Explozii în Polonia soldate cu victime. Varșovia confirmă că e vorba de o rachetă rusească, activează Articolul 4 și ridică nivelul de alertă al armatei (Foto)

Explozii în Polonia soldate cu victime. Varșovia confirmă că e vorba de o rachetă rusească, activează Articolul 4 și ridică nivelul de alertă al armatei (Foto)

Două persoane au murit în două explozii produse la o fermă din localitatea poloneză Przewodów, situată la 5 kilometri de granița cu Ucraina, iar târziu în noapte Varșovia a confirmat că „o rachetă de proveniență rusească” a fost cauza.

Inițial, autoritățile au confirmat incidentul și victimele, fără a da detalii despre cauza exploziei, dar surse citate de Radio Zet au dezvăluit că ar fi vorba de două rachete rusești rătăcite, care ar fi căzut pe pământ polonez.

Presa poloneză a relatat că la fața locului au fost dislocate numeroase forțe de ordine, atât din cadrul poliției, a procuraturii, dar și a armatei și că au fost ridicate de la sol avioane militare de la aeroportul Tomaszow Lubelski, situat în apropiere.

ADVERTISING

Totodată, jurnaliștii au subliniat că la acel moment premierul Mateusz Morawiecki convocase de urgență o reuniune a Consiliului de Securitate, ce a fost urmată, la ora 22:00 (ora României - n.red.), de o ședință de urgență a Guvernului polonez.

La finalul reuniunilor, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a anunțat că Polonia a ridicat nivelul de alertă al armatei și că Executivul de la Varșovia analizează dacă să declanșeze Articolul 4 din Tratatul NATO, pentru ca ore mai târziu Ministerul polonez de Externe să confirme că este vorba de „o rachetă de fabricaţie rusească” și că a convocat pentru miercuri o reuniune NATO la nivel de ambasadori, în baza Articolului 4, pentru a discuta incidentul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Articolul 4 presupune convocarea unei ședințe între membrii NATO, după ce „integritatea teritorială, independența politică sau securitatea” unui stat e amenințată.

Reuniunea de miercuri va fi prezidată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Acesta a anunțat marți seară că a vorbit cu președintele polonez Andrzej Duda și că monitorizează atent situația și e în strâns contact cu aliații, dar a arătat prudență. „Este important ca toate datele să fie clare”, a subliniat Stoltenberg.

După discuțiile cu Stoltenberg și cu Joe Biden, președintele polonez Andrzej Duda a spus nu există încă o dovadă clară în ce privește cine a tras racheta de fabricație rusească și că indiciile arată că a fost un incident singular și nu se va repeta.

ADVERTISING

Atât el, cât și premierul au făcut apel la calm, cerând populației să nu se lase manipulată, mai ales că se așteaptă să urmeze un val de fake news pornit dinspre Rusia. Totodată, ministrul de Externe de la Varșovia l-a chemat pe ambasadorul rus pentru a-i cere explicații.

Reacții din tabăra NATO

Imediat după ce presa a scris despre incident, Associated Press a citat un oficial de rang superior din cadrul serviciilor de informații americane care ar fi confirmat că ar fi vorba de rachete rusești. De altfel, bursele americane au reacționat instant și au scăzut puternic după ce informația a apărut în spațiul public.

Oficial, Pentagonul a declarat public că e la curent cu relatările din presă, dar nu deține informațiile pentru a le confirma.

Însă au apărut și numeroase reacții oficiale ale unor state membre NATO care au acuzat Rusia pentru incident și s-au declarat gata să apere fiecare centimetru din teritoriul Alianței. Detalii găsiți AICI.

Și Moscova a reacționat, prin vocea ministrului Apărării, care a acuzat provocări deliberate pentru escaladarea conflictului. Detalii AICI.

UPDATE 21:20Tak jak pisałem prosiłbym o poczekanie na oficjalne komunikaty rządowe. Dalej podtrzymuję że są tylko 2...

Publicată de WoW - Wolski o Wojnie pe Marţi, 15 noiembrie 2022

Przewodów se află la 113 kilometri de Liov, oraș ucrainean bombardat puternic marți de ruși. Marți seara, 80% din Liov în continuare era fără curent, apă caldă și căldură, iar circulația tramvaielor și a troleibuzelor a fost sistată.

Polonia este țară NATO, și, potrivit Articolului 5, statele membre au obligația să apere o țară din Alianță care e atacată.

Între timp, pe canalele propagandei ruse situația a fost prezentată cu vina plasată pe Ucraina. Mai exact, narativul spune că în Polonia au căzut rachete de apărare lansate de ucraineni pentru a anihila rachetele lansate de ruși.

Iar Mariusz Gierszewski, jurnalistul de la Radio Zet care a transmis primul despre incident, a revenit cu o nouă informare și acum precizează că sursele sale spun că explozia de la ferma din Przewodów „ar fi fost provocată de rămășițe ale unei rachete rusești doborâte de Forțele Armate ale Ucrainei”.

Asta ar putea fi o explicație pentru faptul că Varșovia vorbește de o rachetă, dar au fost semnalate două explozii și două victime. Teoria nu este însă confirmată oficial.

Ziua 265 de război: Cel mai mare atac cu rachete de la începutul războiului, încât sunt afectați și vecinii Ucrainei. China laudă Rusia


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇