Legea europeană a datelor: Vom putea repara în orice service mașina și dispozitivele smart

Legea europeană a datelor: Vom putea repara în orice service mașina și dispozitivele smart
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Noile norme pe care le introduce Comisia Europeană vor permite accesarea și partajarea datelor generate de aparatele, dispozitivele și echipamentele moderne.

Legea privind datele (Data Act), care a intrat în vigoare pe 11 ianuarie, le permite utilizatorilor produselor conectate (dispozitive smart sau aparatură industrială inteligentă) să acceseze datele generate de aceste dispozitive și să le partajeze către terțe părți.

Când cumpărăm un produs obișnuit, achiziționăm toate componentele și accesoriile acestuia. În schimb, când cumpărăm un produs conectat care generează date, de multe ori nu e clar cine și ce poate face cu acestea. În unele cazuri, în contract se precizează că toate datele furnizate vor fi colectate și utilizate exclusiv de către producător.

Legea datelor le va oferi persoanelor fizice și companiilor mai mult control asupra datelor lor pentru a le copia și transfera mai ușor. De exemplu, proprietarul unei mașini sau al unui echipament poate alege să transfere datele generate prin folosirea lor către o companie de asigurări sau către un service auto din afara sistemului de reprezentanțe oficiale. Astfel de date, generate de mai mulți utilizatori, pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea și îmbunătățirea altor servicii digitale, precum cele de trafic sau despre zonele cu risc ridicat de accidente.

ADVERTISING

De ce este necesară Legea datelor

În prezent, întregul volum de date din economia europeană nu este valorificat din cauza mai multor factori, printre care:

  • lipsa de claritate cu privire la accesarea și folosirea datele generate de produsele conectate;
  • barierele care obstrucționează trecerea de la o platformă de date (cloud) la alta;
  • acordurile dezechilibrate privind partajarea datelor;
  • capacitatea limitată de a combina datele din diferite sectoare.

Legea datelor va înlătura piedicile care opresc accesarea datelor de către entitățile private și publice, păstrând în același timp stimulentele pentru investițiile în generarea de date prin asigurarea unui control echilibrat asupra datelor pentru creatorii acestora.

Ce efecte va avea legea pentru oameni și companii

Prin noua lege, datele vor fi transferate mult mai ușor către și între furnizorii de servicii și acest lucru va încuraja mai mulți actori, inclusiv IMM-urile, să participe la sectorul datelor.

ADVERTISING

Noile reguli vor îmbunătăți viața cetățenilor și activitatea companiilor din Uniunea Europeană în trei moduri majore:

  • Prețuri mai mici pentru serviciile post-vânzare și repararea obiectelor smart. De exemplu, dacă ceasul inteligent se strică, poți cere ca un centru de reparații care poate fi mai ieftin decât reprezentanța producătorului să primească accesul la date. Până acum, doar producătorul putea avea acces la datele tale. Furnizorii de servicii aftermarket vor putea îmbunătăți și inova serviciile și să concureze de la egal la egal cu aceleași servicii oferite de producători. De pildă, clientul care vrea să-și repare mașina nu va mai fi constrâns să recurgă la reprezentanța producătorului pentru o diagnoză auto sau o reparație avansată. Toți utilizatorii produselor conectate (persoane fizice, fermieri, companii aeriene, firme de construcții, proprietarii de clădiri etc.) vor putea opta pentru reparații mai ieftine și furnizori mai ieftini de mentenanță, ceea ce va duce, printre altele, la prelungirea duratei de folosire a produselor.
  • Noi oportunități de folosire a serviciilor bazate pe accesul la date. Antreprenorii care folosesc aparatură sau echipamente fabricate de diverși producători, pot primi sfaturi despre acestea de la o companie care adună datele despre diverse utilaje. Până acum, accesul la datele din fiecare echipament era blocat de producător. Toată lumea are de câștigat - de exemplu, aparatele casnice sau electrocasnicele diverșilor producători pot fi conectate între ele.
  • Acces mai bun la datele colectate sau generate de un dispozitiv. Până acum, dacă proprietarul unei cafenele, de exemplu, își dorea să ofere o cafea mai bună, iar compania care produce aparatul espresso dorea să-și îmbunătățească dispozitivul, numai producătorul putea accesa datele aparatului pentru a proiecta următoarea generație de espresoare. În schimb, proprietarul barului nu putea accesa informații precum cantitatea și temperatura apei sau tăria cafelei. Legea privind datele stipulează că ambele părți pot accesa toate datele colectate de aparat.
ADVERTISING

Noile norme vor proteja, totodată, companiile europene de clauzele incorecte din contractele de partajare a datelor, astfel încât firmele mici și mijlocii să poată participa mai activ pe piața datelor.

În plus, legea le va permite consumatorilor să migreze ușor (și eventual fără taxe) de la un furnizor de platforme de date (cloud) la altul.

Aceste măsuri vor încuraja competiția și alegerile pe piața datelor, unde actualmente operează doar câțiva actori, prevenind în același timp blocajul impus de furnizori. De pildă, orice companie europeană ar putea combina serviciile de date de la diferiți provideri cloud (soluții "multi-cloud"), beneficiind de oportunități largi de pe piața europeană de cloud. În plus, se vor reduce drastic costurile pentru companii și administrații atunci când acestea își mută datele și aplicațiile la un alt furnizor cloud.

Legea privind datele permite, totodată, sectorului public să acceseze și să utilizeze datele deținute de sectorul privat pentru a putea reacționa în cazul unor situații de urgență, precum inundații sau incendii de pădure.

Stimulentele pentru producători de a investi în produse și servicii care generează date vor fi menținute, iar secretele lor comerciale vor rămâne protejate, precizează Comisia Europeană.

Cum se aplică GDPR asupra obiectelor conectate

Data Act este în deplină concordanță cu prevederile Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR) și se bazează pe acestea.

Noile norme includ, de asemenea, garanții împotriva solicitărilor ilegale ale autorităților din țări terțe de a transfera sau accesa date nepersonale deținute în UE, asigurând un mediu de prelucrare a datelor mai fiabil și mai sigur.

Legea privind datele a intrat în vigoare pe 11 ianuarie, dar se va aplica în Uniunea Europeană peste 20 de luni, începând de la 11 septembrie 2025.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇