Italia a amânat, în ultimul moment, redeschiderea stațiunilor de schi. Unii operatori din turism au sfidat decizia

Italia a amânat, în ultimul moment, redeschiderea stațiunilor de schi. Unii operatori din turism au sfidat decizia

Redeschiderea stațiunilor de schi din Italia, programată pentru luni, a fost amânată în ultimul moment până pe 5 martie, pe fondul îngrijorărilor legate de noile tulpini Covid-19 care circulă intens în Europa.

Decizia târzie s-a bazat pe un raport al Institutului de Sănătate Publică, potrivit căruia varianta coronavirusului din Marea Britanie a reprezentat 17,8% din noile infecții din Italia, potrivit The Guardian.

Noua tulpină a fost identificată în cel puțin 13 din cele 20 de regiuni ale țării.

ADVERTISING

"Îngrijorările cu privire la răspândirea acestor variante ale Sars-CoV-2 au dus la luarea unor măsuri similare în Franța și Germania", a spus ministrul Sănătății, Roberto Speranza.

Anunțul a stârnit reacții dure din partea operatorilor din sector.

„O decizie anunțată la ora 19:00, în ajunul deschiderii, planificată de săptămâni întregi, este sincer de neconceput”, a declarat Erik Lavévaz, președintele regiunii Valle d’Aosta.

Attilio Fontana, președintele Lombardiei, regiunea din Italia cel mai afectată de coronavirus, a declarat că decizia bruscă a fost o „lovitură gravă pentru un sector aflat în mare dificultate”.

ADVERTISING

Sezonul de schi este o resursă financiară imensă pentru Italia și multe sate din regiunile muntoase nordice și centrale depind de acesta pentru supraviețuire. Asociația italiană Coldiretti estimează că pierderea economică a acestui sector și a afacerilor afiliate va fi 10 miliarde de euro.

Roberto Speranza, ministru al Sănătății, a declarat că operatorii din sector vor fi în curând despăgubiți.

Au sfidat restricția

Unele stațiuni au sfidat însă decizia și au redeschis luni pârtiile de schi, inclusiv Piana di Vigezzo din Craveggia, Piemont. Stațiunea și-a întâmpinat primii 100 de schiori de la 8 dimineața.

ADVERTISING

"Vineri am fost liniștiți de autoritățile regionale și am pregătit totul pentru o redeschidere sigură", a declarat Luca Mantovani, unul dintre proprietarii companiei care administrează pârtiile de schi din zonă, pentru mass-media italiană. „Așa că acum am decis să mergem pe drumul nostru”, a spus el.

Experții, inclusiv Walter Riccardi, consilierul ministrului Sănătăţii pentru combaterea pandemiei, au cerut amânarea redeschiderii. Mai mult, luni, Ricciardi a cerut cel puţin o lună de lockdown total.

Italia a înregistrat peste 93.500 de decese legate de Covid, al doilea cel mai mare număr din Europa după Marea Britanie. Cercetările publicate în weekend au sugerat că varianta britanică ar putea fi mai mortală decât alte versiuni.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇