Ziua 60 de război: Rușii au atacat intens și în ziua de Paște, dar nu au reușit să avanseze. Blinken a ajuns la Kiev. Ucraina propune convorbiri lângă Azovstal

Ziua 60 de război: Rușii au atacat intens și în ziua de Paște, dar nu au reușit să avanseze. Blinken a ajuns la Kiev. Ucraina propune convorbiri lângă Azovstal
Foto: Hepta.ro

Atacurile rușilor au continuat în a 60 a zi de război, în zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși, Învierea. Ziua în care s-au împlinit două luni de la momentul în care Rusia a atacat Ucraina, pe 24 februarie.

Rusia a atacat susținut în est și a continuat presiunea asupra uzinei Azovstal din Mariupol – unde se află ultimii apărători ucraineni ai oraşului, dar și peste 1.000 de civili. Observatorii externi se așteaptă ca forţele ruse să încerce să-i înfometeze pe apărătorii rămaşi ai fabricii de oţel şi să nu permită civililor să fie evacuaţi. De altfel, niciun coridor umanitar pentru evacuarea civililor prinşi în oraş nu s-a materializat. Spre finalul zilei, Ucraina i-a propus Rusiei convorbiri care să aibă loc lângă Azovstal.

Am aflat și povestea familiei fetiței de trei luni care a murit ieri, în atacul asupra Odesei. Când blocul în care locuia au fost bombardat de ruși, au murit Kira, bebelușul de trei luni, mama și bunica. Tatăl era plecat până la magazin și când s-a întors, și-a găsit întreaga familie moartă.

Tot astăzi, oficiali ucraineni au avertizat că Rusia a plasat la graniță lansatoare de rachetă de tip Iskander-M, care pot fi dotate cu focoase nucleare.

spotmedia.ro v-a prezentat desfășurarea evenimentelor din Ucraina, în 24 aprilie 2022, a 60 a zi de război:

23:14 - Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, și secretarul Apărării, Lloyd Austin, au ajuns în Kiev și s-au întâlnit deja cu președintele Zelensky.

22:24 - Oficialii SUA ar fi amânat impunerea de sancțiuni Alinei Kabaeva, o fostă gimnastă olimpică despre care se crede că este amanta lui Vladimir Putin, informează The Guardian, care citează un raport Wall Street Journal. Chiar dacă luna trecută, SUA le-au sancționat pe fiicele lui Putin, Maria Voronţova și Katerina Tikonova, împreună cu fosta lui soție, Liudmila Şkrebneva, nu același lucru s-a întâmplat în cazul Alinei Kabaeva – și cel puțin a trei dintre copiii ei, despre care se crede că sunt ai lui Putin.

ADVERTISING

22:13 - Ucraina i-a propus Rusiei convorbiri care să aibă loc lângă vastul complex metalurgic Azovstal din Mariupol (sud-est), informează AFP. ''Le-am cerut ruşilor să organizeze o sesiune specială de convorbiri chiar lângă Azovstal'', a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici, indicând că ''aşteaptă răspunsul'' din partea delegaţiei ruse.

22:07 - O sursă citată de FT susține că Putin și-a schimbat strategia și, dacă luna trecută lua în calcul un acord de pace cu Ucraina, acum și-a pierdut interesul pentru eforturi diplomatice și vrea doar să câștige în stil mare.

22:05 - Incredibila transformare. Ce au reușit oamenii din Bucha să facă în 20 de zile, după ce au eliberat orașul de forțele ruse.

20:47 - Avocatul pentru drepturile omului din Ucraina, Liudmila Denisova, a acuzat Rusia că încalcă dreptul internațional al prizonierilor de război ucraineni, pe care i-a dus în lagăre de muncă destinate criminalilor. Lyudmila Denisova spune că două tabere din regiunea rusă Rostov - aproape de granița cu Ucraina - au fost eliberate pentru a face loc noilor sosiți.

20:30 - Rusia vrea să își recupereze rachetele și alte echipamente militare, dar și documentele secrete de pe crucișătorul scufundat Moskva. Kommuna, o navă de salvare, se află la locul unde s-a scufundat nava rusească, potrivit Bild.

20:28 - Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a afirmat că nu au fost stabilite coridoare umanitare din oraşul-port Mariupol, sud-estul Ucrainei, acuzând forţele ruse că nu încetează focul, relatează duminică Reuters. Partea ucraineană va încerca din nou luni să stabilească trecerea în siguranţă a civililor din Mariupol.

ADVERTISING

20:18 - Numărul ucrainenilor care au părăsit țara de la invazia Rusiei se apropie de 5,2 milioane, informează agenția pentru refugiați a Națiunilor Unite. Cei mai mulți, 3,4 milioane, au fugit în prima lună, în aprilie plecând 1,15 milioane de oameni. De asemenea, circa 7,7 milioane de ucraineni au fost nevoiți să își abandoneze casele, două treimi dintre copiii ucraineni aflându-se în acestă situație.

Cei mai mulți refugiați ucraineni s-au dus în Polonia - 2,899,713; Rusia - 578,255; România - 774,074; Ungaria - 489,754, Moldova - 433,214.

19:24 - Vor fi emise timbre și cu faimosul Patron, câinele care ajută la descoperirea minelor,

19:17 - Chiar dacă și-au intensificat ofensiva în regiunea Harkiv, forțele ruse nu au reușit să avanseze, ci au suferit pierderi și au fost nevoite să se retragă în teritoriile ocupate.

19:12 - Guvernatorul regiunii estice Luhansk a spus, într-un mesaj video, că bombardamentele rușilor s-au intensificat în ziua de Paști și au ucis civili.

18:39 - Un miting de susținere a Ucrainei are loc la New York, unde participanții scandează „Azov”.

17:51 - Ministerul ucrainean de Externe anunţă, într-un bilanţ publicat pe Twitter, că aproximativ 21.800 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina de la începutul războiului, în urmă cu exact două luni. Guvernul de la Kiev mai anunţă în acest bilanţ că a doborât 179 de avioane şi 154 de elicoptere şi a distrus 873 de tancuri ruseşti.

Sunt prezentate și cifrele pentru pierderile suferite de armata ucraineană.

15:48 - Președintele Zelenski a avut o convorbire telefonică cu președintele Turiciei, Recep Tayyip Erdogan, în care au discutat și despre garanțiile de securitate pentru Ucraina, dar și despre evacuarea civililor din Mariupol.

15:32 - Și ONU a cerut un armistiţiu "imediat" la Mariupol, care să permită evacuarea celor aproximativ 100.000 de civili încă blocaţi în acest oraș-port ucrainean controlat aproape în întregime de armata rusă, transmite AFP. "Trebuie să li se permită să evacueze acum, astăzi. Mâine va fi prea târziu", a spus coordonatorul ONU în Ucraina, Amin Awad.

ADVERTISING

14:58 - Peste 2,9 milioane de persoane din Ucraina au ajuns în Polonia de la începutul războiului, a anunțat duminică Poliția de Frontieră poloneză, conform BBC. Numărul persoanelor care au trecut granița în Polonia a scăzut semnificativ în ultimele săptămâni, iar numărul celor care au intrat în Ucraina a crescut. Sâmbătă, mai multe persoane au intrat în Ucraina dinspre Polonia (21.100) decât invers (15.100).

14:37 - Imagini din Cernihov, filmate cu drona.

14:36 - Harta care arată unde sunt localizate atacurile armatei ruse și unde se află trupele.

14:30 - Cum arată oamenii care au reușit să fugă din Mariupol.

14:29 - Imagini dintr-un bloc din Odesa lovit de o rachetă.

14:28 - Trei generații ale unei familii au fost omorâte de bombe sâmbătă, când trupele ruse au atacat Odesa. Kira, o fetiță de trei luni, mama ei și bunica. Tatăl era la magazin și când s-a întors, și-a găsit familia moartă.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, 213 copii au fost uciși.

14:26 - Crucea Roșie solicită de urgență un coridor umanitar pentru evacuarea civililor din Mariupol, inclusiv a celor din buncărele uzinei Azovstal.

13:24 - Președintele Zelenski a spus că apar dovezi că trupele rusești au ucis zeci de mii de civili în Mariupol, conform sky News, citat de Meidafax. El a declarat că Ucraina a interceptat conversații rusești despre "modul în care ascund urmele crimelor lor". Primarul din Mariupol a estimat că cel puțin 20.000 de civili au fost uciși în orașul din sudul țării, iar ieri au apărut imagini cu o aparentă groapă comună chiar în afara Mariupolului.

12:38 - Două fetițe, în vârstă de 5 și 14 ani, au fost ucise duminică, de Paşte, la Oceretînsk, în clădirea în care locuiau, care a fost distrusă de bombardamente ale forţelor ruse. Anunțul a fost făcut de guvernatorul regiunii ucrainene Doneţk, Pavlo Kirilenko, relatează AFP.

12:36 - Ministerul rus al Apărării anunţă duminică, că a atacat, în noaptea Paşetului ortodox, cu rachete de precizie, nouă ţinte militare ucrainene, între care patru depozite de armament în regiunea Harkov, relatează AFP.

12:25 - În mesajul de Paște, președintele Zelenski a spus că "răul" nu va putea distruge Ucraina şi s-a rugat pentru o "copilărie, tinereţe şi bătrâneţe fericite" pentru toţi copiii ucraineni, relatează Reuters."Credem în continuare în victoria Ucrainei şi suntem convinşi că nu vom fi distruşi de nicio hoardă ori răutate", a spus Zelenski, în mesajul video în care este arătat în faţa celebrei catedrale Sfânta Sofia din Kiev, la exact două luni după lansarea invaziei forţelor ruse.

"Dă-Le fiecărui băiat şi fiecărei fete o copilărie, o tinereţe şi o bătrâneţe fericite, să uite măcar un pic din copilăria îngrozitoare din timpul războiului. (…) Ai grijă de mamele noastre, dă-le putere celor care aşteaptă un fiu sau o fiică să se întoarcă din război, dă-le forţă celor care din păcate nu-şi vor vedea copilul întors de pe front", a spus Zelenski.

11:58 - Negociatorul-şef Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, acuză duminică forţele ruse de bombardarea continuă a Mariupolului şi solicită Moscovei un ”armistiţiu veritabil de Paşte”, relatează AFP. ”Rusia atacă în mod continuu (oţelăria) Azovstal la Mariupol. Locul în care se află civilii şi militarii noştri este bombardat cu bombe aerene grele şi de artilerie”, acuză într-un mesaj postat pe Twitter Podoliak.

11:55 - Presa susține că Elveția a împiedicat livrările de arme germane către Ucraina, folosindu-se de dreptul de veto pe care îl are.

11:53 - Zelenski l-a criticat pe Antonio Guterres, secretarul general al ONU, pentru decizia de a merge mai întâi în Rusia, înainte de a face o deplasare în Ucraina.

10:50 - Ucrainenii marchează Paştele Ortodox cu rugăciuni pentru cei care apară ţară şi pentru cei prinşi în situaţia disperată din Mariupol. La Catedrala Sf. Vladimir din Kiev oamenii au adus coşuri pentru a fi sfinţite de preoţi.

10:34 - Un calcul al pierderilor armatei ruse de până acum.

09:36 - Opt persoane au fost ucise și două rănite în bombardamentele ruse asupra regiunii Luhansk din estul Ucrainei, a declarat șeful regiunii, Serhiy Haidai, citat de BBC. Șase persoane au murit în orașele Hirske și Zolote și alte două au fost găsite moarte sub dărâmăturile unei case distruse în orașul Popasna.

08:14 - Ultimele informații furnizate de Statul Major al Armatei ucrainene arată că Rusia și-a plasat sistemele de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander-M la 60 de kilometri de granița cu Ucraina.

07:36 - Vladimir Putin a participat duminică la slujba de Paşte susținută de Patriarhul Kirill în Catedrala Isus Mântuitorul, din Moscova. El a ținut o lumânare aprinsă în mână și a făcut de mai multe ori semnul crucii, potrivit The Globe and Mail.

07:04 - Ucrainenii anunţă că au distrus 17 ţinte aeriene ruseşti în ultimele 24 de ore, potrivit Kiev Independent. Conform estimărilor preliminare, ucrainenii au doborât trei avioane ruseşti, cinci rachete şi 9 drone.

06:18 - Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va merge mai întâi în Turcia, luni, înainte de vizitele de la Moscova şi Kiev. Guterres se va întâlni cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, iar marți se va întâlni la Moscova cu Vladmir Putin.

05:39 - Polonia a furnizat Ucrainei arme în valoare de 1,6 miliarde de dolari (1,5 miliarde de euro) pentru a o ajuta să facă faţă invaziei ruse, a declarat sâmbătă premierul polonez Mateusz Morawiecki, relatează AFP. "Acest echipament salvează suveranitatea ucraineană, poloneză şi europeană”, a spus el.

05:08 - Într-o declarație făcută sâmbătă noaptea, președintele Zelenski a spus că opt persoane au fost ucise la Odesa, într-un atac al ruşilor, între acestea fiind şi o fetiţă de 3 luni. El a mai spus că Rusia trebuie considerată un stat sponsor al terorismului, iar armata rusă o organizaţia teroristă.

04:43 - Trupele ruse îşi continuă presiunea asupra uzinei Azovstal din Mariupol și e posibil ca rușii să încerce să-i înfometeze pe apărătorii fabricii de oţel şi să nu permită să fie evacuați civilii, informează Institutul american pentru Studierea Războiului, în actualizarea zilnică. Rusia și-a concentrat atacurile în estul Ucrainei și probabil va crește amploarea operaţiunilor ofensive terestre în zilele următoare, mai spune sursa citată.

02:20 - Șapte rachete au fost lansate de ruși asupra Odesei, sâmbătă, din care două au fost interceptate de ucraineni.

01:20 - O altă groapă comună a fost descoperită la circa 5 km de Mariupol, lângă cimitirul satului ocupat de ruși Vinogradne. Autoritățile spun că este posibil ca cel puțin 1.000 de oameni să fie îngropați aici.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇