Justiția din Arizona a reactivat o lege din 1864 privind interzicerea avortului: Violul sau incestul nu sunt considerate excepții valide

Justiția din Arizona a reactivat o lege din 1864 privind interzicerea avortului: Violul sau incestul nu sunt considerate excepții valide

Cea mai înaltă instanţă din Arizona a hotărât marţi că o lege din 1864 care interzice aproape toate avorturile este aplicabilă, o decizie simbolică ce are implicaţii electorale importante cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale din acest stat-cheie din sudul SUA şi pe care preşedintele Joe Biden a denunţat-o imediat ca fiind „crudă”, relatează AFP.

Această lege interzice avortul din momentul concepţiei, cu excepţia cazului în care viaţa mamei este în pericol. Violul sau incestul nu sunt considerate excepţii valide.

ADVERTISING

Procurorul general din Arizona, democrata Kris Mayes, a declarat totuşi de mult timp că nu va începe nicio urmărire penală în astfel de situaţii.

Inactivă de zeci de ani, interdicţia "este de acum aplicabilă", conform unei decizii a Curţii Supreme din Arizona.

Judecătorii au constatat că nimic nu stă în calea aplicării sale de când protecţia constituţională a avortului a fost anulată în 2022, făcând fiecare stat responsabil pentru legiferarea pe această temă.

Deşi nu este de aşteptat ca legea să fie pusă în practică pentru moment, situaţia s-ar putea schimba pe măsură ce alegerile continuă, în contextul în care, în SUA, procurorii sunt aleşi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Prin urmare, această decizie consolidează miza electorală în perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale, într-un stat-cheie în care Joe Biden a câştigat împotriva lui Donald Trump la o diferenţă de doar 10.000 de voturi în 2020.

Joe Biden, care a făcut din problema accesului la avort un punct central al campaniei sale pentru realegere, a denunţat marţi decizia instanţei, spunând că este vorba de o lege "crudă".

Criticând interzicerea avortului ca fiind "şi mai extremă şi periculoasă", preşedintele american consideră că decizia instanţei din acest stat din vestul SUA, care este decisiv pentru alegerile din noiembrie, este rezultatul aleşilor republicani "care sunt hotărâţi să ia libertatea femeilor".

ADVERTISING

Luni, Donald Trump a subliniat că doreşte să dea statelor americane mână liberă pentru a legifera avortul dacă se întoarce la Casa Albă. "Statele vor determina prin vot sau prin lege, sau poate ambele. Orice ar decide, trebuie să aibă putere de lege", a spus el.

Avortul reprezintă un cal de bătaie pentru mişcarea conservatoare de mai multe decenii, dar anularea garanţiei federale pentru avort s-a dovedit extrem de nepopulară în rândul publicului american în mai multe alegeri recente.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇