În weekend, au fost 12 intervenţii pentru alungarea urşilor, în Harghita. O ursoaică a intrat cu puii în bucătăria unui hotel

Jandarmii şi poliţiştii harghiteni au intervenit de 12 ori, de vineri până luni, pentru alungarea urşilor din zonele locuite. Într-unul din cazuri o ursoiacă cu pui a intrat în bucătăria unui hotel din Băile Tuşnad.

Biroul de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita a informat că intervenţiile au avut loc în urma unor apeluri primite la numărul de urgenţă 112, care semnalau prezenţa urşilor în localităţile Băile Tuşnad, Borsec şi Topliţa.

Vineri seara, începând cu ora 21:06, au fost primite patru apeluri, trei din staţiunea Băile Tuşnad şi unul din Borsec.

ADVERTISING

La apelurile din Băile Tuşnad a intervenit un echipaj de jandarmerie, iar la Borsec, un echipaj de ordine publică format din jandarm şi poliţist. Dacă la Băile Tuşnad a fost nevoie ca urşii să fie îndepărtaţi în afara localităţii, la Borsec animalul nu a fost găsit.

Și mai multe apeluri sâmbătă

Sâmbătă s-au înregistrat şapte apeluri, patru din Băile Tuşnad şi trei din Topliţa.

Primul apel a fost făcut la miezul nopţii şi anunţa prezenţa unei ursoaice cu pui pe peronul gării din staţiunea Băile Tuşnad, animalele fiind îndepărtate înspre pădure.

ADVERTISING

Noaptea s-a încheiat cu un apel făcut de către un bărbat care a semnalat prezenţa unei ursoaice cu pui în bucătăria unui hotel din Băile Tuşnad. Un echipaj de ordine publică, format din poliţist şi jandarm a reuşit scoaterea acesteia din interiorul clădirii şi îndepărtarea înspre pădure, în afara zonelor locuite.

Sâmbătă, un urs a fost observat că mergea prin curţile caselor, inclusiv prin râul Mureş, în Topliţa, prezenţa lui fiind semnalată de mai multe persoane, la numărul 112.

La faţa locului au fost trimise atât echipaje de jandarmerie, cât şi echipaje de poliţie, ursul părăsind, în final, zona unde fusese semnalat.

ADVERTISING

Ziua de sâmbătă a fost încheiată de două apeluri făcute din Băile Tuşnad, la o distanţă de două ore, în ambele cazuri jandarmii îndepărtând urşii înspre pădure.

Duminică seara a fost înregistrat ultimul apel, un bărbat semnalând prezenţa unui urs în apropierea unui hotel din Băile Tuşnad. Animalul se afla în apropierea unui tomberon şi se hrănea cu resturi alimentare. Echipajul de jandarmerie a îndepărtat ursul înspre pădure.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu.

În continuare, jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia. 

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇