România, de Ziua Europei: A doua cea mai rapidă evoluție economică după Polonia. O comparație cu celelalte state din zonă

România, de Ziua Europei: A doua cea mai rapidă evoluție economică după Polonia. O comparație cu celelalte state din zonă
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Pe 9 mai se împlinesc 20 de ani de la marea extindere a UE – România și Bulgaria urmând să intre trei ani mai târziu, în 2007.

Un moment bun pentru a analiza evoluțiile spectaculoase ale indicatorilor României de la aderare încoace:

  • de la PIB/locuitor la salarii și puterea de cumpărare,
  • de la fondurile europene la evoluția Bursei,
  • de la evoluția gradului de sărăcie la ritmul de creștere a economiei.

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004 - primul val, 2007 - al doilea val din care a făcut parte și România).

ADVERTISING

Astfel, PIB-ul pe cap de locuitor, exprimat la Paritatea Prețurilor de Cumpărare (PPC), s-a dublat în România și Polonia.

Slovacia a atins, de asemenea, o performanță remarcabilă, întrucât PIB-ul pe cap de locuitor este cu 75% mai mare față de 2004.

În Ungaria, PIB-ul pe cap de locuitor este cu doar 50% mai mare.

Slovenia și Cehia au câștigat 40%, dar punctul lor de plecare a fost cel mai ridicat din CEE8. În plus, din 2008 încoace, salariile nominale au crescut de cel puțin două ori mai repede decât media UE27.

ADVERTISING

România a depășit, anul trecut, Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor (raportat la Paritatea Puterii de Cumpărare – PPC), ajungând la 78% din media UE27 față de 76% cât a avut Ungaria, după cum arată datele preliminare ale biroului de statistică al UE, Eurostat.

România s-a apropiat mult de Polonia, care se situează la 80% față de media UE.

Mai jos, evoluția PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare, față de media europeană (Media europeană = 100), pentru 4 state din ECE:

Marea Britanie, amenințată la televiziunea de st

Trebuie menționat că România a avut un ritm de creștere superior chiar și celorlalte state din ECE, pornirea fiind foarte de jos.

ADVERTISING

Astfel, la începutul negocierilor de aderare, România avea cel mai scăzut nivel al PIB pe locuitor în termeni de paritate a puterii de cumpărare: doar 26% din nivelul mediu al UE.

În 2023, țara stă de trei ori mai bine – aproape 77% din nivelul mediu al UE.

65 de miliarde de euro fonduri europene nerambursabile

Aceste rezultate se datorează și faptului că regiunea ECE este un beneficiar net al fondurilor acordate de Uniunea Europeană.

De la momentul aderării țărilor care fac parte din ECE și până în 2023, fondurile primate de la UE s-au ridicat în total la 205 miliarde de euro.

Pe lângă beneficiile monetare, UE oferă reglementări armonizate și un mediu politic și economic stabil pentru întreprinderi. Pilonii pieței unice (fluxul liber de bunuri, servicii, oameni și capital) beneficiază în cea mai mare parte vieții de zi cu zi.

În cazul nostru, de la aderare și până în prezent, România a primit peste 95 de miliarde de euro și a contribuit aproape 30 de miliarde de euro. La aceste sume se adaugă fondurile acordate prin PNRR, care susțin o bună parte din creșterea PIB prin investiții importante.

Citeşte integral analiza România europeană de Ziua Europei: a doua cea mai rapidă evoluție economică după Polonia. O comparație cu celelalte state ECE pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇