Ziua 807 Rușii deschid altă linie de front. Autobuz prăbușit. O mână criminală filmată în Polonia. TASS: Premierul Tusk a admis că NATO e deja în Ucraina (Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 807</span> Rușii deschid altă linie de front. Autobuz prăbușit. O mână criminală filmată în Polonia. TASS: Premierul Tusk a admis că NATO e deja în Ucraina (Video)

Numeroase blindate rusești au atacat în ziua 807 de război granița din nord-estul Ucrainei. Kievul a respins atacurile și a trimis întăriri în zonă, deoarece crede că rușii vor să creeze o nouă linie de front.

Bombardamentele ruseşti asupra oraşului Vovceansk, din zona Harkov, au ucis un civil şi au rănit alţi cinci, potrivit guvernatorului regiunii. Un alt civil a fost ucis într-un sat din apropiere,

Rușii au bombardat aseară și apoi în cursul nopţii Nikopol, oraș din regiunea Dnipropetrovsk. Autoritățile au raportat aici doar pagube materiale.

Peste graniţă, rafinăria Pervii Zavod din regiunea Kaluga a fost atacată cu drone noaptea trecută. Nu s-au înregistrat victime, dar trei rezervoare au luat foc.

O femeie a fost rănită aseară, şi la Moscova, după ce câteva dintre focurile de artificii lansate de Ziua Victoriei au explodat la sol, iar un autobuz de pasageri a căzut de pe un pod în râul Moika, în orașul Sankt Petersburg. Cel puţin patru persoane au murit.

Serviciul de pază a frontierei din Polonia a difuzat o înregistrare video care arată momentul în care o persoană bagă mâna prin gardul de la frontiera cu Belarus și dă foc unui stâlp de semnalizare de pe teritoriul polonez.

Iar agenția rusă de presă TASS susţine că prim-ministrul polonez Donald Tusk ar fi recunoscut că un mic număr de soldați NATO se află deja în Ucraina. Nu există însă nicio sursă occidentală de presă care să confirme.

Situația pe front

  • Rușii au atacat cu blindate în Harkov - Numeroase blindate rusești au atacat vineri granița din nord-estul Ucrainei. De asemenea, regiunea Harkov a fost puternic bombardată. Bombardamentele ruseşti asupra oraşului Vovceansk au ucis un civil şi au rănit alţi cinci, potrivit guvernatorului regiunii. Un alt civil a fost ucis într-un sat din apropiere. Ucrainenii au respins atacurile și au trimis în zonă întăriri, deoarece cred că rușii vor să deschidă încă o linie de front. Luptele în zonele de graniță ale regiunii Harkov continuă la intensitate mare. „Aproximativ la ora 5 a.m. a avut loc o încercare a inamicului de a sparge linia noastră defensivă sub acoperirea vehiculelor blindate. Aceste atacuri au fost respinse, luptele de intensitate diferită continuă”, a transmis Ministerul Apărării.
  • Zelenski confirmă - Forţele ucrainene erau pregătite pentru un nou asalt terestru al Rusiei la graniţa regiunii nord-estice Harkov, a declarat Volodimir Zelenski. "Ucraina i-a întâmpinat acolo cu trupe, brigăzi şi artilerie", a spus el, într-o conferinţă de presă, avertizând că Rusia ar putea trimite mai multe trupe pentru a-şi susţine tentativa de avansare.
  • Răniți şi în oraşul Harkov - O femeie de 72 de ani și un copil de 11 ani au fost răniți într-un atac rusesc asupra orașului Harkov, declanșat la ora locală 3:20, a anunțat pe Telegram șeful administrației militare a regiunii Harkov, Oleh Sîniehubov. Trei case au luat foc, iar în total 12 clădiri au fost avariate, a mai spus oficialul citat de Ukrainska Pravda.
м. Харків: рятувальники ліквідовують наслідки ворожого ракетного удару
  • Atac cu drone la Nikopol - Trupele ruse au atacat cu drone, seara trecută și în timpul nopții, orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk. Sediile a două companii au fost distruse, iar un magazin și o mașină au luat foc, a anunțat pe Telegram șeful șeful administrației militare a regiunii, Serhii Lîsak.
  • 10 drone doborâte - Sistemele de apărare aeriană au distrus toate cele 10 drone de atac lansate de Rusia în cursul nopţii, au anunțat vineri forţele aeriene ucrainene. Rusia a lansat şi două rachete antiaeriene ghidate, dar nu este clar ce s-a întâmplat cu ele. Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov, din nord-estul Ucrainei, a declarat că trei case au fost incendiate în urma atacului Rusiei din timpul nopţii, care a vizat atât infrastructura, cât şi zonele rezidenţiale.
  • Rușii presează - În ultimele 24 de ore trupele ruse au atacat în șapte sectoare ale frontului, în special în Avdiivka și Bahmut. 95 de lupte s-au dat în acest interval, a anunțat vineri Statul Major al armatei ucrainene. Rușii au lansat șase atacuri cu rachetă și 80 de lovituri aeriene, dar au tras și de 127 de ori cu sisteme de lansare multiplă a rachetelor asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor populate. Peste 120 de localități din regiunile Cernigău, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev au fost bombardate de artileria inamică.
  • Crește ritmul ofensivei ruse - Trupele ruse au mărit ritmul atacurilor terestre în estul Ucrainei în ultima lună și ar putea să avanseze mai mult înainte de sosirea ajutorului militar occidental pe linia de contact a frontului, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Analiștii militari americani estimează că rușii vor menține un ritm ridicat al atacurilor în această parte a Ucrainei, pentru a cuceri cât mai mult teren înainte să primească ajutorul occidental.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Rafinărie atacată de drone - Rafinăria Pervii Zavod din regiunea Kaluga a fost atacată cu drone noaptea trecută, potrivit canalului de Telegram Astra. Mai multe explozii puternice au avut loc în districtul Dzerzhinski, iar localnicii au relatat că au auzit zgomotul specific al dronelor care zburau, după care un incendiu a izbucnit în zona din apropierea rafinăriei. Nu s-au înregistrat victime, însă trei rezervoare de motorină și unul de păcură au luat foc. Guvernatorul regiunii, Vladislav Șapșa, a anunțat că incendiul a fost stins în jurul orei locale 7:00. Totodată, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a spus că o dronă care se îndrepta spre capitala Rusiei a fost distrusă în regiunea Breansk.
  • Putin îl propune premier pe Mişustin - Vladimir Putin a propus ca Mihail Mişustin să fie din nou prim-ministru, a anunţat, vineri, preşedintele camerei inferioare a Parlamentului, ceea ce ar însemna păstrarea şefului tehnocrat al lui Putin la conducerea Guvernului. Aprobarea de către Duma de Stat este aproape sigură, întrucât nu există practic opoziţie în Parlament. Aşa cum prevede legea în Rusia, Guvernul a demisionat cu puţin timp înainte ca Putin, conducătorul suprem al Rusiei de aproape un sfert de secol, să fie învestit marți pentru încă un mandat de şase ani, după ce la alegerile din martie a obţinut o victorie covârşitoare. Putin l-a numit prim-ministru pe Mişustin (58 de ani) în ianuarie 2020, înlocuindu-l pe Dmitri Medvedev. Mişustin este şeful tehnocrat în aparatul de conducere, fără un trecut în serviciile de securitate, deci nu este parte a aşa-numitei facţiuni a oamenilor puternici a veteranilor din spionaj care sunt apropiaţi de Putin. Înainte de a deveni prim-ministru, el a condus serviciul federal de taxe, unde a fost creditat cu mai mult decât dublarea veniturilor în timpul mandatului său de un deceniu.
  • Artificiile lui Putin fac victime - Spectacolul grandios al focurilor de artificii de la Moscova, lansat seara trecută, după parada de Ziua Victoriei, nu a decurs conform planurilor. Câteva au explodat la sol și au atins mai multe persoane aflate în parcul Kuzminki, relatează canalul de Telegram Baza. O femeie a fost rănită, anunță Nexta, citând presa rusă, iar pe rețelele de socializare au apărut mai multe înregistrări care au surprins flăcări în zona în care se aflau oamenii.
  • Un autobuz a căzut în râu, la Sankt Petersburg - Un autobuz de pasageri care transporta 20 de persoane a căzut vineri de pe un pod în râul Moika, în centrul oraşului Sankt Petersburg. Cel puţin patru persoane au murit, iar şase au fost spitalizate, potrivit agenţiei oficiale TASS, în timp ce contul local de Telegram Fontanka susţine că sunt şase morţi. Dintre persoanele rănite, patru sunt în comă, iar doi sunt în stare gravă, potrivit TASS. Autobuzul a scăpat de sub control într-o intersecție, a făcut o întoarcere periculoasă, a lovit o mașină și apoi a rupt marginea podului plonjând în apă. Momentul accidentului a fost surprins de camerele de supraveghere.

Alte informații relevante

  • TASS: Premierul polonez a admis că soldați NATO sunt în Ucraina - Potrivit agenției ruse de presă TASS, prim-ministrul polonez Donald Tusk ar fi recunoscut că un mic număr de soldați NATO este prezent deja în Ucraina. "Sunt câțiva militari (NATO, adaugă TASS, n. red,) acolo - soldați, observatori și ingineri", ar fi spus Tusk, răspunzând la întrebarea adresată de o fetiță de 10 ani, acreditată ca jurnalistă, după o ședință a camerei inferioare a parlamentului polonez. Fetița a întrebat dacă NATO plănuiește să trimită trupe în Ucraina. Tusk a precizat, însă, că implicarea directă a alianței în războiul din Ucraina trebuie evitată. O înregistrare video a momentului a fost postată pe canalul de YouTube al cancelariei premierului polonez, menționează agenția rusă de presă. Informația nu a fost confirmată de agențiile internaționale de presă și de canalele media importante din lume.
  • O mână criminală din Belarus trece granița în Polonia - Serviciul de pază a frontierei din Polonia a difuzat o înregistrare video care arată momentul în care o persoană bagă mâna prin gardul de la frontiera cu Belarus și dă foc unui stâlp de semnalizare de pe teritoriul polonez. Grănicierii au stins repede flăcările, iar cel care a declanșat incendiul a fugit în pădurea de pe teritoriul Belarusului.
  • Judecătorul polonez care a fugit în Belarus, fără imunitate - Judecătorul polonez care a cerut azil în Belarus va putea să răspundă în faţa instanţei la acuzaţiile de spionaj, după ce un tribunal polonez i-a ridicat imunitatea. Tomasz Szmydt, judecător în cadrul Curţii Administrative Regionale de la Varşovia, a cerut luni azil în Belarusul vecin, ţară aliată cu Rusia şi aflată în relaţii tensionate cu Polonia. Magistratul a declarat că se teme că va fi urmărit penal în Polonia într-o "afacere de spionaj înscenată".
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇