Ziua 806 Paradă scurtată de iarnă la Moscova. Metsola, la Kiev de Ziua Europei. Atacuri mortale în Rusia și o dronă a lovit o rafinărie Gazprom, la 1.000 km de frontieră

<span style="color:#990000;">Ziua 806</span> Paradă scurtată de iarnă la Moscova. Metsola, la Kiev de Ziua Europei. Atacuri mortale în Rusia și o dronă a lovit o rafinărie Gazprom, la 1.000 km de frontieră
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 806 de război a început cu un atac asupra orașului ucrainean Nikopol. Două persoane au fost ucise și alte două rănite. Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus 17 din cele 20 de drone de atac.

Rusia a sărbătorit joi victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în 1945, printr-o mare paradă militară la Moscova, la care au lipsit liderii din Occident. A venit, în schimb, guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guţul, care s-a declarat mândră că reprezintă „toată Moldova” la acest eveniment.

Deloc surprinzător, Vladimir Putin și-a reluat în discursul său retorica agresivă la adresa Occidentului. Parada din Piața Roșie, desfășurată pe o vreme de iarnă, cu frig și ninsoare, s-a încheiat în mai puțin de o oră.

În timp ce la Moscova e sărbătoare, atacuri ucrainene au provocat moartea a două femei în regiunile ruseşti Belgorod şi Kursk, situate la graniţa cu Ucraina, au anunţat guvernatorii celor două regiuni, acest gen de atacuri fiind în creştere în ultimele luni. Iar o dronă ucraineană a lovit o rafinărie a Gazprom, din regiunea Bașchiria, aflată la peste 1.000 km distanță de graniță.

La Kiev, preşedintele Volodimir Zelenski l-a demis pe șeful Administrației Securității de Stat (UDO), serviciu însărcinat cu asigurarea securității președintelui Ucrainei și a oficialilor de rang înalt ai statului. Demiterea lui Rud vine la scurt timp după ce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a afirmat că a descoperit o rețea de agenți ruşi, care complota pentru a-l asasina pe Zelenski și alți oficiali de rang înalt. Doi colonei ai UDO acuzați de scurgere de informații clasificate către Rusia au fost reținuți anterior.

ADVERTISING

Tot la Kiev a fost azi şefa Parlamentului European, Roberta Metsola, de Ziua Europei, şi a cerut UE să furnizeze ajutorul promis Ucrainei şi să-şi ”intensifice” susţinerea împotriva invaziei ruse.

Situația pe front

  • Victime în Nikopol - Un bărbat de 62 de ani și o femeie de 65 au murit, iar alţi doi bărbați, de 39 și 67 de ani, au fost răniți dimineață, într-un bombardament al artileriei ruse asupra orașului Nikopol, a anunțat Serhii Lîsak, guvernatorul administrației militare a regiunii Dnipropetrovsk, citat de Ukrainska Pravda. Acesta a adăugat că o casă a luat foc, iar alte două au fost avariate. Cinci blocuri de apartamente, un magazin, o conductă de gaze și alte clădiri au fost, de asemenea, avariate.
  • Drone distruse - Sistemele de apărare aeriană au distrus 17 din cele 20 de drone de atac lansate de Rusia, deasupra regiunii Odesa, în sudul Ucrainei, au precizat forţele aeriene.
  • Rușii atacă la Avdiivka - Trupele ruse și-au intensificat atacurile pe frontul de la Avdiivka, unde au avut loc 45 de atacuri în ultimele 24 de ore, a anunțat Statul Major al armatei ucrainene. 146 de lupte s-au dat pe toată linia frontului în acest interval. Rușii au lansat 60 de atacuri cu rachete și 90 de lovituri aeriene asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor locuite. De asemenea, 110 localități din regiunile Cernigău, Sumî, Harkov, Lugansk, Zaporojie, Donețk, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev s-au aflat sub tirul artileriei inamice.

Parada din Piața Roșie, scurtată de frig

  • 9 mai, o zi de iarnă - Rusia marchează azi victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, la două zile după ce Vladimir Putin şi-a reconfirmat dominaţia autocrată printr-un al cincilea mandat prezidenţial. Paradele de Ziua Victoriei au loc în toate marile oraşe de pe cele 11 fusuri orare ale Rusiei. Parada de la Moscova a început la ora 10:00, dar presa rusă a relatat că va fi mai puţin echipament militar decât în anii de dinaintea războiului din Ucraina. La Moscova este neobişnuit de frig, cu temperaturi spre zero grade, iar pentru prima dată în istorie parada de Ziua Victoriei s-a desfășurat în condiții de iarnă.
  • Mii de militari și un tanc din '43 - 9.000 de militari participă la paradă şi, în premieră, soldaţi care iau parte la "operaţiunea specială" din Ucraina, potrivit Ministerului rus al Apărării. Anterior, un tanc T-70, al cărui echipaj a luat parte la asaltul asupra oraşului (ucrainean) Melitopol din 1943, a străbătut străzile oraşului în cadrul festivităţilor de Ziua Victoriei, relatează agenţia TASS. Melitopol este unul dintre oraşele cucerite de ruşi, după invazia asupra Ucrainei din februarie 2022.
  • Forțele ruse, mereu în alertă - Putin a urcat pe podiumul din faţa Pieţei Roşii, iar parada în cinstea celei de-a 79-a aniversări a Victoriei a început cu salutul ministrului Apărării, Serghei Şoigu, şi uralele soldaţilor. Liderul rus şi-a început discursul reluând atacurile asupra Occidentului. „Respingem pretenţiile de exclusivitate ale oricărui stat sau alianţă. Ştim unde duc astfel de ambiţii exorbitante. Rusia va face totul pentru a preveni o ciocnire globală, dar, în acelaşi timp, nu vom permite nimănui să ne ameninţe. Forţele noastre strategice sunt mereu în alertă”, a avertizat Putin.
  • Singuri împotriva tuturor - „Aş dori să subliniez faptul că Rusia nu a minimalizat niciodată importanţa celui de-al doilea front şi a asistenţei Aliaţilor. Onorăm curajul tuturor soldaţilor din coaliţia anti-Hitler, al luptătorilor din rezistenţă, al luptătorilor clandestini, al partizanilor şi curajul poporului chinez, care a luptat pentru independenţa sa împotriva agresiunii Japoniei militariste. Şi ne vom aminti mereu, niciodată, niciodată nu vom uita lupta noastră comună şi tradiţiile inspirate de alianţă”, a menţionat liderul de la Kremlin. Putin a susținut apoi că sovieticii au luptat singuri împotriva tuturor. „În primii trei ani lungi şi dificili ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, Uniunea Sovietică, toate republicile fostei Uniuni Sovietice au luptat cu naziştii practic unul la unul, în timp ce aproape întreaga Europă lucra pentru puterea militară a Wehrmachtului”, a afirmat Putin.
  • O paradă scurtă - Parada s-a încheiat după nici o oră, cu o demonstraţie a aviaţiei, avioanele survolând Piaţa Roşie din Moscova şi lansând dâre de fum în culorile drapelului Rusiei. După paradă, Putin, alături de oaspeţii săi, a traversat Piaţa Roşie până la Grădina Alexandru. A mers aproape tot drumul alături de omologul său din Guineea-Bissau, cu care a comunicat activ cu ajutorul unui translator, menţionează TASS. La Flacăra Eternă de la Mormântul Soldatului Necunoscut, cinci militari ai Regimentului Prezidenţial au depus o jerbă de flori din trandafiri roşu închis, legată cu o panglică a Sfântului Gheorghe, în numele preşedinţilor.
  • Boicotul Occidentului - Înaintea paradei, Vladimir Putin s-a întâlnit personal cu liderii străini invitaţi ca oaspeţi în Sala Armelor de la Kremlin. Spre deosebire de unele dintre paradele din trecut, nu au fost prezenţi lideri din Occident. Rusia a precizat că ambasadorii ţărilor "neprietenoase" - în general Occidentul şi cele care sprijină Ucraina - nu au fost invitaţi la paradă. Au venit, în schimb, liderii din Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Cuba, Laos şi Guineea-Bissau.
  • Guvernatoarea Găgăuziei, la paradă - Guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guţul, cunoscută ca fiind o apropiată a oligarhului fugar Ilan Şor, se află joi la Moscova, a patra oară în decurs de nici două luni, pentru a asista la parada militară din Piaţa Roşie. NewsMaker scrie că la Moscova este şi oligarhul fugar Ilan Şor, precum şi deputata independentă Marina Tauber, membră a echipei fugarului Şor. Într-o înregistrare video publicată joi dimineaţa pe reţelele sociale, pe care a spus că o face de la Moscova, Evghenia Guţul a anunţat că va participa la parada din Piaţa Roşie şi susţine că ar fi fost invitată de însuşi liderul de la Kremlin, căruia i-a şi mulţumit. „Este o mare onoare să reprezint Găgăuzia şi toată Moldova la acest eveniment”, a spus Guţul. „Mulţumesc preşedintelui Rusiei Vladimir Vladimirovici Putin pentru invitaţia de a participa la evenimentele festive. Este un semn major de prietenie şi încredere între popoarele noastre. Am înfăptuit Marea Victorie împreună şi astăzi suntem din nou aproape, pentru că aceasta face parte din istoria noastră comună. Nimeni nu poate rupe prietenia noastră de secole”, a menţionat Guţul.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Atacuri mortale - Atacuri ucrainene au provocat moartea joi a două femei în regiunile ruseşti Belgorod şi Kursk situate la graniţa cu Ucraina, au anunţat guvernatorii celor două regiuni, acest gen de atacuri fiind în creştere în ultimele luni. Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, a declarat că o femeie a fost ucisă şi o alta a fost rănită în urma unui "bombardament" ucrainean asupra satului Tetkino, situat foarte aproape de graniţă. La rândul său, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a anunţat că un atac ucrainean a provocat moartea unei femei în satul Novaia Tavoljanka, de asemenea foarte aproape de Ucraina.
  • Rafinărie în flăcări - Un alt atac cu drone lansat de Ucraina a provocat un incendiu şi a avariat mai multe rezervoare de petrol la o rafinărie din regiunea Krasnodar. Aproximativ şase drone au fost distruse, dar câteva resturi au căzut pe rafinăria din apropierea satului Iurovka, provocând un incendiu, a precizat joi pe Telegram administraţia pentru situații de urgență, adăugând că nimeni nu a fost rănit în atac. Depozitul de petrol a fost atacat ultima dată în 2 mai, potrivit presei de stat ruse.
  • Atac la 1.000 de km - O dronă ucraineană a lovit şi o rafinărie a Gazprom, din regiunea rusească Bașchiria, aflată la peste 1.000 km de graniță. Conform unor oficiali citați de Reuters și presa ucraineană, atacul cu drona a fost efectuat de Serviciul de Securitate ucrainean SBU. Ministerul pentru Situații de Urgență al Rusiei susține că atacul nu a provocat nici victime, nici incendiu, deși un nor de fum gros a fost observat la fața locului, conform imaginilor de pe rețelele de socializare. Guvernatorul regiunii pretinde că activitatea rafinăriei a continuat în mod normal, în ciuda avariilor.
  • Putin s-a întâlnit cu premierul Armeniei - Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o întrevedere cu premierul armean Nikol Paşinian, a anunţat Kremlinul, după ce Erevanul s-a distanţat de Moscova. Armenia, un aliat tradiţional al Rusiei, pune sub semnul întrebării legăturile cu Moscova de luni de zile, după ce o forţă rusă de menţinere a păcii nu a intervenit în timpul unei ofensive a Azerbaidjanului la Nagorno-Karabah, anul trecut. Întrevederea vine la cinci luni după ce Armenia a aderat la Curtea Penală Internaţională, care impune arestarea preşedintelui Putin dacă se află pe teritoriul armean. Este prima vizită la Moscova a premierului armean de la începutul tensiunilor.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Metsola la Kiev, de Ziua Europei - Şefa Parlamentului European, Roberta Metsola, cere UE să furnizeze ajutorul promis Ucrainei şi să-şi ”intensifice” susţinerea împotriva invaziei ruse, într-o vizită la Kiev de Ziua Europei. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat eforturile europene, însă a subliniat că Rusia a ”profitat” de întârzierea ajutorului din Occident. ”Ştim prea bine că Ucraina are urgent nevoie de echipamente suplimentare şi de sisteme de apărare aeriană”, i-a răspuns Roberta Metsola. ”Noi, europenii, trebuie să ne respectăm promisiunile, trebuie să ne asumăm responsabilităţile, trebuie să ne intensificăm susţinerea”, a pledat ea.
  • Zelenski îşi destituie şeful securităţii - Zelenski l-a demis pe șeful Administrației Securității de Stat a Ucrainei (UDO), Serhii Rud, potrivit unui decret prezidențial publicat joi. Printre principalele sarcini ale UDO se numără asigurarea securității președintelui Ucrainei și a oficialilor de rang înalt ai statului. Demiterea lui Rud vine la scurt timp după ce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a afirmat că a descoperit o rețea de agenți ruşi, care complota pentru a-l asasina pe președintele Zelenski și alți oficiali de rang înalt din Ucraina. Doi colonei ai UDO acuzați de scurgere de informații clasificate către Rusia ar fi fost reținuți.
  • Trupele ruse au sisteme de satelit ucrainene - Sistemele de comunicații prin satelit Gilat SkyEdge produse în Ucraina ar putea fi folosite de trupele ruse în război, arată o anchetă realizată de site-ul Slidstvo.Info. Aproximativ 22.000 de sisteme Gilat SkyEdge, evaluate la cinci milioane de dolari, au fost importate în Rusia în 2023, potrivit datelor vamale. Sistemele au fost fabricate în Ujgorod, oraș ucrainean de la granița cu Ungaria și Slovacia, într-o fabrică deținută de o companie americană, Jabil Circuit. După începerea războiului, Gilat nu și-a închis operațiunile în Rusia și continuă să importe echipamente printr-o subsidiară, având contracte cu giganții ruși Rostelecom și Gazprom, dar și cu Ministerul rus de Interne. Potrivit unor relatări din presa rusă, o parte din aceste sisteme de satelit sunt transferate trupelor ruse care luptă în Ucraina.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇