Ziua 265 de război: Cel mai mare atac cu rachete de la începutul războiului, încât sunt afectați și vecinii Ucrainei. China laudă Rusia

Ziua 265 de război: Cel mai mare atac cu rachete de la începutul războiului, încât sunt afectați și vecinii Ucrainei. China laudă Rusia

Ziua 265 de război a adus un val de 100 de rachete care a ţintit Ucraina, fiind cel mai amplu atac din februarie încoace. La Kiev, mai multe clădiri rezidenţiale au fost lovite de ruşi și există victime.

Pe lângă Kiev, rachetele au vizat și regiunile Harkov, Liov, Poltava, Nikolaiev, Dnipro și Cernigău.

Restul lumii stă cu ochii pe summit-ul G20 al celor mai importante economii mondiale, care a început la Bali şi la care Vladimir Putin a refuzat să participe.

Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor G20 să se unească pentru a pune capăt războiului Rusiei şi a propus un plan de pace în 10 puncte.

Liderii G20 au constatat repercusiunile negative ale ”războiului din Ucraina” purtat de Rusia, într-un proiect al unui ”comunicat comun”. În cazul în care documentul este adoptat de către şefii de stat şi de guverne din G20, el oficializează cuvântul ”război”. Până una alta, într-o întâlnire ce a avut loc în marja summitului, China a lăudat Rusia pentru atitudinea „rațională și responsabilă” în ce privește un conflict nuclear.

Asta în timp ce în Rusia, Vladimir Putin a semnat un decret care permite celor care au dublă cetățenie să se înroleze în forțele armate şi acum se aşteaptă ca 100.000 de nord-coreeni să lupte în Ucraina.

ADVERTISING

Mișcări pe front

  • Val de rachete în Ucraina - Rusia a lansat un nou val de rachete marți. Radioul public al Ucrainei a declarat că loviturile au vizat regiunile Kiev, Liov, Harkov, Poltava, Nikolaiev, Dnipro și Cernigău. Rusia a lansat 100 de rachete marți, atacul de acum fiind mai agresiv decât cel din 10 octombrie, de după explozia care a avariat Podul Crimeii. Sistemele anti-rachetă au doborât 70 dintre ele. 15 puncte de infrastructură energetică au fost avariate. Au fost pregătite locomotive diesel care să intre pe trasee, având în vedere că rețeaua electrică a fost serios afectată.
  • Explozii la Kiev - Mai multe explozii puternice s-au auzit, marţi după-amiază, în Kiev, la aproximativ 45 de minute după ce au sunat sirenele de avertizare pentru raid aerian. Primarul Vitali Kliciko anunţă că mai multe clădiri de locuinţe au fost lovite, într-o zonă rezidențială la nord de administrația prezidențială. În plus, jumătate de oraş nu are curent. 4 rachete au fost doborâte, potrivit ministrului de Interne, Anton Gerașcenko. Cel puțin o persoană a murit. Abia spre seară a fost reluată circulația metroului în Kiev.
  • Moldova în beznă - Republica Moldova s-a confruntat cu cea mai mare pană de curent, din cauza bombardamentelor masive ale rușilor în Ucraina: „Agresiunea rusă împotriva Ucrainei afectează direct și țara noastră. Riscurile de deconectări a energiei electrice rămân înalte. Orice bombardament al Rusiei împotriva centralelor electrice ucrainene poate să ducă la repetarea situației de azi”, a anunțat vicepremierul Andrei Spînu. Detalii AICI.
  • Ministru în buncăr - Printre cei care au fugit în adăposturi s-a aflat și ministrul olandez de Externe Wopke Hoekstra, ce se află marți într-o vizită la Kiev.
  • Liov şi Harkov fără curent - La Liov şi Harkov, rachetele ruşilor au vizat infrastructura energetică, provocând întreruperi ale energiei și semnalului mobil. 80% din Liov nu are curent, căldură și apă caldă, iar circulația tramvaielor și troleibuzelor a fost suspendată, a anunțat primarul Andrîi Sadovîi. În Harkov nu merge nici metroul.
  • Atac în Rusia - Două persoane au murit și 3 au fost rănite după ce ucrainenii au bombardat obiective din orașul Șcebekino, din regiunea rusă Belgorod.
  • Noi bombardamente în Nikopol - Rusia continuă să bombardeze şi orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk cu artilerie grea. Au fost peste 60 de atacuri noaptea trecută, a declarat guvernatorul Valentin Reznichenko într-o postare pe Telegram. Au fost avariate numeroase clădiri, liniile electrice și o conductă de gaz. Nu au fost raportate victime.
  • Herson fără infrastructură - Zelenski a declarat că Rusia a distrus "toată infrastructura crucială" din oraşul Herson recucerit săptămâna trecută. "Înaintea iernii, ocupanţii ruşi au distrus absolut toată infrastructura crucială", a spus Zelenski.
  • Centrală electrică distrusă - Operatorul naţional ucrainean Ukrenergo acuză Rusia de distrugerea unei centrale electrice-cheie, la Herson, înainte de retragerea trupelor ruse din oraş. ”Centrala care furniza electricitate întregului mal drept (al fluviului Nipru) în regiunea Herson şi unei părţi importante a regiunii Nîkolaiv a fost practic distrusă. Majoritatea părţii regiunii Herson eliberate nu are electricitate din 6 noiembrie”, a anunţat preşedintele Ukrenergo, Volodimir Kudriţki.
  • Forțele rusești se regrupează și continuă să instaleze linii defensive pe malul estic al fluviului Nipru, în sudul Ucrainei, după ce s-au retras de pe malul vestic la 11 noiembrie, potrivit Kyiv Independent.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Summit G20

  • Zelenski propune un plan de pace - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut marţi liderilor G20 să-şi depăşească divizările şi să devină "co-creatori ai păcii" pentru a pune capăt războiului "distructiv" dus de Rusia. El şi-a detaliat planul pentru a restabili pacea şi a "salva mii de vieţi": să nu se aibă încredere în Rusia, să nu se tolereze "nicio scuză pentru şantajul nuclear" în faţa "ameninţărilor nebuneşti" ale Moscovei şi să se realizeze un schimb total de prizonieri.
  • Lavrov nu vrea negocieri și pleacă - Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov denunţă drept ”nerealiste” condiţiile ucrainene în vederea deschiderii unor negocieri de pace, care să pună capăt războiului rus în Ucraina, şi respinge, pentru moment, ideea de a negocia cu Kievul. ”Toate problemele provin de la partea ucraineană, care refuză în mod categoric negocieri şi avansează revendicări evident nerealiste”, a declarat el.
  • Şeful diplomaţiei ruse a plecat din Bali la finalul primei zile a summitului G20 şi a fost înlocuit de ministrul rus de Finanţe Anton Siluanov. Presa rusă a ținut să menționeze că totul este exact cum a fost prevăzut, dar, având în vedere că la venirea a fost dus la spital, au existat speculații despre starea sa de sănătate.
  • China laudă Rusia - Ministrul chinez de Externe Wang Yi a lăudat atitudinea „raţională” şi „responsabilă” a Rusiei faţă de războiul nuclear în timpul unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov la summitul G20: „China a observat că Rusia a reafirmat recent poziţia stabilită conform căreia un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie purtat niciodată, ceea ce arată atitudinea raţională şi responsabilă a Rusiei”.
  • Cuvântul ”război" ar putea fi oficializat - Marile economii din cadrul G20 constată repercusiunile negative ale ”Războiului din Ucraina” purtat de Rusia, într-un proiect al unui ”comunicat comun”. În acest document se arată că ”majoritatea membrilor condamnă ferm” acest conflict armat. În cazul în care este adoptat de către şefii de stat şi de guverne din G20, el oficializează cuvântul ”război” - respins pentru moment de către Moscova, care vorbeşte despre o ”operaţiune militară specială”.
  • Rusia utilizează gazul ca armă - Moscova este mai interesată de utilizarea gazului ca armă - chiar dacă acest lucru înseamnă distrugerea, nu comercializarea lui - ca răspuns la sancţiunile occidentale contra Rusiei după invadarea Ucrainei, a acuzat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
  • Macron îi cere ajutorul lui Xi - Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut omologului său chinez Xi Jinping să intervină pe lângă liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pentru a-l convinge să se întoarcă la ”masa negocierilor” în războiul rus din Ucraina.
  • Îngrijorări în legătură cu Biden - Preşedintele american Joe Biden nu a mai participat la dineul de gală al summitului G20 din Indonezia de marţi seară şi a plecat direct la hotel. Casa Albă a anunţat că schimbarea de ultim moment nu este cauzată de expunerea la Covid-19 sau de vreo altă problemă de sănătate, ci că Biden ar fi preferat să se ocupe mai degrabă de o serie de probleme care nu erau urgente, după ce a avut întreaga zi mai multe întâlniri în cadrul summitului.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Nou decret al lui Putin - Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care permite rușilor care au dublă cetățenie să se înroleze în forțele armate ale țării. Decretul modificat înseamnă acum că cei cu statut de rezidență permanentă în țări străine pot fi înrolați în armată. Anterior, cetățenii cu dublă cetățenie erau scutiți de recrutare.
  • Rușii așteaptă nord-coreeni - Rușii din Donețk au anunțat pe Telegram că așteaptă 100.000 de voluntari nord-coreeni pentru a lupta alături de ei în Ucraina, după decretul semnat de Putin.
  • Rusia, acuzată de tortură - ONU a acuzat oficial Rusia de tortură sistematică a prizonierilor de război ucraineni. Această concluzie a venit după intervievarea a 300 de prizonieri 159 ucraineni, inclusiv 20 de femei, și 175 ruși. Și în cazul rușilor au fost mărturii de torturi și rele tratamente, dar nu ca o practică uzuală.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇