Iohannis: Sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat după 1989, adică să reconstruim sistemul sanitar din temelii

Iohannis: Sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat după 1989, adică să reconstruim sistemul sanitar din temelii

Președintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri, o declarație de presă după ce la prânz a avut o nouă ședință pentru evaluarea şi prezentarea măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei Covid-19.

Astfel, șeful statului a spus că discuţiile de azi au fost axate pe echipamentele necesare în spitale şi reţelele electrice aferente.

Iohannis a subliniat că i-a fost prezentată o analiză a defecţiunilor care pot apărea în spitale, mai ales la secțiile de Terapie Intensivă care sunt suprasolicitate și a solicitat o analiză a contractelor de service şi mentenanţă pentru aparatura din spitale.

”Am avut astăzi o discuție foarte tehnică și aplicată pe un domeniu de mare importanță, dar de multe ori neglijat. Mă refer la zona echipamentelor medicale și a rețelelor de electricitate din spitalele publice. Am abordat modul lor de întreținere, un aspect esențial într-o perioadă cum este cea de acum, de mare presiune pe sistemul medical.

Specialiștii au prezentat o evaluare națională a infrastructurii rețelelor de gaze în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din spitalele publice, secții care, așa cum știm, sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de cazuri severe de COVID-19 pe care trebuie să le gestioneze. Discuția de astăzi a fost extrem de utilă și au fost identificate deja câteva soluții concrete, care vor fi preluate de autorități și puse în aplicare”, a declarat Iohannis.

ADVERTISING

Totodată, președintele a declarat că este decis să reconstruiască sistemul sanitar din temelii.

Împreună cu Guvernul, sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii. Va fi un efort de lungă durată, care însă nu mai poate fi amânat și care trebuie să demareze imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate, responsabilă și deplin angajată în slujba binelui românilor”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Întâlnirea de azi a fost anunțată încă de marți, șeful statului afirmând că dorește să evite o nouă tragedie ca cea de la Piatra Neamț.

”Mâine voi organiza o întâlnire la Palatul Cotroceni cu experţii în domeniu pe tema echipamentelor din spitale, mai specific a celor din secţiile de Terapie Intensivă, cu referire la sistemele de gaze medicinale şi reţeaua electrică. Ştim că există numeroase probleme în acest domeniu, care impun rezolvarea lor cu prioritate.

În condiţiile suprasolicitării din secţiile de Terapie Intensivă provocate de pandemie şi ale creşterii numărului de pacienţi în stare gravă, reţelele de suport pot fi depăşite, ceea ce creează riscul major al unor tragedii de genul celei de la Piatra Neamţ”, a declarat marți preşedintele Klaus Iohannis.

ADVERTISING

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, declarația sustinută de președintele Klaus Iohannis:

  • Am avut astăzi o discuție foarte tehnică și aplicată pe un domeniu de mare importanță, dar de multe ori neglijat. Mă refer la zona echipamentelor medicale și a rețelelor de electricitate din spitalele publice. Am abordat modul lor de întreținere, un aspect esențial într-o perioadă cum este cea de acum, de mare presiune pe sistemul medical.
  • La ședință au participat reprezentanți ai Guvernului, dar și experți, medici și ingineri medicali, tocmai pentru a găsi cele mai bune soluții de rezolvare a problemelor existente.
  • În cadrul acestei întâlniri, specialiștii au prezentat o evaluare națională a infrastructurii rețelelor de gaze în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din spitalele publice, secții care, așa cum știm, sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de cazuri severe de COVID-19 pe care trebuie să le gestioneze.
  • Mi-a fost prezentată inclusiv o analiză a disfuncționalităților și defecțiunilor care pot apărea pe perioada de funcționare a acestor aparate, cu exemple punctuale de la nivelul diferitelor spitale din țară care au secții sau compartimente de Terapie Intensivă.
  • Am cerut Ministerului Sănătății și experților o analiză a contractelor de service și mentenanță pentru echipamentele și aparatura medicală din dotarea spitalelor publice. Este evident că, în condițiile asigurării necesarului de medicamente, materiale sanitare și a acoperirii cheltuielilor salariale, fondurile pentru service-ul și mentenanța aparaturii sunt masiv subdimensionate și adeseori insuficiente.
  • Discuția de astăzi a fost extrem de utilă și au fost identificate deja câteva soluții concrete, care vor fi preluate de autorități și puse în aplicare.
  • În primul rând, este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale, în special oxigen, și a rețelelor electrice. Aici am găsit împreună soluția pregătirii unui program de finanțare bine pus la punct, folosindu-ne de fondurile europene, o resursă foarte valoroasă și la îndemână pentru dezvoltarea sistemului medical din România.
  • În al doilea rând, se impune regândirea instrumentelor legislative și financiare care să permită o susținere a sistemului de service și mentenanță a tehnicii spitalicești. Un rol important îl are resursa umană. Și când spun aceasta mă gândesc la inginerii medicali, care trebuie valorificați și implicați mai mult în partea de funcționare spitalicească.
  • Aceste aspecte vor fi incluse în pachetul de legi privind reforma din sănătate, aflat în plin proces de elaborare la Ministerul Sănătății.
  • Traversăm o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul nostru medical, care a scos în evidență toate deficiențele structurale neglijate ani și ani de zile.
  • Tocmai pentru că ne-am lovit de atât de multe probleme, se lucrează de câteva săptămâni bune la o viziune coerentă în acest domeniu, care să fie transpusă în legi și reglementări clare.
  • Împreună cu Guvernul, sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii. Va fi un efort de lungă durată, care însă nu mai poate fi amânat și care trebuie să demareze imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate, responsabilă și deplin angajată în slujba binelui românilor.
ADVERTISING

Citește mai multe despre tragedia de la Piatra Neamț:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇