Kamala Harris are asigurată nominalizarea democraților. Merge în campanie în unul dintre statele-cheie unde Trump conduce în sondaje

Kamala Harris are asigurată nominalizarea democraților. Merge în campanie în unul dintre statele-cheie unde Trump conduce în sondaje

La mai puţin de 36 de ore după ce preşedintele Joe Biden a declarat că o susţine pe vicepreşedinta Kamala Harris pentru a fi candidata democraţilor la alegerile prezidenţiale din noiembrie, aceasta şi-a asigurat nominalizarea, luni seara, câştigând sprijinul promis al majorităţii delegaţilor partidului care vor oficializa luna viitoare, la Convenţia Democrată, această învestitură.

„În această seară, sunt mândră că am obţinut sprijinul larg necesar pentru a deveni candidatul partidului nostru”, a declarat Kamala Harris, luni seara târziu. „Aştept cu nerăbdare să accept oficial nominalizarea în curând”, a adăugat ea, relatează Reuters.

Un sondaj neoficial al delegaţilor realizat de Associated Press a arătat că Harris are de partea sa peste 2.500 de delegaţi, cu mult peste cei 1.976 necesari pentru a câştiga un vot intern în partid în următoarele săptămâni.

ADVERTISING

Din punct de vedere tehnic, delegaţii ar putea încă să se răzgândească, dar nimeni altcineva nu a primit niciun vot de susţinere în sondajul realizat de AP. Doar 54 de delegaţi s-au declarat indecişi.

Kamala Harris îşi va face marţi campanie în statul Wisconsin, un stat esenţial, extrem de disputat între democraţi şi conservatori. Se duce acolo pentru prima dată în calitate de candidat la preşedinţie, după ce un număr suficient de delegaţi democraţi s-au angajat să o susţină, deschizându-i calea spre nominalizare.

Kamala Harris a devenit candidatul prezumtiv al Partidului Democrat după ce preşedintele Joe Biden s-a retras duminică din campania sa pentru realegere, după săptămâni de nelinişte în partid şi după ce sondajele interne au arătat că sprijinul său se prăbuşeşte în lupta cu rivalul republican Donald Trump.

ADVERTISING

Strategia Kamalei Harris în privința lui Trump

Deplasarea în Wisconsin îi oferă fostului procuror din California, în vârstă de 59 de ani, ocazia de a reseta campania democraţilor şi de a susţine că ea este cel mai bine poziţionată pentru a-l învinge pe Trump. Harris va participa la un eveniment politic în Milwaukee la ora locală 1:05 p.m. CDT (21:05, ora României).

Kamala Harris a oferit o idee despre modul în care intenţionează să îl atace pe Trump luni, referindu-se la experienţa sa de urmărire a "prădătorilor" şi "escrocilor" în calitate de procuror districtual în San Francisco şi procuror general al Californiei. "Aşa că ascultaţi-mă când vă spun că ştiu ce fel de tip e Donald Trump", a spus ea despre rivalul său, condamnat pentru agresiune sexuală într-o instanţă civilă şi pentru fraude în afaceri.

ADVERTISING

Wisconsin, alături de Michigan şi Pennsylvania, face parte dintr-un trio de state numite Rust-Belt şi considerate pe scară largă ca fiind "must-win" pentru orice candidat şi în care Biden era în urma lui Trump.

"Există independenţi şi tineri cărora nu le-au plăcut ce alegeri au de făcut, iar Harris are o şansă de a-i câştiga", a declarat Paul Kendrick, director executiv al grupului democrat Rust Belt Rising, care face sondaje de rutină în statele intens disputate, unde preferinţele de vot pot oscila în ambele direcţii.

Fonduri uriașe în timp record

Harris a adunat, de asemenea, contribuţii de campanie semnificative. Campania sa a declarat luni că a strâns 81 de milioane de dolari de când Biden s-a retras duminică, aproape egalând cele 95 de milioane de dolari pe care campania lui Biden le avea în bancă la sfârşitul lunii iunie.

Donatorii de la Hollywood au pus capăt "Dembargo"-ului lor privind donaţiile politice, pe măsură ce persoane care strâng fonduri, precum şi celebrităţi, de la rapperiţa Cardi B la câştigătoarea premiului Oscar Jamie Lee Curtis şi producătoarea TV Shonda Rhimes, au susţinut-o pe Harris.

Între timp, Trump şi aliaţii săi au încercat să o ţină pe Harris legată de unele dintre cele mai nepopulare politici ale lui Biden, cum ar fi imigraţia.

"Dosarul lamentabil al lui Kamala Harris este unul al eşecului şi incompetenţei totale. Politicile ei sunt politicile lui Biden şi viceversa", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung.

Rămâne deschisă întrebarea dacă ea poate să întoarcă sondajele în scădere în statele-cheie.

În interviuri cu şase democraţi importanţi din Wisconsin, aceştia au declarat că Harris oferă partidului oportunitatea de a apăsa butonul de resetare şi de a anima alegătorii care nu au fost entuziasmaţi de Biden şi Trump.

Directorul executiv al comitatului Milwaukee, David Crowley, a declarat că Harris, primul american de culoare şi primul american din Asia de Sud care a fost ales vicepreşedinte, va contribui, de asemenea, la readucerea votanţilor de culoare, cruciali în aceste alegeri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇