Elveția a împiedicat livrările de arme germane către Ucraina - presă

Elveția a împiedicat livrările de arme germane către Ucraina - presă

Elveția neutră a împiedicat livrările de arme germane către Ucraina, blocând reexportul de muniție de producție elvețiană folosită la vehiculele blindate Marder, pe care Kievul ar dori să o primească, a relatat ziarul elvețian SonntagsZeitung, conform Reuters.

Informația vine în contextul în care cancelarul german Olaf Scholz se confruntă cu critici tot mai mari pentru eșecul guvernului său de a livra arme grele Ucrainei pentru a o ajuta să respingă atacurile ruse, chiar dacă alți aliați occidentali și-au intensificat livrările.

ADVERTISING

Marder, fabricat de producătorul german de arme Rheinmetall, folosește muniție fabricată în Elveția, a precizat ziarul. Elveția restricționează reexportul acestui tip de material de război către zonele de conflict.

Ziarul a citat un purtător de cuvânt al Secretariatului de Stat elvețian pentru Afaceri Economice (SECO), care a declarat că a primit două solicitări din partea Germaniei privind transferul în Ucraina a muniției primită din Elveția.

"Ambele solicitări ale Germaniei au primit un răspuns negativ, legat de neutralitatea elvețiană și de criteriile obligatorii de respingere din legislația privind materialul de război", a declarat purtătorul de cuvânt, citat de ziar.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

SECO nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Elveția s-a îndepărtat de practicile anterioare și a adoptat sancțiunile Uniunii Europene menite să pedepsească Rusia pentru invadarea Ucrainei, dar a declarat că neutralitatea sa nu-i permite furnizarea de arme în zonele de conflict.

Luna trecută, Elveția a respins cererea Poloniei de a primi arme pentru a ajuta Ucraina vecină.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇