Greta Thunberg a fost arestată în Germania (Video)

Greta Thunberg a fost arestată în Germania (Video)

Activista ecologistă suedeză Greta Thunberg şi alţi manifestanţi au fost reţinuţi marţi de poliţie în timp ce protestau faţă de extinderea unei mine de lignit, în vestul Germaniei.

„Grupul este reţinut preventiv”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a poliţiei.

Greta Thunberg - îmbrăcată în negru - apare în imagini în timp ce este ţinută de către poliţişti şi apoi este purtată pe sus de către agenți.

„După terminarea controlului, vom decide soarta acestor persoane”, a declarat sursa din cadrul poliţiei.

ADVERTISING

Activista suedeză se află în Germania de mai multe zile, pentru a-i susţine pe opozanţii extinderii celei mai mari exploatări de lignit în aer liber din această ţară, în bazinul renan, care urmează să înglobeze, în curând, un cătun abandonat - Lützerath.

Acest cătun - ocupat de către activiștii care luptă împotriva schimbărilor climatice și care voiau să împiedice distrugerea aşezării - a fost evacuat de către poliţie, care a escortat sute de persoane care se urcaseră în copaci sau își stabiliseră cartierul în ferme abandonate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În pofida încheierii operaţiunii poliţiei - care a durat mai multe zile - opozanţii nu au renunţat.

Ei au organizat sâmbătă o manifestaţie la care au luat parte peste 15.000 de persoane venite din toată Germania.

Ciocnirile s-au soldat cu câteva zeci de răniţi în rândul manifestanţilor şi forţelor de ordine.

Acţiunile de protest au continuat marţi - prin ocuparea unor căi ferate, blocarea unor drumuri şi clădiri în vestul Germaniei.

Mina de lignit - care aparţine grupului energetic german RWE - se află între Koln şi Düsseldorf.

ADVERTISING

Extinderea minei - prevăzută de mai mulţi ani - este considerată necesară în securitatea energetică a Germaniei, în special după întreruperea livrărilor de gaze naturale ruseşti.

Activiştii estimează că rezervele actuale de lignit ale Germaniei sunt suficiente şi denunţă o renunţare gravă la angajamentele pe care Berlinul şi le-a asumat în lupta împotriva modificărilor climatice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇