Joe Biden a suspendat execuţiile federale din SUA. Câţi oameni se află pe culoarul morţii

Joe Biden a suspendat execuţiile federale din SUA. Câţi oameni se află pe culoarul morţii

Departamentul de Justiţie al SUA a impus un moratoriu privind execuţiile federale care denunţă aspectul lor ”arbitrar” şi ”impactul disproporţionat asupra persoanelor de culoare”.

Asta înseamnă că practic se suspendă execuţiile în SUA, însă este vorba doar de cele decise la nivel federal. Iar în SUA, în mod tradiţional, statele execută cele mai multe condamnări la moarte şi nu puterea federală. În general, justiţia federală intervine numai în cazurile legate de droguri, terorism sau spionaj.

În prezent, există 46 de bărbați care au fost condamnaţi la moarte de puterea federală și, deși alţi peste 2.500 de bărbați și femei sunt condamnaţi la moarte în diverse state, această directivă nu suspendă şi aceste proceduri, arată CNN.

ADVERTISING

Aceeaşi sursă precizează că 12 bărbați și o femeie au fost executați în ultimele șapte luni ale mandatului fostului președinte Donald Trump.

"Au fost semnalate îngrijorări serioase cu privire la utilizarea continuă a pedepsei cu moartea în ţară", a indicat secretarul american al Justiţiei Merrick Garland, explicându-şi decizia de a suspenda execuţiile federale.

"În special caracterul arbitrar al aplicării sale, impactul disproporţionat asupra persoanelor de culoare şi numărul tulburător de scutiri în cazurile de pedeapsă capitală şi alte cazuri grave", a precizat el.

ADVERTISING

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇