Ionel Arsene nu va ajunge deocamdată în România. Extrădarea sa poate dura câteva luni

Ionel Arsene nu va ajunge deocamdată în România. Extrădarea sa poate dura câteva luni

Ionel Arsene, baronul PSD de Neamț, care s-a predat autorităţilor din Italia, țara în care se ascundea de 3 săptămâni, nu va ajunge deocamdată în România. Extrădarea sa poate dura și câteva luni.

Mai întâi, un magistrat italian va decide în cazul lui o măsură temporară: arest provizoriu, la domiciliu sau control judiciar, potrivit ProTv.

Apoi, va fi stabilită procedura de punere în aplicare a mandatului european de arestare emis pe numele baronului PSD de Neamț, care poate fi de durată.

Judecătorii italieni pot cere din România mai multe acte traduse în limba italiană: de la decizia definitivă de condamnare până la documente legate de modul și locul unde Arsene ar trebui să își ispășească detenția.

ADVERTISING

Așadar, instanțele italiene pot decide, chiar și în câteva luni, dacă pun în executare mandatul european de arestare și îl trimit sub escortă pe Ionel Arsene în țară.

Însă instanțele de judecată pot dispune și ca Arsene să execute condamnarea într-o închisoare din Italia.

„Dacă are rezidența de cel puțin 5 ani în Italia există posibilitatea, nu negația, ca instanțele italiene să refuze extrădarea acestuia”, a declarat pentru ProTV avocatul Ciprian Mitoșeru.

Arsene ar avea reședință în Brescia și ar deține chiar și cetățenie italiană.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, o altă variantă ar fi ca o parte din pedeapsă să fie amnistiată, iar o parte suspendată. În acest fel, Arsene ar putea să nu facă nicio zi de închisoare.

„În mobilizarea apărării și a domnului Arsene, se caută evident să nu fie puse în executare aceste consecințe ale deciziei din România”, a declarat Florin Cojocaru, avocatul lui Ionel Arsene.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ a fost condamnat la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare pe 10 martie, în dosarul în care era judecat pentru trafic de influenţă. Arsene nu a fost găsit la adresele cunoscute, fiind dat în urmărire. El plecase din România în Italia aproximativ cu o săptămână înainte de verdictul final.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇