Imagini spectaculoase cu aurola boreală văzute din România. De ce e roșie și nu verde. Furtuna solară ține tot weekendul

Imagini spectaculoase cu aurola boreală văzute din România. De ce e roșie și nu verde. Furtuna solară ține tot weekendul

Furtuna solară de intensitate rară care lovește Pământul în acest weekend a produs deja imagini incredibil de frumoase cu aurora boreală, care s-au văzut inclusiv din România.

Pe rețelele sociale sunt imagini surprinse de cei care în noaptea de vineri spre sâmbătă și-au ridicat ochii spre cer din București, Prahova, Oradea, Arad, Suceava, Bacău, Tg. Mureș sau Chișinău.

Autoritățile americane au avertizat, vineri, că o furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ şi ar putea provoca întreruperi ale reţelelor electrice şi sateliţilor încă de vineri seara, dar şi aurore boreale impresionante. A fost emisă o notificare de avertizare privind o furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, prima de acest fel din 2005.

ADVERTISING

Fenomene similare au avut loc în România în aprilie, dar și în noiembrie 2023.

Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală.

Iată imaginile fabuloase văzute pe cer în noaptea de vineri spre sâmbătă

  • La București

Am apucat sa si prelucrez putin Aurora Boreala de la Bucuresti…. Acum sunt vizibile mult mai multe detalii, dar se si aduna norii…Daca vreti sa faceti la fel trebuie trepied si expunere lunga, sa stiti..)

Publicată de Lucian Mindruta pe Vineri, 10 mai 2024
  • La Oradea

Incredibil, dar s-a vazut aurora boreala la Oradea!foto Augustin Varga

Publicată de Dana Hering pe Vineri, 10 mai 2024
  • La Oradea, București, Dumești

Culese de pe Facebook - fotografii din aceasta noapte in Romania (Oradea, Bucuresti, Dumesti de Iasi)Aurora boreala!...

Publicată de Diana Maria Voicu pe Vineri, 10 mai 2024
  • La Arad, Suceava, Bacău

Aurora Boreală vizibilă din județele Arad || Suceava || Bacău 🌠 10 /11 mai 2024#aurora #boreala #borealis #vremea...

Publicată de Meteoplus pe Vineri, 10 mai 2024
  • Într-un un sat de lângă Tg. Mureș

Cerul sângeriu. Aurora boreală, ora 00:00. ❤️ (deasupra Râciului. fără filtre. fără editări)

Publicată de Cozoş Mihai Andrei pe Vineri, 10 mai 2024
  • La Chișinău

🌀 Dormiţi? Aşa vă trebuie 😃! Nu mai e nevoie s-o prindem în ţările nordice. ...

Publicată de Irina Ladaniuc pe Vineri, 10 mai 2024
  • În Prahova, satul Varbila

Azi noapte a fost spectacol pe cerul Romaniei, iar #Prahova nu s-a lasat mai prejos... va las mai jos cateva imagini cu...

Publicată de Bogdan Vasilescu pe Vineri, 10 mai 2024
  • La Târgoviște

Târgoviște, Romania!În această seară/noapte, 10/11 mai 2024, am avut o furtună magnetică puternică ce a determinat...

Publicată de Valentin Grigore pe Vineri, 10 mai 2024
  • La Corbeanca, Ilfov

Ilfov, Corbeanca || 10 / 11 maiSuntem martorii celui mai intens și extins episod cu auroră boreală care s-a produs la...

Publicată de Meteoplus pe Vineri, 10 mai 2024

La ce trebuie să ne așteptăm de la furtuna solară din acest weekend

Autoritățile americane au avertizat că furtuna solară ar putea provoca întreruperi ale reţelelor electrice şi sateliţilor încă de vineri seara.

ADVERTISING

Stabilirea momentului exact de începere a evenimentului este dificilă, dar este de aşteptat ca fenomenul să persiste pe tot parcursul întregului sfârşit de săptămână.

„Ar putea exista un impact asupra infrastructurii", a avertizat Shawn Dahl, de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA (SWPC).

El a recomandat locuitorilor să se echipeze cu baterii sau cu generatoare, ca în cazul oricăror alte avertismente de furtună.

Semnalele GPS ar putea fi, de asemenea, afectate, a spus el.

În ceea ce priveşte traficul aerian, Agenţia de Aviaţie Civilă a Statelor Unite (FAA) a anunţat că „nu se aşteaptă la consecinţe semnificative".

ADVERTISING

Soarele este în prezent aproape de activitatea sa maximă, conform unui ciclu care se repetă la fiecare 11 ani.

Aceste ejecţii de masă coronală, dintre care cel puţin şapte se îndreaptă în prezent către Pământ, provin dintr-o pată solară de aproximativ 16 ori diametrul Pământului. Aceste ejecţii se mişcă cu câteva sute de kilometri pe secundă.

De ce e aurora boreală roșie și nu verde, așa cum ne-am obișnuit

În noiembrie, când am mai avut parte de acest fenomen spectaculos, fizicianul Cristian Presură a explicat de ce aurora boreală pe care o vedem este de culoare roșie și nu verde, așa cum am fost obișnuiți până acum.

”Pentru că verdele este produs când vântul solar penetrează adânc atmosfera (100 km altitudine) și excită atomii de oxigen de acolo. Asta se întâmplă mai aproape de poli, unde câmpul magnetic e mai slab.

La latitudinile României, câmpul magnetic este puternic și, dacă vântul solar reușesșe să penetreze "scutul" magnetic de protecție și atmosferă, o face doar la altitudini mai mari (250 de km), acolo unde oxigenul este mai rarefiat și unde acesta, dezexcitat, generează culoarea roșie. Concluzia? Foarte probabil, chiar a fost aurora boreală!”, a scris Cristian Presură pe Facebook.

A fost sau nu a fost aurora boreala in Romania? Am lucrat la textul pentru youtube; videoul apare, sper, diseara. Acolo...

Publicată de Cristian Presură - fizician pe Duminică, 5 noiembrie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇