luptele de stradă continuă, a declarat șeful administrației regionale Lugansk, Serghei Haidai.

23:16 - Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu este impresionat de avertismentele preşedintelui rus Vladimir Putin privind continuarea livrărilor de arme occidentale către Ucraina.

Nu trebuie să ne lăsăm înspăimântaţi "şi, de aceea, vom continua cu ceea ce am început", a declarat cancelarul Scholz.

22:44 - Rușii au întrerupt serviciile de telefonie mobilă și internet în regiunea Herson, potrivit șefului administrației regionale, Gennadiy Laguta.

ADVERTISING

22:25 - Ucraina estimează că cel puțin 22.000 de oameni au fost uciși în orașul Mariupol din sudul de la începutul invaziei ruse.

22:01 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Uniunii Europene să lase deoparte disputele interne și să continue planurile de aprobare a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni propus de bloc împotriva Rusiei.

21:53 - Rusia se pregătește să atace Ucraina din trei direcții, anunță Statul Major ucrainean. Armata rusă se regrupează în regiunea Donețk, lângă orașul Liman, încercând să lanseze o ofensivă. De asemenea, este așteptat un atac în regiunea Harkov, lângă orașul Izyum, și în regiunea Sumy.

21:42 - Valentin Yumashev, ginerele fostului lider rus Boris Elțîn, ar fi renunțat luna trecută la rolul său de consilier onorific al lui Vladimir Putin, transmite Reuters.

21:17 - Noul ambasador al SUA a sosit la Kiev:

20:55 - Ucraina critică refuzul SUA de a furniza sisteme de artilerie avansate și spune că fără ele victoria este "improbabilă". "Este improbabilă o victorie militară" împotriva Rusiei, dacă Washingtonul nu furnizează sisteme de artilerie avansate, a reacţionat Aleksei Arestovici, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

20:39 - Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia este dispusă să faciliteze exportul liber de cereale din porturile ucrainene fără obstacole, în coordonare cu Turcia, anunţă Kremlinul după convorbirea liderului rus cu omologul său turc, Recep Tayyig Erdogan.

20:16 - Andrii Yermak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia a deportat cu forța 232.000 de copii ucraineni pe teritoriul său de la începutul invaziei.

ADVERTISING

19:49 - Forțele ruse au suferit pierderi semnificative și au fost nevoite să se retragă din satul Mikolaivka, din regiunea Herson, ca urmare a ofensivei forțelor Ucrainei, a anunțat Statul Major General.

19:31 - Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a propus omologului său rus, Vladimir Putin, găzduirea, sub egida ONU, a negocierilor între Rusia şi Ucraina.

19:15 - Franţa îşi "va continua şi întări" livrările de armament către Ucraina, a anunţat luni noua şefă a diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, aflată în vizită la Kiev.

18:49 - Rusia va înceta să mai furnizeze gaze către Țările de Jos, începând de mâine, după ce comerciantul susținut de guvern GasTerra a refuzat să plătească furnizorului Gazprom în ruble.

18:35 - Combatanţii ucraineni din regimentul Azov care s-au predat în urma luptei de la Mariupol în Ucraina vor fi judecaţi şi riscă pedeapsa cu moartea, a declarant, luni, un oficial din regiunea separatistă pro-rusă Doneţk. Autorităţile ruse îi prezintă pe luptătorii Azov drept ”neonazişti” şi intenţionează să îi trateze drept criminali de război, nu drept prizonieri de război.

18:14 - Franța va trimite un lot suplimentar de obuziere autopropulsate în Ucraina.

17:51 - Ministerul Apărării al Ucrainei spune că forțele ruse transportă artilerie spre regiunile Lugansk și Donețk. Oleksandr Motuzianik, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, a declarat că forțele ruse „încearcă să încercuiască trupele noastre în regiunile Donețk și Lugansk”.

17:28 - Două persoane, un bărbat și o femeie, au fost rănite în explozia care a avut loc dimineață în centrul Melitopolului.

ADVERTISING

17:07 - 5 localități din regiunea Donețk au rămas fără apă din cauza bombardamentelor.

16:43 - Ambasadorii UE nu au reușit să cadă de acord asupra unui embargo pentru petrolul rusesc, relatează BBC, citând sursele sale diplomatice.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat spunând că UE „nu este încă acolo” în ceea ce privește un acord privind al șaselea pachet de sancțiuni, inclusiv o potențială interdicție a importurilor de petrol rusesc.

16:36 - Președintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete care să ajungă în Rusia, relatează Reuters. Comentariile au urmat rapoartelor conform cărora administrația Biden se pregătea să trimită sisteme avansate de rachete cu rază lungă la Kiev.

16:25 - „Comandamentul rus și-a angajat toate forțele și încearcă să încercuiască trupele noastre în regiunile Donețk și Lugansk”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Ucraina, Oleksandr Motuzianyk.

Potrivit acestuia, cele mai grele lupte se dau în localitățile Severodonețk, Bakhmut și Kurakhov.

15:32 - Un jurnalist francez a fost ucis în Ucraina, după ce o mașină folosită pentru evacuarea civililor a fost atacată în apropiere de Severodonețk, a declarat guvernatorul regional al orașului Lugansk, Serhiy Haidai.

„Astăzi, vehiculul nostru blindat de evacuare urma să ridice 10 oameni din zonă, când inamicul a deschis focul. Schije din obuze au străpuns blindajul mașinii, iar un jurnalist francez acreditat care făcea materiale despre evacuare a fost rănit mortal la gât. Un polițist a fost salvat de casca pe care o purta”, spune Haidai.

15:16 - Rusia a trimis trupe și echipamente în regiunea Kursk, care se învecinează cu regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, pentru a-și proteja cetățenii, a declarat guvernatorul rus Roman Starovoyt, în cadrul unei întâlniri de luni, transmite agenția rusă Interfax.

15:05 - Primul caz de viol comis de un soldat rus în timpul războiului a fost trimis în judecată. Rusul Mihail Romanov, care încă nu a fost reținut, va fi judecat pentru „uciderea unui soț civil și abuz sexual asupra soției sale”, a declarat procurorul general Irina Venediktova.

14:28 - Vizitând o biserică ortodoxă din orașul Bucea, de lângă Kiev, unde forțele ruse au fost acuzate de uciderea unor civili, noul ministru de externe al Franței, Catherine Colonna, a declarat reporterilor: „Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Nu trebuie să se mai întâmple niciodată”.

13:25 - Președintele Poloniei acuză Germania că și-a încălcat promisiunile privind armele pentru Ucraina. Berlinul a promis că trimite Poloniei tancuri Leopard, care să le înlocuiască pe cele trimise de polonezi în Ucraina. Cu toate acestea, guvernul german nu s-a ținut de cuvânt, a declarat președintele polonez Andrzej Duda, pentru Die Welt.

12:17 - Geniștii ucraineni anunță că au găsit până acum aproximativ 10.500 de dispozitive explozive puse de ruși în regiunea Kiev, pe care au ocupat-o pentru o scurtă perioadă la începutul războiului.

11:45 - Armata ucraineană susține că a ucis până acum 30.350 de militari ruși. Bilanțul pierderilor cauzate rușilor include și 207 avioane, 174 de elicoptere, 1349 de tancuri, 3.282 de transportoare blindate și multe alte echipamente militare.

Pe de altă parte, rușii anunță și ei că în ultimele ore au ucis și ei 320 de militari ucraineni, 15 drone, mai multe tancuri și blindate, în urma unor lovituri aeriene.

11:10 - Se dau lupte „foarte aprige” la periferia orașului Severodonețk. Deși artileria rusă l-a transformat deja în ruine, apărătorii ucraineni nu cedează și țin în loc întreaga defensivă rusă din Donbas în acest punct.

„Din păcate, avem vești dezamăgitoare, inamicul intră în oraș”, a anunțat guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, la televiziunea națională.

11:05 - Fostul comandant al trupelor SUA din Europa, generalul Ben Hodges, este încrezător că Ucraina câștigă războiul și va reuși să elibereze teritoriile invadate de ruși până în luna septembrie, cu excepția peninsulei Crimeea.

10:28 - Rușii spun că explozia din orașul Melitopol, pe care îl controlează, ar fi fost cauzată de o mașină-capcană și dau vina pe ucraineni.

09:44 - Serhiy Haidai, guvernatorul din Lugansk, informează că armata rusă își consolidează pozițiile la periferia orașului Severodonețk, pe care încearcă să-l încercuiască. Aceeași tactică este folosită și la Lisiansk. Mai mulți locuitori au fost uciși și zeci de case au fost distruse în aceste localități.

În ultimele 24 de ore, apărătorii ucraineni au respins 14 atacuri inamice și au reușit să distrugă sisteme de artilerie și unități de blindate ale invadatorilor. Mai multe rachete au fost interceptate de apărarea antiaeriană, tot în această zonă.

Haidai mai spune că rușii nu își recuperează camarazii căzuți pe câmpul de luptă, astfel că în zonă se simte mirosul puternic al cadavrelor.

09:10 - O explozie a avut loc lângă mall-ul Kvartal din Melitopol. Orașul este ocupat de ruși, dar nu este clar la acest moment cine e responsabil de atac.

08:37 - Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, acuză ţările occidentale că au îmbrăţişat „rusofobia” și spune că Moscova urmează să decidă, în aceste condiții, dacă relaţiile cu Occidentul vor continua. Oficialii ruşi vor să se concentreze, în schimb, pe dezvoltarea relaţiilor cu China.

„Dacă Occidentul zădărniceşte reluarea relaţiilor, atunci ne vom gândi serios dacă vom mai avea nevoie sau nu. Trebuie să încetăm să fim dependenţi în vreun fel de aprovizionarea cu absolut orice din Occident pentru a asigura dezvoltarea unor sectoare de importanţă critică pentru securitate, economie sau sfera socială a patriei noastre”, a punctat ministrul rus de externe.

07:23 - Kalush Orchestra, care a câştigat în acest an concursul Eurovision, a vândut trofeul la licitaţie cu 900.000 de dolari şi va folosi banii pentru a cumpăra trei drone pentru armata ucraineană, informează Ukrinform.

„Prieteni, sunteţi incredibili! Vă suntem recunoscători tuturor celor care aţi donat bani prin această licitaţie şi în special echipei Whitebit, care a cumpărat trofeul cu 900.000 de dolari şi acum deţine trofeul. Glorie Ucrainei! Glorie forţelor armate ale Ucrainei”, a notat Kalush Orchestra pe Facebook.

06:50 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dezminţit că preşedintele Vladimir Putin ar fi bolnav, după ce au apărut numeroase zvonuri în acest sens.

„Nu cred că cineva întreg la cap poate vedea la această persoană (Putin, n.red.) semne ale vreunei boli ori afecţiuni. Îl puteţi vedea pe micul ecran, puteţi citi sau asculta discursurile lui. Îi las pe cei care răspândesc astfel de zvonuri să rezolve asta cu conştiinţa lor, în ciuda ocaziilor zilnice pe care le au de a verifica starea de fapt", a spus Serghei Lavrov despre șeful său, care în octombrie împlinește 70 de ani.

06:45 - Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că Alianţa nu mai este legată de vechile sale angajamente faţă de Moscova de a nu desfăşura forţe în Europa de Est. Actul fondator privind relaţiile dintre NATO şi Rusia, semnat în urmă cu 25 de ani, prevedea printre altele, măsuri vizând „prevenirea oricărei concentrări de forţe convenţionale", în special în Europa Centrală şi de Est.

Dar, atacând Ucraina şi rupând orice dialog cu Alianţa, Rusia singură a „invalidat conţinutul acestui Act fondator", a subliniat Mircea Geoană într-un interviu acordat AFP la Vilnius.

Ruşii „s-au angajat atunci să nu agreseze vecinii, ceea ce fac acum, şi să ţină consultări regulate cu NATO, ceea ce nu fac. Actul fondator pur şi simplu nu funcţionează, din cauza Rusiei", a precizat Mircea Geoană.

06:44 - Guvernul şi opoziţia conservatoare din Germania au ajuns duminică seară la un acord pentru a încălca regulile bugetare ale constituţiei naţionale, cu scopul de a debloca 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei în faţa ameninţării ruse.

06:42 - Luni începe, la Bruxelles, reuniunea extraordinară a Consiliului European, a cărei agendă se va concentra pe situaţia de securitate şi consecinţele generate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. România este reprezentată de președintele Klaus Iohannis.

Rămâne de văzut dacă liderii UE vor reuși să pice de acord pe adoptarea celui de-al 6-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, anunțat de Ursula von der Leyen acum aproape o lună.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇