Cum se pregătește Kamala Harris pentru lupta cu Trump: Va fi un duel între procuror și infractor

Cum se pregătește Kamala Harris pentru lupta cu Trump: Va fi un duel între procuror și infractor

Kamala Harris și-a petrecut o parte mai mare din viață lucrând ca procuror decât ca senator sau vicepreședinte al Statelor Unite. Exact așa va lupta împotriva lui Donald Trump: ca un procuror care vânează un infractor.

Vicepreședintele Statelor Unite se aștepta să joace un rol important în întărirea candidaturii lui Joe Biden pentru un nou mandat la Casa Albă. Dar în ultima lună pentru Kamala Harris a devenit tot mai clar că va trebui să-și pregătească propriul drum către funcția de președinte.

Acum, după ce Biden s-a retras din cursă și cu tot mai mulți dintre potențialii ei adversari dispuși să o susțină pentru nominalizare la Convenția Democrată, mulți dintre consilierii și apropiații Kamalei au dezvăluit pentru CNN că Harris își va clădi campania pe experiența sa de procuror districtual, procuror general și contra-examinator la audierile din Senat.

Pe scurt, va fi o înfruntare clasică de tip procuror contra infractor, subliniază sursa citată.

Cea mai bună strategie împotriva lui Trump

Va fi o reluare a temei "procuror pentru președinție" din campania sa electorală din 2020, defășurată sub sloganul "Kamala Harris pentru oameni", inspirat din zilele în care se prezenta în instanțe ca o tânără procuroare districtuală.

Ideea cu procurorul care luptă pentru oameni cinstiți părea perimată, însă anul acesta candidatul republican Donald Trump a fost găsit vinovat de toate capetele de acuzare în procesul penal din New York, legat de plăţi ascunse către o vedetă de filme porno și mai are două dosare penale în care e judecat pentru subminarea alegerilor din 2020.

Consilierii lui Harris cred că aceasta este o cale nu doar pentru a-și scoate în evidență propria poveste de viață, ci și pentru a o arăta luptând pentru americani, spre deosebire de Trump care luptă pentru el însuși. Este și o strategie care ar pune în valoare atribute precum forța, inteligența și duritatea, elemente care fac parte din profilul ei de procuror, dar și din cel al unui șef de stat.

ADVERTISING

Strategia i s-ar potrivi de minune, cred sursele contactate de CNN.

"Ca fost procuror, vicepreședintele Harris are multă experiență în condamnarea infractorilor. A luptat pentru femeile abuzate. A fost în tranșee împotriva giganților bancari. S-a aflat în toiul mai multor lupte în fiecare zi ca procuror și apoi ca procuror general în California", a spus Elizabeth Warren, senator de Massachusetts, o fostă adversară în alegerile primare democrate din 2020, care acum însă a susținut-o imediat pe Harris, după ce Biden și-a anunțat retragerea.

"E o juxtapunere atât de frumoasă. Întreaga ei carieră a avut de-a face cu cazuri grele și personaje dure precum Donald Trump. Reputația ei s-a clădit pe succesul în eliminarea băieților răi. Iar acum are șansa să elimine definitiv pe cel mai rău personaj", a spus Mini Timmaraju, președintele organizației Libertate Reproductivă pentru Toți.

În timpul unei opriri în Fayetteville, Carolina de Nord, săptămâna trecută, când Harris încă apăra public candidatura lui Biden ca mâna sa dreaptă, ea chiar a testat câteva dintre aceste linii.

"Așa cum mulți dintre voi știți, sunt un fost procuror. Așa că aș spune să privim faptele, nu?", a spus ea, în timp ce compara deciziile lui Biden pentru creșterea numărului de locuri de muncă, sprijinirea persoanelor în vârstă, protejarea programului de asigurări medicale Obamacare și reducerea prețurilor.

Harris a spus că această abordare include acuzarea directă a lui Trump pentru impunerea restricțiilor privind avortul.

"Abordarea procurorului constă în demontarea unei probleme", a spus Harris în aprilie, într-un interviu pentru CNN. "Le prezintă și le reamintește oamenilor dovezile fundamentale care ne arată exact cum s-a ajuns la acest punct. El (Trump) nu se poate ascunde de aceste lucruri", a adăugat ea.

ADVERTISING

Acest mod de acțiune contra lui Trump ar putea fi baza campaniei sale.

  • "A condamnat prădători sexuali. El e unul dintre aceștia.
  • A închis colegii care urmăreau doar profitul și care i-au escrocat pe americani. El a fost efectiv un susținător al colegiilor pentru profit.
  • El e la mâna marilor bănci. Ea este procurorul general care a învins cele mai mari bănci din America și le-a obligat să le plătească proprietarilor de locuințe 18 miliarde de dolari", a spus o sursă din anturajul Kamalei Harris.

Pregătiri pentru ziua cea mare

În ultimele trei săptămâni, când apelurile pentru retragerea lui Biden se întețeau, Kamala Harris nu s-a aflat în centrul atenției.

Convinsă că președintele nu va renunța și conștientă că nu-și poate controla singură soarta, ea s-a izolat și a lăsat fără răspuns aproape toate mesajele pe care cei apropiați i le-au trimis.

Nu a discutat nici măcar în cadru privat despre cursa prezidențială, de teamă că orice scurgere de informații ar fi făcut-o să pară că uneltește pentru a-i lua locul lui Joe Biden.

ADVERTISING

O parte din motivul pentru care Biden a decis să candideze pentru un nou mandat a fost precauția sa cu privire la șansele Kamelei Harris de a câștiga, iar reținerile în această privință l-au determinat să reziste apelurilor de a se retrage, au declarat mai multe surse.

Pe de altă parte, o parte din frustrarea celor apropiați de Harris a fost că Biden și unii dintre consilierii săi de top nu au făcut destul pentru a o sprijini și pentru a-i oferi șansa de a se impune în Partidul Democrat, păstrând prea mult lumina reflectoarelor asupra preşedintelui.

Însă cei din preajma ei spun că încă din 2021 Harris a început să lucreze și pentru ziua despre care știa că ar fi putut veni în orice moment.

"Mereu a fost pregătită, din momentul în care a acceptat să fie partenera lui. Era clar că el era în vârstă și s-ar putea să nu termine două mandate. Întotdeauna a știut că ar putea veni acest moment. Și s-a pregătit - în liniște, cu mare răspundere, din respect pentru țara noastră", a spus Eleni Kounalakis, viceguvernator de California și prietenă de mulți ani cu Harris.

Kamala își dorește însă să se vadă că a câștigat nominalizarea pe meritul ei.

Una dintre cele mai importante sarcini care o așteaptă acum va fi să caute repede pe cineva potrivit pentru rolul de partener în alegeri și să anunțe nominalizarea pentru funcția de vicepreședinte al SUA în cazul câștigării scrutinului din noiembrie.

În ultima săptămână s-au vehiculat trei nume: guvernatorul statului Pennsylvania, Josh Shapiro, guvernatorul Carolinei de Nord, Roy Cooper, și secretarul Transporturilor, Pete Buttigieg. Printre cei luați în calcul se numără și guvernatorul statului Kentucky, Andy Beshear, și senatorul de Arizona Mark Kelly.

O candidatură istorică și atacuri dure

Indiferent de rezultat, candidatura Kamalei Harris a intrat deja în istorie.

Ea nu ar fi doar a doua femeie care ar obține nominalizarea la alegerile pentru Casa Albă (după Hillary Clinton). Kamala are origini jamaicane și indiene, se identifică puternic cu comunitatea de culoare din Statele Unite și este căsătorită cu un evreu.

Însă multă vreme ea a fost hipersensibilă, ca de altfel și unii oameni cheie din jurul ei, chiar și la remarci involuntare împotriva sa pe seama faptului că este femeie sau o persoană de culoare.

Personalul ei s-a săturat ca la evenimentele internaționale să fie nevoit să intervină pentru a corecta cu blândețe greșelile de protocol ale altor guverne care o așezau la masă pe Harris, vicepreședintele SUA, lângă soția unui lider străin, în loc să-i ofere locul de lângă liderul respectiv, așa cum se cuvine.

Oamenii lui Harris se pregătesc deja pentru atacuri necruțătoare și, de asemenea, pentru posibilitatea ca ea să se confrunte cu rasismul subconștient și cu sexismul.

Ei mizează, totodată, pe candidatura lui Harris pentru a genera o explozie masivă de entuziasm în baza de alegători - Kamala Harris aduce o schimbare majoră, după luni de disperare în tabăra democrată, dar ea poate reprezenta baza electorală într-un mod în care mulți electori din partid nu l-au simțit în cazul unui bărbat alb, în vârstă de 81 de ani, a cărui singură activitate constantă din fiecare seară de sâmbătă era să meargă la liturghie - Biden.

Cum femeile din toată America sunt foarte implicate în problema avortului, mulți democrați mizează pe o susținere feminină masivă pentru cea care s-a implicat în această temă ani la rând.

Cu toate acestea, Kamala și democrații au în față provocări imense. Nimeni nu știe cum se vor raporta cei mai mulți alegători la ea, dar chiar și în sondajele care arată că se descurcă mai bine decât Biden ea se află încă în spatele lui Trump.

Printre cei care sunt alarmați de potențialele consecințe ale unei înfrângeri se numără Jahana Hayes, membru al Camerei Reprezentanților, care într-o ședință de acum două săptămâni spunea că se teme că Harris și femeile de culoare ar putea sfârși purtând vina pentru o înfrângere care i-ar aparține mai degrabă lui Biden.

Laphonza Butler, o altă prietenă veche a Kamalei, actualmente senator din California, crede însă că atât experiența lui Harris ca vicepreședinte, cât și problemele juridice ale lui Trump generează o situație foarte diferită față de ultima campanie, în care ea a fost partenera lui Biden.

"La fel ca un procuror, ea își va cunoaște cazul pe dinăuntru și pe dinafară. Va avea dovezile ei și martorii ei și va vorbi cu juriul, poporul american”, a declarat Butler, pentru CNN.

Oricât de imposibilă ar părea acum misiunea Kamalei Harris, există și câteva beneficii ale unei campanii scurte, cu doar 100 de zile înainte de alegeri.

"Se descurcă cel mai bine în situații de urgență și când timpul este limitat. Se descurcă cel mai bine când urmărește cazul și are un dușman pe care să-l numească, iar ea are dușmanul suprem”, a spus un fost consilier Harris. "Este o sprinteră mai bună decât o alergătoare de maraton și cred că asta va fi avantajos".

"Când e sub presiune, devine mai calmă și mai concentrată", adaugă Elizabeth Warren, senatorul din Massachusetts, care speră că ea și alți lideri progresiști ​​care garantează pentru Harris vor împiedica orice canibalizare din zona politică de stânga.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇