Încă o țară UE vrea să vaccineze obligatoriu antiCovid angajaţii din sănătate şi educaţie

Încă o țară UE vrea să vaccineze obligatoriu antiCovid angajaţii din sănătate şi educaţie

Guvernul leton vrea ca vaccinarea antiCovid să devină obligatorie pentru cadrele medicale şi angajaţii din educaţie.

Conform modificărilor legislative adoptate miercuri de Guvern, începând din luna octombrie, angajaţii din instituţiile medicale, sociale şi de educaţie vor trebui să prezinte la locul de muncă un certificat de vaccinare, informează dpa.

Tot de la 1 octombrie, în alte sectoare, angajatorii vor avea dreptul de a concedia salariaţii nevaccinaţi. Aceste modificări mai trebuie însă aprobate de Parlamentul de la Riga.

ADVERTISING

În Letonia, ţară cu 1,9 milioane de locuitori, campania de vaccinare a avut un start lent.

Până în prezent, circa o treime din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19.

”Am discutat despre stimulente pentru a promova vaccinarea, avem în vedere începerea unei campanii de informare. Acest proiect de lege a fost elaborat şi cu scopul de a-i face pe oameni să-şi schimbe comportamentul”, a declarat prim-ministrul Krisjanis Karins.

De la debutul pandemiei, Letonia a raportat mai mult de 138.000 de cazuri de infectare cu coronavirus şi peste 2.500 de decese asociate.

ADVERTISING

Rata de infectare este în scădere de mai multe săptămâni, însă, în acelaşi timp, a fost observată o propagare în creştere a variantei Delta deosebit de contagioase.

Conform ministrului Sănătăţii, Daniels Pavluts, infectările cu varianta Delta reprezintă aproape 54% din cazurile noi.

Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 câştigă teren în Europa, aşa cum este cazul Franţei, unde aceasta a fost decisă luni pentru personalul sanitar, într-o încercare de a limita răspândirea variantei Delta, mult mai contagioase.

ADVERTISING

Grecia a anunţat, de asemenea, că va impune vaccinarea obligatorie pentru personalul sanitar, începând cu 1 septembrie.

Citește și: Vaccinarea antiCovid: Unde este obligatorie pentru toată lumea și unde e impusă pentru anumite categorii de populaţie


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇