Forumul Judecătorilor şi Asociația Inițiativa pentru Justiție: CSM refuză nejustificat să emită un aviz pentru desființarea Secției Speciale

Forumul Judecătorilor şi Asociația Inițiativa pentru Justiție: CSM refuză nejustificat să emită un aviz pentru desființarea Secției Speciale

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție anunță, joi dimineață, că au luat act de ”refuzul nejustificat” al CSM de a emite în 30 de zile un aviz privind proiectul de lege ce vizează desființarea Secției Speciale.

Conform celor două asociații, CSM refuză să își îndeplinească atribuțiile legale. Consiliul Superior al Magistraturii trebuia să emită un aviz pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ sau SS) în termen de 30 de zile, dar nu a făcut acest lucru.

Conform unui comunicat remis SpotMedia.ro, astfel este nesocotită voința majorității magistraților.

Forumul Judecătorilor şi Asociația Inițiativa pentru Justiție cer reforme reale și rapide. Iată unde trebuie să se intervină urgent

”Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție au luat act de refuzul inexplicabil al Consiliului Superior al Magistraturii de a emite, în termen legal, un aviz cu privire la proiectul de lege vizând desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, în forma retransmisă de Ministerul Justiției spre avizare la data de 31 decembrie 2020. Forma inițială a proiectului a fost publicată în urmă cu fix 1 an, la 4 februarie 2020.

În temeiul art.38 alin.3 din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii avizează proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorității judecătorești. Conform art.32 alin.2 din același act normativ, în cazul în care legea nu prevede un termen pentru emiterea avizelor de către Consiliul Superior al Magistraturii, acestea se emit în 30 de zile de la sesizare.

Prin urmare, cu totul nejustificat, Consiliul Superior al Magistraturii refuză să-și îndeplinească atribuțiile cu privire la avizarea unui proiect de lege care pune în aplicare rapoartele și avizele tuturor organismelor internaționale relevante privind necesitatea desființării necondiționate a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Totodată, prin acest refuz, în mod regretabil, Consiliul Superior al Magistraturii nesocotește voința majorității magistraților, din moment ce 4000 de judecători și procurori au semnat un memoriu, prin care s-au opus înființării acestei structuri, iar aproximativ 80% dintre magistrați, în ianuarie 2020, și-au exprimat opțiunea privind desființarea SIIJ”, transmite sursa citată.

Cele două organizații reamintesc că mai multe organisme internaționale au recomandat desființarea acestei secții. Magistrații enumeră aici Comisia de la Veneția, Biroul Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Biroul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni și Avocatul general CJUE, Michal Bobek.

Guvernul poate trimite proiectul în Parlament și fără să treacă prin CSM

Prin urmare, susțin cele două organizații citate, refuzul CSM de a emite acest aviz este unul nejustificat. Concluzia sursei citate este că proiectul de lege poate fi trimis în Parlament și fără să treacă prin CSM.

În aceste condiții, proiectul de lege poate fi trimis de puterea executivă în Parlament, fără a mai aștepta sine die un semn din partea garantului constituțional al independenței justiției, care omite, astfel, a-și îndeplini atribuțiile legale.

De altfel, Consiliul Superior al Magistraturii a fost constant criticat în rapoartele MCV întocmite în ultimii ani de Comisia Europeană, remarcându-se inclusiv faptul că ”modul de funcționare a CSM suscită îngrijorare cu privire la independența sa instituțională și la autoritatea sa”, conchide comunicatul citat.

Puteți citi integral comunicatul AICI.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇