E mult entuziasm în jurul candidaturii Kamalei Harris, vicepreședintele SUA, pentru a obține nominalizarea democrată la alegerile prezidențiale din acest an. Are susținerea politică de care are nevoie, a obținut și sprijinul important al lui Nancy Pelosi. Din punct de vedere financiar, a fost deschis din nou „bancomatul democraților” de la Hollywood, după ce actorii au decis încetarea boicotului. Luni, în 24 de ore, a reușit să strângă nu mai puțin de 81 de milioane de dolari, Iar bursele au reacționat cu creștere.
Campania vicepreşedintei Kamala Harris îşi propune să obţină nominalizarea pentru alegerile prezidenţiale până miercuri seară, asigurându-şi sprijin din partea majorităţii celor aproape 4.000 de delegaţi de la Convenţia Democrată necesari pentru a câştiga. Harris are nevoie de sprijinul unei majorităţi simple, adică a 1.969 dintre cei 3.936 de delegaţi democraţi. Până acum, aproximativ un sfert dintre aceştia au promis să o susţină, pe baza anunţurilor publice.
Obţine sprijinul important al lui Nancy Pelosi
Vicepreşedintele american Kamala Harris a obţinut luni un sprijin important pentru candidatura sa la Casa Albă din partea uneia dintre cele mai longevive şi mai cunoscute politiciene democrate din America - Nancy Pelosi, singura femeie care a fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor şi care se bucură încă de influenţă în rândul partidului.
În vârstă de 84 de ani, Nancy Pelosi, care a rămas influentă în partid după ce din 2022 nu a mai fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor şi nici nu a mai candidat pentru o funcţie de conducere, a jucat un rol important în a-l convinge pe preşedintele Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, să se retragă din cursa prezidenţială din noiembrie, pe fondul îngrijorărilor legate de capacitatea acestuia de a-l învinge pe republicanul Donald Trump sau de a mai servi încă patru ani.
"Cu dragoste şi recunoştinţă, îl salut pe preşedintele Biden pentru că a crezut întotdeauna în posibilităţile Americii şi le-a oferit oamenilor oportunitatea de a se vedea împliniţi", spune Pelosi într-o declaraţie transmisă luni. "Trebuie să ne unim şi să mergem înainte pentru a-l învinge categoric pe Donald Trump şi pentru a o alege cu entuziasm pe Kamala Harris ca viitor preşedinte al Statelor Unite", îndeamnă Pelosi.
Practic, toţi democraţii influenţi care au fost văzuţi ca potenţiali contestatari ai lui Harris s-au aliniat în spatele ei, inclusiv guvernatorii Gretchen Whitmer din Michigan, Gavin Newsom din California şi Andy Beshear din Kentucky.
81 de milioane de dolari în 24 de ore
Campania vicepreşedintelui american Kamala Harris a declarat luni că a strâns 81 de milioane de dolari în primele 24 de ore după ce a anunţat că va încerca să obţină nominalizarea democrată la prezidenţiale, relatează CNN.
Într-o declaraţie, aceasta a afirmat că suma „reflectă banii strânşi în cadrul campaniei, al Comitetului Naţional Democrat şi al comitetelor comune de strângere de fonduri".
Purtătorul de cuvânt al campaniei lui Harris, Kevin Munoz, a numit suma strânsă o „revărsare istorică de sprijin" pentru vicepreşedinte.
„Revărsarea istorică de sprijin pentru vicepreşedintele Harris reprezintă exact genul de energie şi entuziasm popular care câştigă alegerile", a declarat Munoz.
Peste 300 de foşti colaboratori o susţin
De asemenea, peste 300 de foşti colaboratori ai Kamalei Harris din întreaga sa carieră au sprijinit-o într-o scrisoare pentru funcţia de preşedinte, relatează CNN.
Rachel Palermo, care a fost consilier asociat şi director adjunct de comunicare al vicepreşedintelui, a început să organizeze foşti angajaţi ai lui Harris pentru a-şi arăta sprijinul într-o scrisoare de susţinere.
Luni seara, peste 300 de foşti angajaţi ai lui Harris de la Casa Albă, din campania sa, din funcţia de procuror general al Californiei şi din cea de procuror districtual din San Francisco semnaseră, potrivit lui Palermo.
„Oamenii au fost încântaţi să semneze şi au răspuns întrebând cum pot ajuta campania”, a declarat Palermo pentru CNN, adăugând că a existat «mult entuziasm».
„Bancomatul pentru democrați” a fost deblocat
În același timp, „dembargo"-ul de la Hollywood privind donaţiile politice a luat sfârşit, anunţă Reuters.
Producătorul serialului „Lost”, Damon Lindelof, a declarat că a oprit ceea ce el a numit „Dembargo”, un apel adresat susţinătorilor de la Hollywood să nu mai doneze bani democraţilor după prestaţia dezastruoasă a lui Biden la dezbaterea din iunie. Lindelof, scriind pe Instagram, a declarat că a simţit „o uşurare profundă, recunoştinţă ... şi apoi, pentru prima dată, un entuziasm autentic pentru alegerile viitoare” după retragerea lui Biden. ”Este suficient să spun că DEMBARGO este ridicat. Şi aici. Noi. GOOOOOOOOOOO!” a adăugat Lindelof.
„Sunt cu ea”, a scris pe X actorul Bradley Whitford, care a interpretat un angajat fictiv al Casei Albe în serialul TV «The West Wing», alături de o fotografie cu el însuşi cu braţul în jurul lui Harris.
Curtis, recent premiată cu Oscar pentru „Everything Everywhere All At Once”, a declarat că susţine decizia lui Biden de a o susţine pe Harris. Cântăreaţa Barbra Streisand a declarat că Harris „va continua munca lui Joe Biden şi va fi un preşedinte excelent”.
Sherry Bebitch Jeffe, analist politic şi co-gazdă a podcastului „Inside Golden State Politics”, a declarat că se aşteaptă ca Harris să primească un sprijin financiar puternic de la Hollywood. Unul dintre motive este că soţul ei, fostul avocat din domeniul divertismentului Doug Emhoff, „este foarte apreciat şi respectat” în industrie. „Porţile se vor deschide”, a spus ea.
Hollywood-ul este adesea descris ca un „bancomat pentru democraţi”.
Bursele europene reacționează cu creștere
Bursele europene au inchis luni în creştere, în condiţiile în care pieţele globale au reacţionat la vestea că preşedintele american Joe Biden a renunţat la cursa prezidenţială a SUA, transmite CNBC.
Indicele pan-european Stoxx 600 a închis în urcare cu 1%, dar acţiunile din sectorul călătoriilor şi agrementului, şi cele din sectorul de retail au fost în teritoriu negativ, cu scăderi de 2,33% şi, respectiv, 0,03%.
Traderii la nivel mondial urmăresc îndeaproape peisajul politic al SUA. Retragerea lui Biden era în general aşteptată după performanţa slabă în dezbaterea cu Donald Trump din iunie şi pe fondul sondajelor care arătau probabilitatea tot mai mare ca Trump să câştige alegerile din noiembrie.
Indicele DAX, al bursei din Frankfurt, a urcat cu 1,29%, CAC 40, al bursei din Paris, cu 1,16%, în timp ce indicele londonez FTSE 100 a avansat cu 0,53%. Indicele italian FTSE MIB a crescut cu 1,17%.