Fact checking: Este folosită înfometarea ca armă în războiul din Ucraina?

Fact checking: Este folosită înfometarea ca armă în războiul din Ucraina?

Cine este responsabil pentru porturile închise și căile de navigație minate din Marea Neagră? Provoacă sancțiunile împotriva Rusiei explozia prețurilor la cereale? Poate fi înlocuit grâul ucrainean?

DW verifică faptele.

Sunt folosite exporturile de alimente ca "armă"?

Afirmație: Rusia abuzează de foame ca armă în războiul din Ucraina. "Este evident că alimentele sunt folosite ca armă de război sub mai multe aspecte", susține șeful Programului Mondial de Alimentație al ONU (WFP), David Beasley. 

Verificarea DW: Corect.

De la începutul războiului din Ucraina, șeful WFP David Beasley avertizează cu privire la o criză mondială a foametei. Într-un interviu din 17 aprilie 2022 la televiziunea americană CBS, în emisiunea "Face the Nation", el a răspuns "Da" la întrebarea dacă Putin folosește foamea ca armă: "Este evident că alimentele sunt folosite ca armă de război sub mai multe aspecte."

ADVERTISING

La ședința Consiliului de Securitate al ONU din 19 mai, Beasley a atras atenția că: "Eșecul de a deschide porturile în regiunea Odesa este o declarație de război la adresa securității alimentare globale și va duce la foamete, neliniști sociale și sporirea fluxurilor de refugiați la nivel mondial."

O oprire temporară a exporturilor rusești de cereale agravează și mai mult situația. Cel mai mare exportator mondial de grâu a decis să stopeze exporturile de cereale de la sfârșitul lui martie până la sfârșitul lui iunie.

Descriind exporturile de alimente drept o "armă tăcută", fostul președinte rus Dmitri Medvedev a confirmat indirect acuzația adusă de Beasley. "Securitatea alimentară a multor țări depinde de livrările noastre", a scris el la 1 aprilie pe Telegram. "Se pare deci că mâncarea noastră este și arma noastră tăcută. Nu face zgomot, dar este foarte puternică."

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Per Brodersen, șeful sectorului economiei agrare la Comitetul pentru Est al Economiei Germane, acuză Moscova că folosește intenționat exporturile de cereale ca "armă": "Nesiguranța duce la explozia prețurilor", explică el pentru DW. "Țările care fac stocuri de cereale le pot vinde ulterior la prețuri mai mari."

Cine plasează mine în Marea Neagră?

Afirmație: "Nu este Rusia cea care refuză să deschidă 'porturile ucrainene', ci Ucraina este cea care refuză să elimine minele din apele portuare, pentru a asigura astfel circulația în siguranță a navelor", a spus ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski. 

Verificarea DW: Afirmație nedovedită.

Războiul din Ucraina a dus la închiderea unor porturi importante la Marea Neagră și Marea Azov, ceea ce a provocat prăbușirea exporturilor de cereale din Ucraina. În luări de poziție trimise Organizației Maritime Internaționale (IMO), Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru plasarea de mine în apele mării, lucru care a blocat practic traficul maritim internațional în regiune.

ADVERTISING

Ministerul ucrainean pentru Infrastructură a decretat în 28 aprilie închiderea porturilor Berdiansk, Herson, Mariupol și Skadovsk, din cauza securității precare.

Dmitri Polianski a comentat pe Twitter: "Câtă ipocrizie! Nu Rusia refuză să deschidă 'porturile ucrainene', ci Ucraina refuză să scoată minele din apele portuare."

Într-o relatare a agenției de știri France Presse din 20 mai, publicată de "Moscow Times", este citat un purtător de cuvânt al armatei franceze, care presupune că atât Rusia, cât și Ucraina au plasat mine explozive în Marea Neagră și în jurul porturilor.

Sunt sancțiunile de vină pentru prețurile mari la cereale?

Afirmație: "Întreruperea lanțurilor comerciale, logistice și financiare și creșterea globală a prețurilor la alimente care a rezultat în urma acesteia reprezintă consecințe directe ale sancțiunilor unilaterale anti-ruse și ale amenințării cu escaladarea în continuare a acestor sancțiuni", a declarat Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, la o conferință de presă la Moscova la 18 mai.

Verificarea DW: Fals.

Zaharova acuză Vestul că "răspândește minciuni" și susține că nu Rusia ar fi de vină pentru problemele de pe piața mondială a alimentelor. Deja la mijlocul lui 2020, șeful WFP Beasley ar fi avertizat față de pericolul unei "foamete de proporții biblice", amintește Zaharova. "Sancțiunile vestice împotriva Rusiei au întărit și mai mult aceste tendințe."

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a descris acuzațiile Rusiei drept "campanie de dezinformare". Ea a afirmat la reuniunea G7 din mai de la Berlin că "nu există niciun fel de sancțiuni împotriva cerealelor și ajutorului umanitar".

Lucru confirmat și de Programul Mondial de Alimentație: "Exporturile de alimente din Rusia nu fac obiectul sancțiunilor", a explicat pentru DW purtătorul de cuvânt Martin Rentsch. Totuși, nu ar fi "rentabil să cumpărăm de acolo, având în vedere prețurile ridicate și obstacolele administrative".

Asociația exportatorilor ruși de cereale, Rusgrain Union, sprijinită de Ministerul Agriculturii de la Moscova, confirmă acest lucru: "Insistăm că sancțiunile și controalele la export nu afectează și nu vor afecta exporturile alimentare esențiale și de produse agricole pentru țările în curs de dezvoltare", s-a precizat într-o postare pe Twitter a asociației.

Pot fi înlocuite cerealele din Ucraina?

Afirmație: "Vestea bună este că alți furnizori pot ocupa acest loc. Deficitul poate fi echilibrat", spune Per Brodersen de la Comitetul pentru Est al Economiei Germane. 

Verificarea DW: Corect.

Ucraina se numără printre cei mai mari producători și exportatori de cereale și uleiuri. Pe fondul scumpirii alimentelor și prăbușirii exporturilor ucrainene, crește teama de posibile crize alimentare în țările sărace. Se caută în acest sens noi furnizori.

Principalii producători mondiali de grâu

DW-cereale

"Prețurile pe piețele internaționale ne lovesc din plin și majorează și costurile operațiunilor noastre", explică pentru DW purtătorul de cuvânt al WFP Martin Rentsch. "Ucraina era sursa noastră principală de alimente, după volumul livrărilor. Suntem însă capabili de a găsi noi surse, de exemplu India sau Canada."

Și Institutul Leibniz pentru Evoluții Agricole în Economiile în curs de Transformare (IAMO) pleacă de la premisa că "exporturi suplimentare din alte regiuni, printre care India, SUA și Australia, vor contrabalansa livrările reduse din Rusia și Ucraina", a scris directorul IAMO Thomas Glauben.

Pentru Per Brodersen de la Comitetul pentru Est al Economiei Germane este "o veste bună în acest scenariu trist": "Deficitul poate fi astfel echilibrat", a spus el. "Alți furnizori pot acum ocupa acest loc."

Astrid Prange De Oliveira


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇