Greta Thunberg a primit Premiul Gulbenkian pentru Umanitate, de un milion de euro

Greta Thunberg a primit Premiul Gulbenkian pentru Umanitate, de un milion de euro

Activista suedeză de mediu Greta Thunberg a primit luni Premierul Gulbenkian pentru Umanitate, în valoare de un milion de euro.

Aceasta este o nouă distincţie portugheză, prin care sunt răsplătite persoanele sau organizaţiile care s-au remarcat prin acţiunile de combatere a schimbărilor climatice, relatează agenţia EFE.

Numele lui Greta Thunberg a fost anunţat la sediul Fundaţiei Gulbenkian de la Lisabona de către preşedinta instituţiei, Isabel Mota. Aceasta menţionează într-un comunicat că distincţia evidenţiază angajamentul acestei fundaţii faţă de ''urgenţa acţiunii climatice''.

ADVERTISING
https://www.facebook.com/gretathunbergsweden/videos/1012543289177224/?__xts__[0]=68.ARC9_D8_qNzQumCjIe7sFPKZ9Ifd64ltMWo31MhIXDPK12d2WZhIMBkk1nqvaFfmxtU-Va9UNbRJ76Ct_ZP9x4DijQQtFH4GsMwm5PU2c7CyhSFmfc9bNKmdmzmiOUR23yJzSmMCMYaPAEiokwL8X466RfI7ZGbDzPT4itxZXwEMMlKDW9nOwXjzQViDKlcUetRsl1hDn6FEsSf0qvtfipwll5n6lGT09ujB6qcNt41D5qEMmuBdaR-nN6S-2ytUTnK_NHNzO06YDyRahnW4kZ3iFb2M-2-wGtAHulAXVKmMuz0GuEqHdzZb6nlSXIT8PGSdKgCd_z3Y7O7hP3yzE-D_JViAjaeoMSY&__tn__=-R

Una dintre figurile cele mai memorabile din prezent

Activista suedeză, în vârstă de 17 ani, s-a impus printre cei 136 de candidaţi din 46 de ţări şi a fost aleasă printr-un larg consens, după cum spune preşedinte juriului, fostul preşedinte portughez Jorge Sampaio.

ADVERTISING

''Modul în care Greta Thunberg a reuşit să mobilizeze generaţiile cele mai tinere pentru cauza climatică şi lupta ei tenace pentru a schimba un status quo care se obstinează să persiste fac din ea una dintre figurile cele mai memorabile din prezent'', explică Sampaio.

Greta a transmis la rândul ei că milionul de euro care însoţeşte acest premiu ''va fi folosit de Fundaţia Thunberg pentru proiecte de combatere a crizei climatice şi ecologice''.

Primii 100.000 de euro vor fi donaţi pentru SOS Amazonia Campaign, iniţiativă ce aparţine mişcării Fridays for Future din Brazilia, care combate coronavirusul în Amazonia.

ADVERTISING

O sumă identică va fi alocată iniţiativei Stop Ecocide Foundation, care urmăreşte să transforme ''ecocidul'' (genocidul ecologic) într-o crimă recunoscută internaţional.

Vă invităm să citiți pe SpotMedia.ro și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇